logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

A versenyszellem sohasem hagy nyugodni

A versenyszellem sohasem hagy nyugodni

Exkluzív interjú Goran Ivaniseviccsel

Goran Ivanisevic teniszezőA hétvégén ismét hazánkba látogatnak a jelen és múlt legnagyobb teniszezői. A játékosok között ott lesz Goran Ivanisevics is, aki ezer szállal kötődik Magyarországhoz. Többek között ő nyerte meg az első magyarországi Tennis Classics-ot is.
 
– Nagyon szeretem Magyarországot és a magyarokat, borzasztó kedves, barátságos nép. Néhány évvel ezelőtt jártam utoljára Budapesten, meglehetősen szép emlékekkel távoztam, hiszen megnyertem az első Tennis Classics-ot. Az utóbbi években nem volt alkalmam Magyarországra látogatni, így dupla öröm, hogy Taróczy Balázs újra meghívott – mondta Ivanisevics. Karrierem elején Balázs rengeteget segített nekem. Amikor találkoztunk, ő egy befutott, sikeres, Grand Slam bajnok teniszező volt, én pedig egy tehetséges ifjú titán, hatalmas ambícióval, ám nemigen tudtam, mit kezdjek a tehetségemmel. Balázs tapasztalata de leginkább az a szellemiség, amit ő képviselt rengeteget segített abban, hogy megfelelő mederbe tudjam terelni azt, amivel Isten megáldott. Megtanultam, hogy miként készüljek egy-egy mérkőzésre, versenyre, hogyan állítsam össze az edzéstervemet és a versenynaptáramat, miként használhatom ki erősségeimet, hogyan leplezhetem gyengéimet. Nagy lökést adott a karrieremnek.
A játékos hamar a legnagyobb teniszezők közé emelkedett, de a wimbledoni siker nem akart összejönni. Aztán, amikor már talán Ivanisevics sem gondolta volna, nyerni tudott a legnagyobb teniszversenyen.
Goran Ivanisevic teniszező– Azt ugyan nem mondhatnám, hogy elégedetlen lettem volna pályafutásommal, de azért, amikor igazán mélyen magamba néztem, magam előtt sem tudtam letagadni, hogy valami hiányzik. Valami olyasmi volt ez, hogy nem hoztam ki magamból mindazt, ami bennem volt, valami bennragadt. A wimbledoni győzelemmel, amiben épeszű ember nem számolhatott azonban minden a helyére került. Mondanám, hogy száz százalékossá vált azéletem, de nem lenne igaz, többet kaptam, mint amit vártam. Teljes lelki nyugalommal vonulhattam vissza 2004-ben. A meccs maga olyan volt, mint az egész karrierem, voltak pillanatok, amikor teljesen reménytelennek tűnt minden, de akkor is, mint oly sokszor Isten segített és teljessé tette az életemet. Aztán jöttek a sérülések és egy idő után egyértelművé vált, hogy nincs visszaút. 2004-körül a vállsérülésem már olyan fájdalmakkal járt és annyira kezelhetetlen volt, hogy nem volt kérdéses, abba kell hagynom. Egyetlen percre sem bánom meg, hogy visszavonultam, mind a karrierem, mind az életem tökéletes és teljes.
 
Természetesen az egykori klasszis figyelemmel kíséri a mai teniszt.
– Jelenleg négy játékos egyszerűen kimagaslik a mezőnyből, szinte érinthetetlenek a többiek számára, de amit Novák Djokovics művel az hihetetlen. Főleg, mert ő egy elképesztően kedves, őszinte, rendes srác. Nagyon jót tesz a sikere a tenisznek, mert megtörte Federer és Nadal hegemóniáját. Amúgy Novák ugyanúgy Pilics-tanítvány, ezért aztán különösen közel áll a szívemhez. Persze, számomra már első a család, igyekszem annyi időt velük tölteni, amennyit csak tudok. Imádom őket, kitöltik minden pillanatomat és annyi év után végre talán be tudom pótolni az időket, amit nélkülük töltöttem. Persze, amikor lehetőségem van rá, boldogan mondok igent az olyan felkérésekre, mint a Tennis Classics, vagy az ahhoz hasonló bemutatók. Október 15-én például Stockholmban léptem pályára Stefan Edberg ellen.
Az első Tennis Classics még sokkal inkább szenior verseny volt, míg most már inkább bemutató.
teniszütő, teniszlabda– Ez nem baj, egy profi, még ha visszavonult is, ha pályára lép, pár perc után már nyerni akar de azért egy bemutatón tisztában vagyunk azzal, hogy ki kell szolgálni a közönséget. Ezért aztán néha-néha kilépünk a „szerepünkből” és bohóckodunk, de a végén senki sem szeret vesztesként kezet rázni. Emellett pedig ott van a versenyszellem, ami sosem hagy nyugtot egy profi sportolónak. Még a legjobb haverokkal szemben is nagy a presztízs, de például Sampras ellen kimondottan az volt, sajnáltam is, amikor legutóbb Zürichben két brék előnyben voltam és Pete feladta a mérkőzést. Persze azért az jó érzés volt, hogy ennyire nem akart kikapni.
 
Vagy ott van McEnroe. John olyan feszültséget teremt a pályán, hogy még ha nem akarod, akkor is komoly csata lesz a mérkőzésből. Mac volt gyermekkorom bálványa, gondolom ezért is nagy a nyomás, ha ellene játszom, de erre ő is rátesz egy lapáttal, mert egyszerűen képtelen elengedni magát a pályán, ő mindig, mindenki ellen nyerni akar.
Ivanisevics Jevgenyij Kafelnyikovval csap össze Budapesten.
– Zsenya az egyik legnehezebb ellenfelem volt és a legkeményebb játékos. Sokkal jobb még annál is, mint ahány tornát megnyert. Minden borítások kiemelkedően jó volt, életveszélyes, mert egyszerre szorgalmas gladiátor és rettenetesen jó versenyző. Nagyon nagy csatákat vívtunk, ha jól emlékszem, elég jó volt a mérlegem ellene és mindig is nagyon jó volt a kapcsolatunk a pályán kívül is. Kicsit az utóbbi időben elengedte magát, de most újra csúcsformában van, a keze pedig ugyanolyan, mint régen.
 
Fehér György