logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Latin Nyár "Együtt"

Latin Nyár „Együtt”

Chameleon Jazz BandA Chameleon Jazz Band az Óbudai Társaskörben kezdi nyári turnéját

Június 10-én, 19 órától immár nyolcadik alkalommal lép fel az Óbudai Társaskörben a Chameleon Jazz Band. Nyári turnéjuk első koncertjén ismert melódiákra, lüktető dzsesszre, forró latin ritmusokra, andalító balladákra, dögös funkyra és remek hangulatra számíthat az, aki kellemes kikapcsolódásra vágyik. Bálint Rezső harsonaművésszel a kaméleonok művészeti vezetőjével beszélgettünk.
 
Hogyan jött a zenekar alapításának ötlete? A zenekar tagjai eredetileg is dzsessz-zenésznek készültek, vagy más irányból érkeztek a formációba?
 
− A társulatot 2003-ban alapítottam. A Chameleon Jazz Band az elmúlt nyolc évben nagy változásokon ment keresztül. Pár éve kisebb lett a formáció, a zenei minőségre fektettük a hangsúlyt és igen profi zenészek érkeztek a csapatba. Emellett egyre nagyobb show-műsorokkal és egyre több sztárvendéggel leptük meg a közönséget. Nagyon büszke vagyok rá, hogy már második éve nincs változás a tagokat illetően! Sőt most érkezett egy tehetséges fiatal művész, aki személyiségével és hangszeres gitárjátékával is erősíteni fogja a csapatot. A munkát nagyon komolyan vettük és vesszük, a zenei minőség rovására semmi sem mehet.
 
Chameleon Jazz Band, − Mekkora igény van napjainkban a klasszikus dzsesszre?
 
− Jó kérdés, de ezt nem nekem kellene megválaszolnom. Örülök, hogy koncertjeink telt ház előtt zajlanak. Ebben rengeteg munkánk van, és ameddig igény van arra, amit csinálunk, addig mindent megteszünk annak érdekében, hogy a vendégek elégedetten és mosolyogva távozzanak a koncertről. Úgy vélem, ez eddig sikerült.
 
− Milyen show elemekkel zenélnek?
 
− A show elemek az elmúlt egy évben háttérbe szorultak. Ennek egyszerű oka van. Szerettük volna bebizonyítani, hogy a Chameleon Jazz Band egy komoly zenekar. Remélem, nem gondolják, hogy nagyképű vagyok, de azt gondolom ez sikerült. Az elmúlt években több mint kétszázötven sikeres koncertet adtunk Európa öt országában. Decemberben készítünk egy koncertfelvételt a karácsonyi turné egyik állomásán. Nos, ott nem lesz hiány show-elemekben, hiszen lesznek látvány- és fényelemek, konfetti, buborékok és sorolhatnám. Az előkészület folyamatosan zajlik, nagyon-nagy show lesz, de arra még várni kell.
 
− Milyen helyszíneken szoktak muzsikálni, hol szeretnek leginkább?
 
− A Chameleon Jazz Band egyik jellegzetessége, hogy csak a legritkább esetben klubozunk. Ez a formáció koncerttermekre és fesztiválokra lett kitalálva. Fontos, hogy a közönséggel minél intimebb kapcsolatot teremtsünk, ezt kanálcsörgés közben nehéz kivitelezni. Ennek ellenére vannak gasztronómiai estjeink. Ott a remek muzsikákon kívül ízletes borokat is lehet fogyasztani. Budapesten évek óta két állandó helyszínünk van, ahova rendszeresen visszatérünk. Az Óbudai Társaskör és a MOM Művelődési Központ. Az egyik kedvenc helyszínünk külföldön pedig Erdélyben, Nagyszebenben van, oda minden évben visszatérünk, ha tehetjük.
 
−A június 10-i koncert mitől lesz különleges?
 
− Az előadás egyik különlegessége, hogy az est folyamán nem csak a színpadon, hanem a nézőtér közepén elhelyezett kisszínpadon egészen közelről is élvezhetik a kedves rajongók a múlt század fülbemászó muzsikáit. Bemutatjuk új gitárosunkat is - ezt említettem már -, és az ősszel készülő első nagylemezünk néhány új szerzeménye is felcsendül majd, így új hangzásvilággal is találkozhatnak az érdeklődők. A most induló, Latin Nyár elnevezésű turnénk a nevében is hordozza, hogy nagyobb hangsúlyt kapnak a forró latin ritmusok, és a fülbemászó balladák. Műsoron lesz Santana és Ponco Sanchez, de egy-egy Chuck Mangione és Dizzy Gillespie örökzöld is felcsendül majd. Akik a dögös funky, vagy éppen a lüktető jazz miatt jönnek el, azok sem fognak csalódni! Kifejezetten jó lett az új műsor szerintem. El kell jönni, nincs mese!
 
Chameleon Jazz Band− Milyen állomásai lesznek nyári turnéjuknak?
 
− A zenekar nyolcadik alkalommal koncertezik a Társaskörben, így ez a premier kifejezetten kedves számunkra. A bemutató után a nyár folyamán több városban is vendégszerepelünk. Százhalombatta főtérén hangulatkoncerttel, a Balatonszemesi Fesztiválon borkóstolóval egybekötött éjszakai fellépéssel várjuk a dallamos dzsessz-zene kedvelőit. Én személy szerint a karácsonyi turnét és a 2013-as európai turnét szervezem már, gondolatban ezek a fellépések foglalkoztatnak. Eközben természetesen a nyári koncertekkel is sok munka van még, most van a PR-hajrá! Ez úton is köszönöm a lehetőséget Önöknek!
 
− Mi a zenekar ars poétikája, mit akarnak adni a közönségnek?
 
− Minden rendezvényünknek világos üzenete van. Amikor a színpadon felgördül a függöny, akkor minden gond elszáll. A zene van, a zenekari tagok és a közönség. Együtt. Ez az üzenet: együtt lenni. Együtt eltölteni egy jó estét, egy olyat, amire szívesen emlékezünk majd vissza. A műsor gondosan meg van szerkesztve. A gondoskodást a közönség érzékeli és tapssal jutalmazza. Koncertjeink igen jó hangulatban zajlanak, ennél szebb dolog nincs!
 
− Úgy tudom, tanít is. Milyen lesz az utánpótlás, mennyire karolják fel a fiatalokat?
 
− A tanítás a legszebb és legnehezebb dolog a világon, de aki egyszer ráérez a szépségére, az nem hiszem, hogy abba tudja hagyni. A tanítás eleve nagy kihívás, de a magyar iskolákban manapság az anyagi gondok is nehezítik az oktatást. Szomorú, hogy jelenleg az iskoláknak nincs meg az anyagi hátterük és a tanárok nincsenek megbecsülve. Emellett a nagy demokráciában alig maradt szankció a pedagógusok kezében, hogy kiszűrjék azokat, akik nem akarnak tanulni. Képzeljük el, ha egy zenekarnak nem lenne karmestere! Mi lenne akkor ?! No, de ez már egy másik történet… Be kellene látnunk, hogy egy ország jövője a fiatalokon, az új nemzedékeken múlik, forrásokat kellene szerezni, nem kivonni pénzeket az oktatásból! A legnagyobb gondot abban látom, hogy a mai fiatalok elkényelmesedtek. De lássuk be, ha van is jó tanáruk, nincs igazán perspektíva! A Chameleon Jazz Band és rendezvényeink folyamatosan biztosítanak lehetőséget arra, hogy a fiatalok bemutatkozhassanak, ennek ellenére a mi fő feladatunk az élő zene és az igényes kultúra terjesztése! Nincs könnyű dolgunk ebben sem, de nem adjuk fel! Zenéről beszélgetni pedig nehéz dolog, ezért arra kérem Önöket, hogy vigyék hírét a kaméleonoknak és jöjjenek el egy koncertre! Szeretettel várunk mindenkit. Ígérem, nem fognak csalódni!
 
Édes Borbála