logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Kubai körutazás (1. rész)

Kubai körutazás (1. rész) 

KubaHavannától Varaderóig

Havannai szivar, Cuba libre koktél, csokoládébőrű lányok – általában ez a három kép jelenik meg előttünk, ha Kubára gondolunk.  A karibi ország azonban rengeteg látnivalót rejt: gyarmati kori hangulatos városkák, hatalmas ültetvények és farmok, csábító tengerpart, vízeséssekkel tarkított hegyek, kellemes kifőzdék, piacok és múzeumok kavalkádja várja az idelátogatókat. Az ország az elmúlt tíz-tizenöt évben valóságos turistaparadicsommá vált, ám az egyik legbiztonságosabb hely maradt a térségben. A sziget bebarangolásában tartsanak velünk!
 

Havanna, La Habana, Kuba

Az Európából érkező turisták egyik kedvelt célállomása Kuba. A Karib-tenger legnagyobb szigetén és a környező kisebb szigeteken fekvő ország hivatalosan 1961-től szocialista-kommunista vezetésű köztársaság, ami mára sajátos vonzerejét adja az országnak. Hiszen itt még emberközelibb, ráérősebb minden, a vezetés kínosan ügyel arra, hogy az emberek egyenlőnek érezhessék magukat. A környező országoktól eltérően itt létezik közbiztonság, komoly büntetést kapnak a drogfogyasztók és odafigyel az állam lakóinak erkölcseire is.
Az egyre inkább a turizmusból megélő ország nosztalgikus időutazást jelenthet nem csak azoknak a Che Guevaráért lelkesedő nyugat-európaiaknak, akik a ’68-as diáktüntetések étoszának bűvkörében élnek, hanem azoknak is, akik egy-egy spanyol időket idéző kisváros hangulatát szeretnék élvezni, önfeledt pihenésre vágynak a trópusi tengerparton, vagy az ódon házakkal és autó-matuzsálemekkel hívogató Havannára kíváncsiak.

kubai szivar

Körutazásunkat kezdjük a fővárossal, Havannával!
Havanna (La Habana) a sziget nyugati részén helyezkedik el, az UNESCO világörökség részéhez tartozik történelmi óvárosa (La Habana vieja), amely klasszicista és barokk paloták közé szorult, ódon kövezetű kis utcácskáiról híres. A városrész a 15. századi spanyol hódítás és a virágzó tengeri kereskedelem, majd a hatalmas cukorbirodalom fényűzésének emlékeit őrzi. Havanna újabb részein található a 19. századi villákkal övezett Havanna Városközpont, (Centro Havana), ahol a washingtoni mintára épült Capitoliumot (Capitolio) láthatjuk. Magával ragadó az egykori jezsuita katedrális is a Plaza de la Catedral téren. Havannában érdemes felkeresni a híres Csokoládémúzeumot, az 1845 óta fennálló Partagás szivargyárat és természetesen a Cabaret Tropicana-t. Hemingway kedvelői ellátogathatnak az Óvárostól autóval 20 percre található Hemingway Múzeumba is, vagy kedvenc törzshelyére, az El Floriditába, a daiquirí koktél egyik feltételezett szülőházába.

Ziénaga de Zapata mocsárvidék, Kuba

Nyugat-Kubában található a szintén UNESCO-védelem alatt álló bioszféra-rezervátum: a 800 m magas Sierra del Rosario. Kiemelt természetvédelmi körzet a Guanahacabibes Nemzeti Park és a ritka tengeri tehenek és krokodilok élőhelye, a Ciénaga de Zapata mocsárvidék is. Nyugaton található az ország leghíresebb szivartermő vidéke, a Pinar del Rio.
 
A sziget közepe felé haladva, az északi partvidéken fekszik Kuba egyik legfelkapottabb tengerpartja, a Varadero. Kilencven, többnyire Kuba, Varaderoall-inclusive szolgáltatást nyújtó szálloda várja a felhőtlen nyaralásra vágyókat. A valamikori sólepárló falucska helyett igazi turistaparadicsom lett a környék. Itt mindenki a vendégek kiszolgálására szakosodott. Választhatunk a Río Caminar trópusi folyón egy kalandos hajótúrát, golfozhatunk a Varadero Golf Clubban, katamaránt bérelhetünk és dzsungeltúrára indulhatunk a környező mangrove erdőbe, de delfináriumot is fenntartanak az idelátogatók örömére. Ha pedig egy kellemes koktél mellett szeretnénk élvezni a lemenő napot, vagy a megélénkülő esti szelet, térjünk be a Mambo klubba, ahol az ötvenes évek patinás melódiáit játsszák kubai zenészek.
 

daiquiri

Hogy készülnek a klasszikus kubai koktélok?
 
 
 
 
 
A cikk második részében tovább haladunk Kubában Kelet felé. Tartsanak velünk a folytatásban is!
 
Előzetes:
 
A szigeten Kelet felé haladva Közép-Kubába érünk. Szigetek és gyarmati városok, Camagüey, Cienfuegos, Trinidad következnek. Majd elérkezünk Kelet-Kuba (Afrokuba) vidékére: Baracoa-ba, ahol hatalmas kávé- és kakaóültetvények látványa tárul elénk, Santiago de Cubába, a kubai zene őshazájába, vagy a számtalan prekolumbiánus ásatásról nevezetes Banes környékére. Cikkünk folytatásában megtudhatnak számos gyakorlati tudnivalót is: mire ügyeljünk, ha Kubába utazunk, milyen magyar cégek- szolgáltatók tudnak segítségünkre lenni az utazáskor, hol tudunk bővebben tájékozódni az interneten, és természetesen néhány ínycsiklandó, ízig-vérig kubai étel receptjét is eláruljuk Olvasóinknak!

 

Marco Polo útikönyvek, KubaA Kubába készülőknek ajánljuk!

Az útikalauzban minden fontos információt megtalálnak az ország és a főváros térképétől kezdve a legfontosabb kifejezésekig; hotelek, éttermek, múzeumok, külföldi kirendeltségek címéig! Ezen felül útvonaljavaslatok, kirándulási helyek és változatos programajánlók is szerepelnek a kiadványban!
 
Marco Polo Útikönyv, Kuba