logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

A képek állása

A képek állása

Bódy GáborZbigniew Rybczyński és Bódy Gábor közös kiállítása Karlsruhe-ban

Bódy Gábor (1946-1985) és Zbigniew Rybczyński (1949-, Wroclaw) filmművészek közös kiállítása látható május 6-ig a németországi Karlsruhe, Zentrum für Kunst und Medientechnologie (ZKM) médiaművészeti központjában. A két alkotó művészetét a következetes alkotómunka, filmnyelvi kutatás, képelmélet, művészi-technikai innováció köti össze. 
 
Bódy Gábor (1946-1985) és Zbigniew Rybczyński (1949-, Wroclaw), bár nem találkoztak egymással, a 2011. október 27-én a berlini Akademie der Künste kiállítóterében nyílt, a két művész életművét közösen bemutató nagyszabású kiállítás mégis módot adott erre. 2012. január 1-jei zárását követően a kiállítást a karlsruhei ZKM | Zentrum für Kunst und Medientechnologie médiaművészeti központban mutatják be.  A közvélekedés szerint az első techno-avantgárd művészek Nyugat-Európából és Észak-Amerikából származnak. Az elektronikus kép- és hangművészet továbbfejlesztésének alapjait mégis szinte kivétel nélkül Kelet-Európában fedezték fel.  
 
Bódy Gábor„Kinematográfusként tizenöt év alatt Bódy Gábor három játékfilmet, három tévédrámát, s több mint harminc egyéb műfajú film- és videóprodukciót készített, tanulmányokat írt, oktatott, s mint – mai szóval – networker máig ható kezdeményezéseket indított útjára. Nemzetközi karrierje az Amerikai anzix 1976-os mannheimi fesztiváldíja nyomán indult, alkotói pályája utolsó öt évét Berlinben töltötte, kísérleti videóműveket forgatott, megvalósította az Infermentalt, a világ első videókazettákon terjesztett mozgóképes periodikáját, mint új forgalmazási, kommunikációs és művészeti formát. Tanított a berlini filmfőiskolán (DFFB), tanulmányokat írt, kompjúter-vezérelt hang- és képkompozíciókkal kísérletezett. Az Infermental – a budapesti Lengyel Kulturális Intézetben 1981-ben alapított, majd Berlinben létrejött – projekt, a Bódy által kedvelt képet használva, mint „hólabda-struktúra” lényegében a World Wide Web megjelenésével szűnt meg. A 10 kiadás és a különkiadások karlsruhei ZKM-ben található archívuma az 1980-as évek videóművészetének egyedülálló forrása.” (részlet Peternák Miklós Kép, látás, jelentéstulajdonítás Bódy Gábor munkásságában c., a kiállítás katalógusában megjelent írásából).
 
Mintegy harminc év távlatából elmondható, hogy a művek kiállták az idő próbáját; ezt mutatja a Bódy Gábor munkássága iránti folyamatos hazai és külföldi érdeklődés. A 21. század első évtizedének végéről visszatekintve Bódy művei, írásai, kezdeményezései még világosabban mutatják, mi is az alkotói innováció szerepe és jelentősége a kultúrában.

Bódy Gábor, Nárisz és Psyché (1980)A kiállításhoz gazdagon illusztrált katalógus készült, többek között Peter Weibel, Siegfried Zielinski és Peternák Miklós médiateoretikusok, illetve művészettörténészek írásaival. Ugyancsak ez alkalomból jelent meg a C³ (C³ Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány, Budapest) gondozásában egy három nyelven feliratozott DVD-kiadvány, amely Bódy Gábor összes külföldön készített – eddig Magyarországon jórészt elérhetetlen – videóműveit tartalmazza.

A kiállítás az Akademie der Künste, Berlin; WRO Art Center, Wrocław; Collegium Hungaricum Berlin; C³ Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány, Budapest; ZKM | Zentrum für Kunst und Medientechnologie Karlsruhe együttműködésében valósult meg.
 
Helyszín: ZKM | Zentrum für Kunst und Medientechnologie Karlsruhe
 
Kurátorok: Piotr Krajewski (WRO Art Center, Wrocław) és Peternák Miklós (C³ Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány, Budapest) 
 
Koncepció: Siegfried Zielinski (Universität der Künste, Berlin)
 
Támogatók: Hauptstadtkulturfonds, Berlin; Ministry of Culture and National Heritage of the Republic of Poland; Adam Mickiewicz Institut, Warschau; Stadt Wrocław; Nemzeti Erőforrás Minisztérium; Nemzeti Kulturális Alap;  Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet; Magyar Televízió Archívuma.
Bódy Gábor kéziratait, rajzait, műveit és egyéb dokumentumokat az Országos Széchényi Könyvtár, a C3 Alapítvány és magánszemélyek kölcsönözték a kiállításra.
 
C³ sajtóanyaga nyomán: www.ismertseg.hu