logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Csíksomlyói búcsú

Ünnepi vonattal a csíksomlyói búcsúba 

Kárpáteurópa Utazási Iroda, Csíksomlyói búcsú, Pünkösd, Székely Gyors, faluturizmus, Csíksomylói Expressz

Idén Pünkösdkor, június 10-én, immár negyedik alkalommal, újra a legendás különvonatokkal utazhatunk a híres csíksomlyói búcsúba. A páratlan eseményre két vonat: a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz szállítja majd a zarándokokat. A többnapos kiránduláson megismerkedhetünk Erdély több nevezetességével is. A résztvevők faluturizmusban Csíkszentdomokoson, Csíkkarcfalván, Csíkdánfalván, Csíkmadarason, Csíkrákoson, Madéfalván lesznek elhelyezve székely családoknál. Felemelő ünnepi hangulat,  finom falatok, gyönyörű tájak várják a jelentkezőket!
 
Óraházavatás, Kárpáteurópa Utazási Iroda, Pünkösd, Csíksomlyói búcsú2008-ban egyedülálló vállalkozásba kezdett a Kárpáteurópa Utazási Iroda az Indóház vasúti magazinnal közösen. Több, mint fél évszázad után újraindították a Székely Gyorsot, amely azelőtt Budapestet Erdély távoli részeivel kötötte össze. A nagy sikerre való tekintettel két vonatot is indítanak, idén több, mint háromezer ember fog a különvonatokkal érkezni az eseményre. Az utazási iroda azoknak, akik a zarándoklat mellett kíváncsiak a környék nevezetességeire is, kirándulásokat, fakultatív programokat szervez.
 
- A járat 1944-ben, Észak-Erdély elvesztését követõen szűnt meg - mesélte a Kárpát Európa Utazási Iroda vezetője, Mező Tibor.
- A Székely Gyors névre keresztelt első vonat ünnepi újraindítása fergeteges esemény volt. Ma már több, mint háromezer ember választja ezt a felejthetetlen élményt jelentő utazási formát a csíksomlyó búcsúba. Nem véletlenül mondták a szerelvényt nemzeti lobogókkal váró székelyek a zarándokoknak: késtetek…, késtetek hatvannégy évet. A csíksomlyói búcsú a román diktátor Ceaucescu bukása után az erdélyi és anyaországi magyarok százezreinek ökunemikus istentiszteletévé, szent találkozójává vált. Ide vitt elõször négy esztendeje nyolc kocsiban négyszáz zarándokot a kultikus Nohab dízel mozdony. A zarándokokat Erdõ Péter bíboros prímás érsek áldása kísérte a csíksomlyói búcsúra. 

Csíksomlyói búcsú, Kárpáteurópa Utazási Iroda, Székely GyorsA Kárpáteurópa Utazási Iroda 2011-ben is elindítja a különvonatokat. Az egyik a már jól ismert Székely Gyors, a másik Csíksomlyó Expressz néven fog közlekedni 1600 utassal. A vasútbarátok mindkét vonat mozdonyával elégedettek lehetnek. Míg a Székely Gyorsot a csodálatosan felújított veterán Nohab, addig a Csíksomlyó Expresszt a legkorszerûbb és Magyarországon legerõsebb 10.000 lóerõs villanymozdony, a látványosan átfestett Taurus fogja húzni. A Liszt Ferenc emlékév és az út tiszteletére a nagy magyarzeneszerzõ portréja díszíti a mozdonyt. 

A zarándokok mint korábban, most is falusi turizmus  keretein belül, székely családoknál alszanak a környékbeli falvakban. Az utasokat a szálláshelyekrõl a különvonat hozza, viszi a programok helyszínére. Természetesen idén is eljutunk az ezeréves határra. Idén is tartsanak velünk! - hív mindenkit Mező Tibor.

Az esemény részletes programját itt olvashatják >>