logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Park a kutyáknak is

EB OVO egyesület, Szabadság tér, BudapestVárhatóan kutyák futkározhatnak majd a Szabadság tér egy részén

Rendelet szabályozza, hogy kutyát csak pórázon lehet vezetni közterületen, azonban az Állatvédelmi Törvény előírja, hogy az állatoknak joguk van az egészséges életvitelhez, amihez a mozgás biztosítása is hozzátartozik. Ezt az ellentmondást igyekszik feloldani az önkormányzat: a kerületi kutyatartók érdekképviseletét ellátó EB OVO Egyesülettel arról tárgyalnak, hogy a jövőben a Szabadság tér egy részén lehessen az állatoknak szabadon futkározni.

Régi probléma kerületünkben a kutya kérdés. Azok, akik úgy vélekednek, hogy városba nem való kutya, nem szívesen látnák a közparkokban az ebeket szaladgálni, míg a társadalom állatszerető fele azért küzd, hogy a négylábúakkal való együttélés minél zökkenőmentesebb legyen, minél több jog illesse meg a kutyatartó közösségeket.

A Szabadság tér körzetében élő kutyásokat évek óta azzal riogatják, hogy kitiltják őket a szépen felújított térről, pedig a kerületben alig van lehetőség arra, hogy a kutyák szabadon játsszanak, szaladgálhassanak.
– Minden élőlénynek szüksége van mozgástérre. Az ember társa a kutya évezredek óta, és ha mi beszorultunk a városokba, jöttek velünk a kutyák is – mondta Kata, Panni, egy hat éves magyar vizsla gazdája. – Az embernek sem túl jó bent a városban lakni, és legtöbben nem tehetjük meg, hogy minden nap órákat közlekedjünk, amíg olyan szabad zöld területre érünk, ahol nyugodtan futkározhatnak a kutyáink. A parkokban azelőtt szabadon játszhattak, hancúrozhattak a kutyák, (természetesen soha nem a játszótereken!) de, mióta azt a rendeletet hozták, hogy csak pórázon lehet vezetni az állatokat, állandóan belénk kötnek, ha elengedjük őket – panaszolta.
Idén megalakult a belvárosi kutyák és kutyatartók érdekeit képviselő EB OVO Egyesület, amely a közelmúltban tárgyalásokat kezdeményezett az önkormányzattal a Szabadság tér használatával kapcsolatban.
– A legfőbb probléma az, hogy a fővárosi kutyatartást érintő intézkedéseket, rendeleteket a hatóságok a kutyások megkérdezése nélkül hozták eddig, hiszen nem volt olyan hivatalos fórum, amellyel a döntéshozók egyeztetni tudtak volna – nyilatkozta lapunknak Csonka Berta, az egyesület elnöke. – A belvárosi kutyás társadalom érdekeit egységesen képviselve azért küzdünk, hogy a Szabadság tér egy részén engedélyezzék a kutyák szabad mozgását – szögezte le.
– Még az idén megpróbáljuk engedélyezni, hogy a Szabadság tér valamelyik részén szabadon futkározhassanak a kutyák. Arról, hogy a park déli vagy az északi felét bocsátjuk-e a kutyatartók rendelkezésére, még egyeztetünk az EB OVO Egyesülettel – tájékoztatott Illés István, a Belvárosi Közterület-felügyelet igazgatója.
A köztisztasági rendelet alapján háromtól húszezer forintig lehet büntetni azokat, akik nem szedik fel kutyájuk után az ürüléket, ezért nem kell a környezet elcsúfításától, szennyezésétől tartani. Mivel jelenleg is sétáltatják kedvenceiket a parkban a gazdák, az önkormányzat jóváhagyása egy hagyományosan kialakult, alapvető szükségletét legalizálja az itt élőknek.

Édes Borbála