logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

A hölgynek valami kis édeset?

A hölgynek valami kis édeset?

bor és cipőNők a borok világában

Hányszor hallottuk, halljuk és még hányszor fogjuk hallani ezt a rémes kérdést, megdöbbentő módon olyan helyeken is, ahol ezt nem is gondolná a gasztrovilágban kalandozó, ide-oda véletlenül vagy akár célzatosan is betévedt ember lánya..

Bevallom, ez a mondat és a hozzá tartozó negatív felhang az egyik vesszőparipám. Szőke hajjal a fejemen magam is gyakran szembesülök azzal, hogy a vendéglátásban dolgozó szakemberek (?) pusztán megrögzült sztereotípiák alapján egy kalap alá vesznek mindenkit, aki nőnemű, és feltételezik rólunk a legteljesebb hozzá nem értést bor témában. De, hogy ne legyünk teljesen elfogultak, bezony, bezony, el kell ismernünk a szomorú valót...   ezért a hölgytársadalom egy része is felelős.
 
Talán ez még abból az időből visszamaradt anomália, amikor a szocializmus égisze alatt a minőséget figyelmen kívül hagyó mennyiségi, ipari mértékben – ki tudja, miből? – előállított bikavér, debrői hárslevelű és a jóég tudja, milyen savtúltengéses rettenetek jelentették a bort, amikor is a hölgyek egyetlen alternatíváját a kabai és / vagy szerencsi napfénnyel (cukor) dúsított, aszúsodott szőlőszemet tán sosem látott tokajik jelentették.

Tokaji

Azóta azonban nagyot fordult a világ!  Ebben a – sokszor férfiprivilégiumként számontartott – szakmában is egyre több hölgy bizonyítja rátermettségét, hozzáértését, csodálatos borokkal megörvendeztetve az arra fogékony közönséget. Gondoljunk csak a soproni Pfneisz lányokra, Luka Enikőre vagy Berecz Stephanie-ra, aki 2010-ben elnyerte az Év Bortermelője címet Tokaj-Hegyalján!
Természetesen a lista nem teljes, hiszen vannak még rajtuk kívül is borászhölgyek, ugyanúgy, ahogy a szakértők között is egyre több a felbukkanó női név. Ez sem véletlen, hiszen a nők illatmemóriája, szaglása genetikailag fejlettebb, intenzívebb, élesebb. Szükség is van rá, hiszen a pohárba kitöltött bor színe, illata, íze mindent elmesél az avatott sza(g)kértőknek..  Elmondja, honnan, melyik országból, milyen éghajlatról származik, milyen szőlőből, szőlőkből készült, milyen hordóban vagy tartályban érlelődött addig, amíg a palackból az asztalunkra került.

bor

Elárulok egy titkot!  A dolog nem olyan ördöngös, mint amilyennek látszik!  Igaz, egy valami nagyon fontos: a gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás! Erre is egyre több lehetőség adódik, hiszen egymást érik a borvacsorák, borfesztiválok, szüreti mulatságok és egyre több helyen indulnak különböző tanfolyamok, lehetőséget adva, hogy különböző mélységben elmerülhessünk a borok rejtelmeiben. Így azok is találnak megfelelő tanulási lehetőséget, akik szakmailag érdeklődnek e nemes nedűhöz kapcsolódó tudnivalók iránt, illetve azok is nyitott kapukat döngetnek, akik pusztán gourmet-kalandként tekintenek a borkultúra alaposabb megismerésére.
Nos, én ezt az utóbbi kategóriát is lelkesen támogatom. Hiszem és vallom, hogy a bor ismerete ma már az általános műveltség szerves része. Olyan tudás, amit úgy az üzleti-, mint a magánéletben is használhatunk. Ezért, ha legközelebb találkozunk a címben szereplő bugyuta kérdéssel:
 
– A hölgynek valami kis édeset?
 
Mosolyogva válaszolhassunk:
 
– Persze, uram!  Majd talán a desszerthez!
 
Kellemes tanulást, poharazgatást kíván:
 
Szöllősi Hajni
 WSET bortanácsadó, sommeliere
 
Csatlakozzanak Gasztronómia oldalunkhoz a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek:

Édes keserűségek >>

Mojito >>