logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Ananász

Ananász minden mennyiségben

ananászHa tehetjük, a friss gyümölcsöt válasszuk!

Az ananász, bár kérdéses, hogy valóban „zsírégető" hatású, nagyon egészséges, emésztést elősegítő, vitamindús gyümölcs. Emellett a legkülönfélébb ételek-italok, kozmetikumok alapanyaga is.

Ma már itthon is bárhol megvásárolhatjuk ezt a finom és rendkívül pozitív élettani hatásokkal bíró egzotikus gyümölcsöt. Az ananász a legrostosabb gyümölcs. Energia-, víz- szénhidrát-, foszfor- és vastartalma megegyezik az almáéval, de C- és A-vitaminban közel hat-tízszer gazdagabb. A csontképződést elősegítő kalciumból pedig háromszor több van benne, mint az almában. Bromelain tartalmának köszönhetően javítja az emésztést, persze csak a friss gyümölcs, a konzerv ananászból ugyanis már hiányoznak az emésztést és az anyagcserét gyorsító enzimek. Vásároljunk körültekintően, lehetőleg nagyméretűt, mert az gazdaságosabb. Válasszunk érett, ám tapintásra kemény gyümölcsöt, mert, ha puha, akkor már poshadt a húsa.
A középső fás rész nem fogyasztható! Mindig csak annyit hámozzunk meg, amennyit elfogyasztunk. Ha karikákat szeletelünk belőle, könnyebben megbirkózunk a külső burok hámozásával. Bár a zsírégető gyümölcsök, zöldségek létét a legújabb kutatások kétségbe vonják, de a szervezetre gyakorolt jótékony hatásuk ettől jottányit sem csorbul. Használhatjuk gyümölcssaláták, saláták készítésénél, de sütemények, szárnyasok ízesítésére is kitűnően alkalmas. 
 
V. M.