logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Tajvani képzőművészet

Csúcstechnika és tradíció

Taiwan Calling, Ludwig Múzeum, MűcsarnokTajvani kortárs képzőművészek először mutatkoznak be hazánkban. Alkotásaikat A szabadság fantomja, valamint a Határtalan sziget elnevezésű kiállításokon láthatják a Ludwig Múzeumban, valamint a Műcsarnokban. A párizsi Institute of Taiwanese Culture és a Taiwani Kulturális Irodával együttműködve két, Európában is egyedülálló kiállítás valósult meg, amelyeken keresztül megismerhetjük a kortárs tajvani művészetet, illetve az ország kulturális identitását. 

Kortárs műveken keresztül kerülni közelebb Tajvan kultúrájához izgalmas felfedezésnek ígérkezik. A Műcsarnokban látható, A szabadság fantomja című, valamint a Ludwig Múzeumban megrendezett Határtalan sziget elnevezésű tárlatok ennek teremtik meg a lehetőségét. A két nagyszabású kiállításon  harminc alkotó munkáját láthatják.  

Az ország geopolitikai környezetéből adódóan a szigetország képzőművészeit jellemzően a nyelv, a pozíció, az identitás, a migráció, a globális és lokális gazdaság, valamint a tradíció jelen idejű kifejezésének lehetőségei foglalkoztatják. Mindez hasonlatos az utóbbi évtizedek Magyarországának európai útkereséséhez, ami hozzájárulhat a kiállítások értő befogadásához. A két látványos válogatás törzsanyagát a közép- és fiatal generációs alkotók világlátását markánsan érzékeltető videók, installációk és fényképek alkotják. Legfőbb céljuk pedig, hogy megmutassák: mi teszi Tajvan művészetét eltérővé a régió, elsősorban Kína és Japán művészetétől, milyen is az önálló tajvani művészet?
A Ludwig Múzeumban megvalósuló Határtalan sziget című kiállítás a mai sokszínű tajvani társadalomban felmerülő történelmi, szociális, etnikai, politikai és kulturális kérdések képzőművészeti reflexióit mutatja be a második világháború után született, egymást követő tajvani művészgenerációk munkásságán keresztül. 

A szabadság fantomja című kiállítás a Műcsarnokban 2011. február 11-ig látható.

Cím: 1146 Budapest, Dózsa György u. 37.

A Ludwig Múzeum Határtalan sziget című kiállítása 2011. március 6-ig tekinthető meg.

Cím: Művészetek Palotája, 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.