logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Kis lépésekben

Kis lépésekben

A Budapesti Városvédő Egyesület magyar műemléki kiállítása

Denkmal 2010 címmel új kiállítás nyílt a Budapesti Városvédő Egyesület Kossuth Lajos utcai kiállítótermében. A Lipcséből érkező tárlat a műemlékvédelem, épületrestaurálás, tájépítészet szakmai kérdéseit dolgozza fel magyar egyetemista hallgatók felmérései, rajzai alapján.
 
A Budapesti Városvédő Egyesület szeptember 13-án tárta a nagyközönség elé a Magyar Építész Kamara 2008–2010-es anyagát, melyet a Denkmal 2010 – Európai vásár a műemlékvédelem, restaurálás és régi épületek helyreállítására nevet viselő rendezvényen Lipcsében is bemutattak. A kiállított tíz tabló különlegessége, hogy azok egytől-egyig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki és a Corvinus Egyetem Tájépítész Karának építész, tájépítész hallgatói által készített felmérések, ötlettervek. A bejárattól jobbra épületrészek részletes felmérése, míg balra lakóházak belső udvarának revitalizálási terveit láthatjuk, melyekben nagy szerepet kapott a modernebb anyagok és építészeti megoldások használata. Habár a hallgatók által készített rajzok „csak” szerkezeti és grafikai tudással gyarapítják elkészítőiket, a gyakorlatban a jó felmérések a műemlékvédelem alapjait képezik.
– Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a közelmúltban írta alá a műemléki védettségre javasolt épületek listáját – tájékoztatott Horváth Edina, a kiállítás kurátora, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa.
– Eszerint az idén 173 épülettel gyarapodott műemlékeink száma, s így több mint 13 500 épület, épületegyüttes élvez országos védettséget. A hallgatók terveiből, rajzaiból összeállított kiállítás további sorsáról a Magyar Építész Kamara gondoskodik, több helyen is be fogják mutatni a tárlatot. A rajzokat, felméréseket nem használják fel műemlékvédelmi javaslatokhoz, az elsődleges cél a felmérés technikájának elsajátítása, a történeti épületek iránti érzékenység felkeltése, a diákok rajztudásának fejlesztése. Ugyanakkor a kiállítások alkalmával az utca embere is betekintést nyerhet az ódon épületek finom részleteibe, közelebb hozva az értékeket azokhoz, akik megóvhatják. A műemlékvédelem legfőbb szabálya (főként a lakott épületeknél), hogy helyreállításnál csak azt cseréljük ki, ami feltétlenül szükséges, a lehető legtöbb eredeti elemet, részletet viszont anyagában őrizzük meg. A kiállítás legfőbb üzenete: megpróbálni kis lépésekben egy új környezetet teremteni az ott lakóknak.
 
A kiállítás október 14-ig látogatható.
Helyszín: a Budapesti Városvédő Egyesület Podmaniczky terme,
Budapest, V. ker. Kossuth Lajos utca 14-16.
Nyitva tartás:
Hétfő: 10:00–17:30, kedd–csütörtök: 10:00–16:30, péntek: 10:00–13:00.
Beyer Imola