logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Hagyományőrzés a divatban

Hagyományőrzés a divatban

Madarász Melinda kollekció, fotó: Kánvási KrisztiánMadarász Melinda ruhatervező iparművészről

Madarász Melinda ruhatervező iparművész átmentett valamit a régi idők magyar népviseleteiből a mába. Hordható, kényelmes öltözetei az egyedi, minőségi ruhatárra vágyók igényeit elégítik ki.

A tervező 2003-ban végzett az Iparművészeti Egyetem öltözéktervező és művésztanár szakán. Olyan formanyelvre talált a magyar népi hagyományban, melyet anyanyelvként használ.

– Apai nagyanyám és nagynéném Kalocsáról származtak. Nekik köszönhetően már kislány koromban közel kerültem a népművészethez, igen korán velük együtt hímeztem. Aztán felnőve azt tapasztaltam, hogy amit „kalocsai népművészet” címen árulnak drága üzletekben, annak úgyszólván semmi köze az eredetihez: bugyikék és élénk rózsaszín minták silányították giccsé a hagyományt. Öltözékeink is tömegáruk, amelyeknek semmi közük régi ruházatunkhoz – mondta a kezdetekről.

A magyar népművészetet tanulmányozva olyan ruhadarabokat tervez, amelyek megfelelnek a mai nők igényeinek.

– Az a célom, hogy a nemzeti értékeinket megőrizve korszerűt és közérthetőt alkossak. Modern, hordható ruháimat a kalocsai, matyó és kalotaszegi tájegységek viseleteit alapul véve terveztem. Ezeket gazdaságosság és variálhatóság jellemzi. Így például felhasználom a kötényt, amelyet kifordítva is lehet hordani, de tervezek lekapcsolható szoknyát is. Hímzések és gyöngyök díszítik őket, de a mintákon a kézimunka szabálytalanságait is megőrizzük. A felhasznált anyagok viszont a téli, gyapjúból készült kollekció kivételével napjaink termékei: így nem kell vasalni őket, kényelmesek – avatott be minket a részletekbe az alkotó.

Az egymásra épülő ruhadarabok célja a tradíciók őrzése mellett a kommunikáció, s ezen keresztül az értékrend, ízlés formálása, nemzetünk megismerése és megismertetése.

Öltözékeit gyakran állítják párhuzamba Bartók Béla és Kodály Zoltán műveivel.

Édes Borbála