logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Álombrigád

Álombrigád

Bizottság-kiállítás a Műcsarnokban

„Sírba visztek” – a Bizottság a Műcsarnokba megy címmel nagyszíbású kiállítás látható a Műcsarnokban. A cím sokat elárul a tárlatról, de közel sem mindent. „Nem retrókiállításban, hanem művészeti projektben gondolkodtunk” – mondta Gulyás Gábor, a Műcsarnok idén kinevezett igazgatója, aki a Készman József mellett a tárlat társkurátora is. A Bizottság-kiállításhoz számos kísérőrendezvény is kapcsolódik. 
 
A közelmúltban megnyílt az egykori Bizottság együttes életművét bemutató tárlat a Műcsarnokban. A kiállítás a zenekar történetét korabeli kulturális közegében elhelyezve, sokféle nézőpontból megközelítve, izgalmas technikai megoldásokat használva ábrázolja. Ezzel párhuzamosan, a három alapítótag, ef Zámbó István, fe Lugossy László és Wahorn András életművéből is válogat. A kiállított közel kétszáz festmény, grafika, szobor, installáció  és a majdnem háromezer fotó megtekintése mellett az érdeklődők mintegy száz kísérőrendezvényen is részt vehetnek, ha november 3-ig a Műcsarnokba látogatnak. 

Filmklub:

A kiállítás időtartama alatt minden héten filmklub várja az érdeklődőket, amelyeken meghívott vendégek is részt vesznek (rendezők, esztéták). A programot ’69-től ’93-ig készült alkotásokból állították össze, a válogatásban szerepelnek kis- és nagyjátékfilmek, kevésbé ismert és kultmozik egyaránt „a Diorissimótól az Álombrigádig, az Extázis 7-től 10-ig című beatfilmtől a Rocktérítőig. Itt-ott megjelenik a Bizottság is, feltűnnek arcok, elő-előbukkannak az underground jól ismert figurái, a két évtized pop- és szubkultúrájának ikonjai, de a filmekben kibontakozó társadalmi körképben a hétköznapok jellegzetes alakjai és problémái is főszerephez jutnak” – olvashatjuk a műsorfüzetben.

Irodalom: 

Az év leghosszabb irodalmi eseménysorozata is a Bizottság-kiállításhoz köthető. 12 esten két-két író, költő reflektál saját szövegévelel az együttes előre meghatározott dalszövegrészleteire, miután elhangzik a citátumhoz tartozó dal feldolgozása. A felolvasásokat beszélgetések követik, ezeket Lévai Balázs vezeti, majd az est vendégzenekarának akusztikus koncertje zárja a napot a Műcsarnokban. Felolvasnak Parti Nagy Lajos, Garaczi László, Szkárosi Endre, Kemény István, Tóth Krisztina, Borbély Szilárd, Darvasi László, Grecsó Krisztián, Bereményi Géza, Závada Pál, Karafiáth Orsolya; és zenélnek többek között: a Dep’art az Óperentzia a Kistehén Melankólikusok a Balaton, az Ági és a fiúk.

Tárlatvezetés hírességekkel:

Rendhagyó tárlatvezetést tart Nagy Feró október 2-án, Karafiáth Orsolya október 9-én, Fábry Sándor október 16-án. A különleges programok az említett napokon15 órakor kezdődnek

Családi programok:

családi- / gyermekprogramok, Bizottság, Műcsarnok

Tíz hét – tíz szó – tíz terem címmel minden szombaton 10 és 12 óra között, melyek keretében képzőművészek, rendezők, énekesek, koreográfusok fogadják a gyermekeket és persze szüleiket is. A sorozat minden héten egy-egy Bizottság dalból kiemelt szó köré szerveződik, a programokat különböző művészeti ágak és műfajok elismert képviselői vezetik. A teljesség igénye nélkül: közös filmkészítésre várja az érdeklődőket Szilágyi Kornél képzőművész és filmrendező szeptember 17-én, Lackfi János költő október 1-én együttes versírásra, Goda Gábor koreográfus október 15-én táncra, Kim Katalin zenetörténész közös zenélésre invitál november 5-én.
 
Októberben konferenciát szerveznek a Bizottság-jelenségről, a tervek közt szerepel egy fesztivál is. A kiállítás létrejöttéről dokumentumfilm készül Mispál Attila rendezésében, amit a Duna Televízió tűz majd műsorára, a zenekar kiadatlan felvételeiből új CD jelenik meg, s kiadják a Jégrémbalettet is DVD-n, angol felirattal.
 
kijárat, Bizottság, MűcsarnokA kiállítás megtekinthető 2011. november 13-ig.
 
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig, kivéve pénteken, amikor 12-től 21 óráig tart nyitva a kiállítás. (Hétfő szünnap).
 
Elérhetőségek:
1146 Budapest, Dózs György út 37. (bejárat a Hősök tere felől);
pénztár: 06-1-460-7014; információ: 06-1-460-7012;
www.mucsarnok.hu / www.kunsthalle.hu;
a kiállítás saját weblapja: www.bizottsagkiallitas.hu
 
/Fotók: Harmat Miklós/
 
P. Á.

megérne egy misét...

azért ez a kiállítás megérne egy hosszabb írást? nem tervezitek?
(ideje lenne, mivel, ahogy írod is, nov. 3.-án vége az egésznek...)

-fmr