logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

A klíma árnyoldala

A klíma árnyoldala

klÍmaberendezés, légkondicionálóLégkondicionáló okozta megbetegedések 

A hőség ellen sokan a munkahelyükön, illetve a lakásban felszerelt klímaberendezéssel küzdenek. Ám nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a nem megfelelően karbantartott berendezések használatától könnyen megbetegedhetünk, nagy árat fizetve a kellemes hűvösért. Cikkünkben a légkondicionáló okozta leggyakoribb panaszokat mutatjuk be.
 
Megfázás, ízületi fájdalom

hőmérő

Mindenki tapasztalta már, milyen érzés, amikor a forró levegőjű utcáról belép egy hűtött helyiségbe, ahol szélsőséges esetben tizenöt fokkal is hűvösebb van, mint kinn, a tomboló kánikulában. Ez a felhevült testünknek pár percig nagyon kellemes, de ugynakkor komoly megterhelést is jelent. Az ideális állapot az lenne, ha a légkondicionálóval beállított hőmérséklet folyamatosan alkalmazkodna a külsőhöz, és ahhoz képest maximum csak négy-hat fokkal hűtené le a levegőt. Legtöbb esetben azonban ennél sokkal alacsonyabbra állítják a klímát a bevásárlóközpontokban, munkahelyeken, amelynek következménye egy alapos meghűlés lehet.
A megfázás mellett további veszélyeket is rejt a tartósan alacsony hőmérséklet, főleg akkor, ha az áramló levegő éppen a nyakra, vagy a végtagokra irányul. A hideg hatására az erek beszűkülnek, és nem juttatnak elegendő oxigént a szövetekhez.  Ekkor nagy fájdalommal járó ízületi gyulladás alakulhat ki.
 
Gombás fertőzések
 
Az elhanyagolt klímaberendezés melegágya lehet a legkülönfélébb gombáknak. Ezek közül az egyik legismertebb és legveszélyesebb az aspergillózis. Spórája az orr- és arcüregekbe, valamint a tüdőbe rakódik le, ahol napokon belül elszaporodhat. A gombás gócok heves fájdalmat okozhatnak az orrjáratokban és a mellkasban.
 
Baktériumos megbetegedések

légkondicionált helyiség

A klíma felelős az ún. legionellózis baktérium elterjesztésében is.  A légutakban, valamint a tüdőben okozhat heveny gyulladást, amely agresszív és gyors lefolyású lehet. A betegség kétnapos lappangási időszak után rendkívül magas lázzal és izomfájdalommal jelentkezik. Enyhébb változata a Pontiac-láz, ahol a tünetek egy közepesen erős influenzával egyeznek meg.
 
Figyeljünk arra, hogy ne töltsünk sok időt közvetlenül a klíma alatt, úgy szabályozzuk a benti hőmérsékletet, hogy csak pár fok különbség legyen a kintihez képest, de semmiképp sem tíz-tizenöt fokos! Így megelőzhetőek a baktériumos illetve gombás megbetegedések. Természetesen a rendszeresen ellenőrzött, karbantartott berendezések nem terjesztenek az egészségünkre veszélyes korokozókat  – mondta el magazinunknak Dr. Báthori Zsuzsanna.
 
Németh Orsolya

Kapcsolódó cikk:

Vegyszerek, pollenek, szmog >>

A tüdő cisztás megbetegedési >>