logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Akarsz-e...?

Akarsz-e…?

Akarsz-e? Szakács Richárd, Nemzeti Táncszínház Szakács Richárd első koreográfiáját mutatta be

A közelmúltban „Akarsz-e…?” címmel Szakács Richárd pályakezdő táncos-koreográfus első darabját láthattuk a Nemzeti Táncszínházban. A Le femme magazin tehetségkutató programja adott lehetőséget az ifjú művésznek a bemutatkozásra. A koreográfia az élet nyújtotta választási lehetőségeinkre fókuszál, előtérbe állítva a párkapcsolati kérdéseket.
 
Akarsz-e? Nemzeti Táncszínház, Szakács Richárd első koreográfiájaA La femme magazin tehetségkutató programja ötven tehetséges magyar fiatalnak adott lehetőséget arra, hogy bemutatkozzon a nagyközönségnek és a szakmának. Egyikük Szakács Richárd ifjú balettművész-koreográfus az általa komponált „Akarsz-e..?” produkcióval debütált a Nemzeti Táncszínházban. A félórás darab megvalósításában segítségére volt a Táncművészeti Főiskola négy jelenlegi hallgatója, Aglaja Sawatzki, Szőlősi Krisztina, Pesel Anita és Medvecz Marcel is.
 
Az előadás az örök kételyekről, önmagunk megfogalmazásáról, állandó vívódásainkról szól. Túl tudunk-e lépni saját korlátainkon, képesek vagyunk-e megfelelni a világnak, és mindezt akarjuk e? Ha ez sikerült, mi marad belőlünk? Megmarad-e emberi mivoltunk, ha a mai világ minden elvárásába szó nélkül beletörődünk. A színdarab az emberek egymáshoz való viszonyát - önzés, kirekesztés, jó és rossz viszonya - és párkapcsolati kérdéseket, többek között a féltékenység, megcsalás kérdését is boncolgatta. A művész csak az alapproblémákat vetette fel, a kérdéseket nyitva hagyva. Az előadás minden perce magával ragadó volt, a gondolatok szépen, átgondoltan követték egymást, lehetőséget adva arra, hogy saját magunk fogalmazzuk meg a választ.
 

Akarsz-e? Avagy akarunk-e élni a lehetőségekkel, melyeket az élet kínál számunkra. Eme kérdést veti fel nekünk a tehetséges pályakezdő fiatal művész önálló, bemutatkozó darabja.

 

Akarsz-e?Szakács Richárd táncos-koreográfus első darabja.

A bemutató után a Táncszínház Galériájában kötetlen beszélgetésre került sor Ertl Péterrel, a Nemzeti Táncszínház igazgatójával, Dózsa Imrével, Richárd osztályfőnökével, és Szakály Györggyel, a Táncművészeti Főiskola rektorával. Így az alkotó rögtön visszajelzést kapott a közönségtől és a szakmabeliektől. A beszélgetésen kiderült, Szakács Richárd az előadás alapötletét a saját életéből merítette:

Akarsz-e? Szakács Richárd táncos-koreográfus, La femme tehetségkutató verseny, Nemzeti Táncszínház

–  Az engem érő impulzusokból jött létre a darab. Van egy keret, amire épülnek a dolgok: mindennapi tapasztalatok, az emberek viselkedése, a körülöttem tapasztalt változások, az emberi kapcsolatok erőssége vagy esetleg gyengesége. Majd ezekből a benyomásokból születik meg az alapgondolat, amely a színpadon különböző mozdulatsorozatok megvalósításával kel életre – osztotta meg velünk az alkotás folyamatát a művész.
 
Akarsz-e? Szakács Richárd első koreográfiája a Nemzeti Táncszínházban Stílusa a klasszikus tánchoz áll közel, de neoklasszikusként határozza meg önmagát. Céljának elsősorban azt tartja, hogy a közönség üzenetet vigyen magával a színházból, el akarja gondolkodtatni a nézőket a korról, amelyben élnek, annak erkölcseiről. Folyamatosan alkotni akar, törekszik a megújulásra, a korosztálybeli fiatalok helyzetét szeretné jobban megmutatni: – Próbálom magam kifejezni a darabban, de épp ilyen fontos az üzenet, hiszen a nézőért vagyunk, a nézőért táncolunk. Lényeg, hogy ez az üzenet átjöjjön, és a közönség pontosan értse, miről is táncolunk – mondta el Richárd a hitvallását.
– Ez az út eleje, nem tudom, hogyan folytatódik majd, de Ricsi számára a Nemzeti Táncszínház kapui továbbra is nyitva vannak – biztosította támogatásáról az ifjú koreográfust Ertl Péter.
Ha ez az ifjú tehetség a közeljövőben lehetőséget kap újabb darabok rendezéséhez, előadásához mindenféleképp érdemes lesz rá odafigyelni és ellátogatni az előadásaira.
 
Gyalog Tünde
/Fotók: Kovács Zoltán/

Kapcsolódó cikkek:

Te is Noé fia vagy >> Virág Melinda kortárs koreográfussal beszélgettünk

Karma, az  élet játéka >> Lélekpályán 

 Út a teljességhez >> A csakramálá tánca

Varázslatos India >> Hazánkban vendégszerepelt Arunima Kumar kuchipudí táncos