logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Mézkészítők

Mézkészítők

Mézes Gergő, méhész

Mézes Gergő és a méhek 

A méz jótékony hatásának bizonyítékai, gyógyászati, szépségápolási hagyományai igen messzire nyúlnak vissza. A méz, a benne lévő számos értékes alkotóelem révén ősidőktől fogva a jólét, a gazdagság és az egészség forrását jelentette. A vizsolyi méhészetben jártunk: az itteni  méhészek mézük nagy részét tájvédelmi területen, a Zemplén-hegység lábánál gyűjtik. Mézeik minden eddigi minőségi vizsgálaton kiváló tanúsítványt kaptak. Az ország legfiatalabb mesterméhészével, Molnár Gergellyel, más néven Mézes Gergővel beszélgettünk.
 
- Hogy kezdtétek a méhészkedést?
 
méhész, Mézes Gergő, Zemplén, vizsolyi méhészet- Családunk 15 éve mezőgazdasági munkákból próbálta fenntartani magát: állataink voltak, földünk, amin én már 8 évesen traktoroztam. Pont 12 éves voltam, amikor egyszer apám hazajövet meglátott egy méhrajt az egyik oszlopnál, a babföld mellett növekedő fán. Gyerekkorában ő már méhészkedett, így tudta, hogyan kell befogni. A második rajnál már én is ott voltam, együtt fogtuk be tőlünk nem messze, amikor éjszaka egy hársfára kirajzottak. Teljesen telecsipkedtek, fel voltam dagadva mindenhol, de ez nem gátolt meg a folytatásban. Gazdaságunk ekkor elég nehezen ment, bár a középiskolás éveim alatt a méhcsaládjaink szépen fejlődött, körülbelül 20-25 családunk volt. Akkor többször is előfordult, hogy kimentem a méhekhez begyűjteni egy családot, majd lefeküdtem a fűbe és gyönyörködtem abban, ahogyan a virágport gyűjtik és hordják a méhek. Elvarázsolt a méhek munkája. Ezek az évek meghatározóak voltak az életemben. Középiskolai kirándulások során többször ellátogattunk különböző kiállításokra. A vonatból fedeztem fel, majd minden egyes alkalommal meg is csodáltam Isaszegnél egy méhészetet. Minden álmom az lett, hogy oda eljussak. Mezőgazdasági gépész szakon végeztem szakközépiskolában Sátoraljaújhelyen, és ezen a vonalon is mentem tovább. Az volt a célom, hogy a Ferrarival dolgozzam együtt konstruktőrmérnökként. De hát Isten mást akart. Amikor a gödöllői egyetem gépészmérnöki karára jelentkeztem, láttam egy szórólapot, hogy méhésztanfolyamot indít Ludányi István, az ország legkiválóbb méhész Mézes Gergő méhész, Zemplén, vizsolyi méhészetdoktora. Rögtön jelentkeztem. Egyik pillanatról a másikra kiderült, hogy az általam oly sokszor csodált méhészet a tanár úr tulajdona. Ebből a tanfolyamból egy jó barátság született. Mesterlevelet is szereztem ebben az iskolában. Amikor kezembe nyomták az oklevelet, közölték, hogy az ország legfiatalabb méhészmestere lettem.   Mint az ország legfiatalabb méhészmestere ballagtam a gödöllői vasútállomásra, ahol egy hársfaodúba berajzott egy méhcsalád. Ez volt számomra az égi jel, hogy nekem valóban méhésznek kell lennem. Az odú, ahová befészkeltek a méhek, a mai napig ott van a lépekkel. Ezt, ami a szemem előtt játszódott le, jelnek vettem. A bennem kavargó gondolatok hirtelen letisztultak: tudtam, hogy akkor és ott kell befejeznem a gépészmérnöki kart. Miután hazamentem, szüleimmel is közöltem, hogy átjelentkezem agrármérnöknek. 2008-ban végeztem az egyetemen, ahol szakdolgozatomat is méhészetből írtam.
 
- Mennyire ismernek titeket, termékeiteket?
 
- Méhészetünk szorgalmas méhekkel munkálkodik a Zemplén lábánál, Vizsolyban.Termékeinket az országot járva, különböző rendezvényeken, vásárokon, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítjük. Négy-öt év kemény munkájával elég nagy vevőkört építettünk ki, már országosan is kezd ismertté válni méhészetünk. 
 

Mézes Gergő, mesterméhész, méhészmester, Vizsoly, Zemplén

- Az év méhésze lettél ilyen fiatalon. Hogy érted ezt el?

– Pályázni kellett, olyan feltételekkel, hogy kiváló mézet kell termelni, aktívan részt kell venni a méhésztársadalom életében, és favorizálni kell a termelői mézet. Nos, ezekkel én magam is azonosultam. Családi vállalkozásban évente 3-4 tonna mézet termelünk. Az eladással kezdettől nincs gondunk, elkel az utolsó cseppig. Első piacolásomat akkor kezdtem, amikor nem tudtam kifizetni a telefonszámlámat, tehát a vállalkozásom mínusz 17000 forinttal kezdődött. Kiültem a vizsolyi templom elé, s már aznap kiárultam ezt a pénzt.   Következő évben már standom is volt abaújszántói Ivónapon. Egyre több fesztiválon vettünk részt, egyre több emberrel ismerkedtünk meg. Egy ilyen fesztiválon találkoztam Lőrincz Kálmánnal és feleségével, akik meghatározóak voltak az életemben. Sok jó gondolattal, ötlettel járultak 
hozzá a méhészetünk növekedésével. Általuk is sok fesztiválra eljutottunk. így bővíthettem a vállalkozást.  A Hungarikum Fesztiválon még díjat is nyertem a barackpálinkás mézemmel. Azóta persze több különlegesség is bekerült a kínálatba. A méhészetünk pedig a kezdeti 30 családról 300-ra növekedett. Igazi kis családi vállalkozás lettünk. Apám mellett a húgom is sokat segít, ő is méhész és teljes mértékben kiveszik a részüket a munkából. Nem is tévézünk 17 éve, nincs rá időnk. De nem is hiányzik. Olvasni viszont szeretek, kedvenc íróm Wass Albert.
 
- Hogyan gyűjtitek a fajtamézeket? Hányféle mézetek van?
 
- Azt kell tudni, hogy a növények nem egyszerre virágoznak. Ezt ki tudjuk használni, hogy fajtamézeket gyűjtsünk. Vándoroltatjuk a méhcsaládjainkat a különböző méhlegelőre. A méhecskének két tulajdonsága van, ami segít ebben: az egyik az, hogy virághű, a másik, hogy tömegvirágzásra repülnek. Ha van 10 hektár akác és 1 hektár gyermekláncfű, akkor az akácra fog repülni. Így tudunk tíz féle mézet gyűjteni: gyümölcsvirág-, repce-, akác-, hárs-, selyemfű-, hajdina-, gesztenye-, zempléni erdei és  napraforgómézet.
 

Mézes Gergő, Vizsoly, Zemplén, méhészet, méhészmester

- Mi a legfontosabb, amit egy méhésznek meg kell tanulnia?
 
- A munka szeretete, a természet iránti tisztelet és a más méhészek iránti felelősség vállalás. Mivel vannak méhbetegségek, ezeket fel kell ismerni, hogy ne fertőzzünk meg más méhészeteket. Meg kell tanulni a szakmát, ami nem egy év. Nincs két egyforma év, mindig valami újat kell alkalmazni. Aki ma méhészkedni akar, iratkozzon be például a Ludányi István féle iskolába és járjon el gyakorlatra ahhoz, aki már régóta foglalkozik méhekkel. 
 
- Vannak különleges mézeteitek is?
 
- Igen, sokféle különlegességünk van. A legtöbb a fogyasztók ötlete alapján készült.  Mákos méz, például. Vagy a Teavarázs, a Bodzás méz...
 
- Mézmúzeumot hirdetsz a honlapodon. Mit takar ez?
 
- Olyan mézmúzeumot kezdtem el létrehozni, ami a kezdetektől mutatja be a méhészkedés történtét napjainkig. Megismertetjük a méhészkedés mindennapjaival is a látogatókat.  Betekintést nyerhetnek abba, hogyan zajlanak egy méhészetben a mindennapok. Az érdeklődők kipróbálhatják a méhészkedést, természetesen védőfelszerelésben, melyet biztosítunk a számukra. Mindenki megtalálja a saját érdeklődésének megfelelő programot, ki a mézpergetést, ki a mézkóstolást, ki csak a méhészkedés látványát. Mindez csodálatos környezetben zajlik, ugyanis egyik oldalon a Hernád folyó, míg a másik oldalon a hegyek találhatóak.  A méhek szerintem a föld legszociálisabb lényei. Ha szívós összetartásuk, szorgalmuk követendő példa lenne az emberiségnek, nem itt tartana a világ. Náluk az anyán múlik az összetartás, és az is, ha széthullik a család. Minden méh külön karakter: munkamániás, hazatérő, elkalandozó, tisztességes vagy más család mézét rabló. Teljes társadalmi körkép.
 
 - Milyen terveid vannak?
 
- Rengeteg tervem van. Szeretném a mézmúzeumot úgy létrehozni, hogy maradandó élmény legyen.Ezen kívül egy minimálüzem építése,a mézmúzeum és a folyamatos fejlesztés a legfontosabb feladat. Termékeimmel szeretnék még több kisebb delikateszben és étteremben megjelenni, hiszen csak így lehetséges, hogy az érdeklődőknek ne kelljen egészen Vizsolyig leutazni egy-egy tiszta, termelői mézért vagy egy-egy különleges tételért.
 
mézek, méz, mézkülönlegességekMit kell tudni a mézről? 
 
A méz jótékony hatásának bizonyítékai, gyógyászati, szépségápolási hagyományai igen messzire nyúlnak vissza. A méz, a benne lévő számos értékes alkotóelem révén ősidőktől fogva a jólét, a gazdagság és az egészség forrását jelentette. Ahogyan a népi gyógyászat tartja: „egy kaptár méz, akár tíz orvossal is felér”. A szállóige tudományos magyarázata igen egyszerű: az emberi szervezet számára szükséges, 24 ásványi anyagból 22 található meg a mézben. A méz tehát az egyik legegyszerűbb és legnemesebb alapanyag, ami nem csak a panaszok orvoslására jelent gyógyírt, de megelőzésre és bőrápolásra is kiválóan alkalmazható. Az utóbbi években növekedett az egy főre jutó mézfogyasztás, ami azt jelenti, hogy mind többen ismerik fel a méz és a belőle készült élelmiszerek emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatását.
 
A méz használata Gergő szerint:
 
A méz naponta fogyasztva a leghatékonyabb. Növeli ellenállóképességünket, erősíti szervezetünket. Betegség kezelésére önmagában nem elég, de bizonyítottan hasznos kiegészítő.
A méz előnyösen kombinálható élelmiszerekkel; bármilyen italban kiválóan helyettesíti a cukrot; a mézes sütemény sokkal tovább puha marad, mint a cukros. Sok helyen mást írnak, de tudnunk kell, hogy a test vitaminszükségletét a méz valójában nem pótolja! A mézben az enzimeknek és az egyszerű cukroknak van nagy a szerepe.
 
Bényei Adrienn