logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

A vallások közös üzenete

A vallások közös üzenete

Isten, hit, vallásMadhupati dász (Mérő Mátyás) hittudós előadása

Március 8-án, csütörtökön 18 órától a vallási tradíciókban jelenlévő azonosságokról tart előadást Madhupati dász (Mérő Mátyás) hittudós a Budapesti Haré Krisna Központban. Korunk nagy világvallásainak többsége tanítja egy teremtő Isten létezését, és közös bennük az is, hogy Isten által sugalmazott szentírásaik vannak. Ha ez így van, minden nagy vallásnak az egyetlen Istentől kell származnia. Elképzelhető, hogy a kulturális különbözőségek, hagyományok miatt imádjuk máshogy ugyanazt az Istent? Vagy ugyanaz a legfelsőbb Isten mégis más az egyes vallásokban? Kérdéseinkre választ kaphatunk ha ellátogatunk az előadásra.

 

Mérő Mátyás, Madhupati dászAz India Rejtett Kincsei programsorozat következő, március 8-i alkalmán 18 órai kezdettel Madhupati dász (Mérő Mátyás) hittudós, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívek Közösségének szóvivője tart előadást a vallások közös üzenetéről a Budapesti Haré Krisna Központban.

Az antropológia nagyon sok vallást ismer, szinte megszámlálhatatlan a hosszabb-rövidebb hagyománnyal rendelkező hitrendszerek sokasága. Kiemelkednek közülük azonban azok, amelyeknek szentírásaik vannak, amelyek – a hagyományok szerint – felsőbb kinyilatkoztatásra születtek.
A nagy vallások szinte egyöntetűek abban, hogy Isten egy van, és csak egy. Isten védikus definíciója szerint is: „Az, aki a Legfelsőbb, akinél nincs feljebb senki, és nincs olyan sem, aki egyenlő lenne Vele." De ugyanezt mondja több nagy vallás is, péládul az az iszlám, a kereszténység, vagy a zsidó vallás, amelyek szintén felsőbb kinyilatkoztatáson alapulnak, és szintén van szent könyvük. Ezek szerint – eltekintve a kisebb hangsúlybeli eltérésektől – minden nagy vallásnak ugyanattól az Istentől kell származnia, a különböző szent könyveknek mind az Ő üzeneteinek kell lenniük.
 
Mi tehát ez a közös üzenet? Melyek azok a tanítások, amelyek – többé-kevésbé – ugyanúgy jelennek meg a nagy világvallásokban? Erre a kérdésre próbál választ adni az India Rejtett Kincsei sorozat következő előadása.
 
Helyszín: Budapesti Haré Krisna Központ
 
Cím: Budapest III. ker., Lehel utca 15-17.
 
Időpont: 2012. március 8., 18 óra
 
www.ismertseg.hu