logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

A sokoldalú sárgarépa

A sokoldalú sárgarépa 

sárgarépa, egészség, vitamin, egészég

Fogyasszuk bőven, ha sokat ülünk számítógép előtt...

A növény Közép-Ázsiából származik, onnan terjedt el nyugatra, és a spanyoloknak köszönhetően jutott el az isz. I. század táján Európába. Pliniustól tudjuk, hogy ez a négyezer éves kultúrnövény eredetileg vékony, kemény és vad ízű gyökér volt, és a késő római időkben kezdték nemesíteni. A XVII. századig az európai fogyasztók a fehér, a sárga és a lila színű sárgarépát ismerték. Nálunk a XV. századtól kezdve termesztik.
 
fehérrépa, sárgarépa, murok, cukorrépa, takarmányrépa, vadrépaGyermekként abban a reményben esszük a sárgarépát, hogy megtanulunk fütyülni tőle. Felnőttként már tudjuk azt is, hogy a nálunk termesztett fajták karotint, – amelyből a szervezet A- vitamint képes előállítani – szénhidrátot, B-vitamint és némi C-vitamint is tartalmaznak.
A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. Ugyanis a vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa béta-karotin tartalmának mindössze 25%-át képes csak hasznosítani. A főzés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotin-tartalmának több mint a fele hasznosul. Az A-vitamin felelős a megfelelő látásért, és az egészséges nyálkahártyáért. Ezért, ha sokat ülük számítógép előtt, feltétlenül együnk renszeresen, akár naponta is! Napi egy sárgarépa rövid idő alatt meg tudja szüntetni az A-vitamin hiányt is, amelynek legjellemzőbb tünete a farkasvakság.
Táplálkozási szempontból a sárgarépa legnagyobb értékét magas béta-karotin tartalma jelenti, de ez a zöldség más karotinokban is bővelkedik (pl. alfa-karotin). A vér alacsony béta-karotin szintje fokozhatja egyes rákbetegségek kockázatát, ám ez a növényi festékanyag - a többi karotinhoz hasonlóan - jelentős antioxidáns, így a szabad gyökök károsító hatásával szemben is véd. 
V. M.