logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Indokolatlan beruházás

Indokolatlan beruházás

A tervezett mélygarázs helyett közparkot szeretnének az itt élők

József nádor tér, Budapest, OTP Zrt., Levegő Munkacsoport, Váralja Szövetség, lakossági tiltakozás, mélygarázs, civil szervezetek

A közelmúltban erőteljes lakossági tiltakozás ellenére megkapta az építési engedélyt az OTP Zrt. egy többszintes, 525 férőhelyes mélygarázs építésére Budapest belvárosában a teljes József nádor tér alá. A tiltakozók szerint beruházás amellett, hogy több száz ember érdekét közvetlenül sérti, ellentétes a Belváros forgalomcsökkentésre irányuló elveivel, valamint környezetvédelmi és műemlékvédelmi szempontból káros: teljesen felesleges is. A környéken működő négy mélygarázs is csak 50-60%-os kihasználtsággal működik. A beruházás elleni tiltakozó mozgalomban a Levegő Munkacsoport és a Váralja Szövetség is részt vesz, akik a Bécsi utcai bontásra ítélt épületek védelmében is aktívan közreműködnek.

A József Attila utca a Belváros egyik leginkább légszennyezett utcája, hiszen hatalmas átmenő forgalmat bonyolít és gyakoriak a dugók. A József nádor tér egy kis zöld sziget volt huszonnégy terebélyes lombú, nagy fájával, bár pihenő parkot itt padokkal, virágágyásokkal nem alakítottak ki. Ehelyett 2006 szeptemberében eladta az önkormányzat a tér használatát az OTP Zrt.-nek, aki a közelmúltban megkapta az építési engedélyt a tér alatti 525 férőhelyes, többszintes mélygarázs létesítésére, ami többek között a fák kivágásával járna együtt. A beruházás jelentősen rongálná a környezetet, a tér régi, patinás épületei pedig az építkezés következtében idővel elvizesednének, tönkre mennének. Az itt élők életterük megőrzéséért és az építkezés megakadályozásáért több civil szervezettel közösen küzdenek. Szakemberek szerint a beruházás előkészítése több ponton nem megfelelő.
 
− Nagyon fel vagyunk háborodva, hogy a házunk udvarára (ami több társasház közös udvara) tervezték a garázsból érkező szennyezett levegő elvezetését – mondta Antal Lajos, a tér egyik épületének lakástulajdonosa.
− Ez azt jelentené, hogy nem szellőztethetnénk, hiszen pl. a szén-monoxid tizennyolcszorosára növekedne a környezetünkben, de a hangkibocsájtás is jelentős lenne. Elfogadhatatlan, hogy a lakók ellenállását semmibe véve adták ki az építési engedélyt; az önkormányzat semmiféle együttműködésre nem hajlandó és nem tájékoztatott megfelelően a beruházásról – panaszolta.
József Nádor tér Budapest− Nem értjük, mi szükség van a beruházásra, hiszen a környéken négy mélygarázs is működik, 50-60 %-os kihasználtsággal. A térről kivágnák az összes fát és egy 3 m-es földréteggel takarnák az egész teret elfoglaló garázst, ahol fák nem maradnának meg, hiába telepítenének látszatból facsemetéket. A 16-18 m mély betondoboz miatt pedig a talajvíz áramlása felborulna és a környező száz éves épületekben találna magának utat a víz, amelyeket pár éven belül le kéne bontani – mondta Hersiczki Ágnes itt élő lakástulajdonos, építészmérnök.
− Úgy éreztük, kötelességünk a lakók mellé állni, hiszen egy közösség érdekét veszik semmibe, és ez a beruházás ellentétes a környezettudatos várostervezéssel is – nyilatkozta, Hetzmann Róbert a Váralja Szövetség elnökségi tagja.
− A mélygarázsok újabb autókat vonzanak a Belvárosba, pedig a most folyó Budapest Szíve Programnak épp az a célja, hogy elterelje innen a forgalmat − már csak ezért sem érthető a beruházás támogatása az önkormányzat részéről. Ha ez itt megépülhet, precedenst teremt más kerületeknek is a környezetbarát közlekedési megoldások támogatása helyett – nyilatkozta.
  − Az ÁNTSZ véleményét semmibe véve tervezik szűretlenül kibocsájtani a szennyezett levegőt, és a talajvízre vonatkozó tanulmányokat sem készíttették el. Minden erőnkkel támogatjuk a lakók összefogását – mondta Schnier Mária, a Levegő Munkacsoport szakembere.
 
2010. november 24-én lakossági egyeztetés volt az V. kerületi Önkormányzatban, ahol a lakókat képviselő tizenkét személy tájékoztatást kapott véleményükből adódó kérdéseikre – tájékoztatott az önkormányzat.
− Öt évvel ezelőtt írt ki egy pályázatot Belváros-Lipótváros Önkormányzata a József Nádor tér hasznosítására, amit megnyertünk, majd a szükséges szakhatósági engedélyek megszerzése után, a közelmúltban kaptuk meg a beruházáshoz szükséges építési engedélyt – nyilatkozta az OTP részéről Korda Péter ügyvezető igazgató.
−A lakosság tiltakozásáról csak nemrég értesültünk. A kivitelezéskor minden környezetvédelmi szabályt betartunk, és újra parkosítjuk a teret. A Március 15-e térhez hasonlóan, ahol a Budapest Szíve Program keretében szintén mélygarázs épül, hozzájárulunk ahhoz, hogy az autósok a Belváros szélén, az úgynevezetett Reprezentatív Kapu Térségben hagyják autójukat. Reményeim szerint két éven belül elkészülhet a beruházás – tájékoztatott Korda Péter.
 
Édes Borbála