logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Árvay János hatputtonyos tokaji aszú 1997

Folyékony borostyán

Árvay János borász, hatputtonyos tokaji aszú, 1997Árvay János 6 puttonyos tokaji aszú 1997

Tokajban jártunk, 3 napig faltuk minden érzékszervünkkel a Hegyalja ajándékait..  még ülepszik bennem a rengeteg élmény, érlelődik, mint hordóban a bor..  krémesítem, finomítom, csinosítom a csukott szemem előtt moziként pergő képeket, ki-kiragadva egy-egy momentumot, felkavarva kissé a seprőt..   de ez a pár szó már most kikívánkozik..   egy röpke széljegyzet..  Üdvözlet Tokajból...
 
Folyékony borostyán csorog a pohárba, ez még bennem is megrekeszti a szót..  Egy nehéz évjárat tiszteletet parancsoló, komoly bora..   megint a drága nagyi jelenik meg szemeim előtt, neki voltak ilyen fantasztikus sárgabarack lekvárjai, azok, amiket nem frissen, hanem évekig érlelve a spájzban, ünnepekkor varázsolt elő.. az az illatkép tolul az agyamba, az orromban érzem újra azt a régi-régi illatot, amit a kicsit már megbarnult, összesűrűsödött lekvárok jelentettek, melyekben a gyümölcs héja finoman a nyelvemre simult.. mások szilváról sóhajtanak, szilvalekvárokról s dohánylevelekről  hullik puhán az asztal köré a szó.. . olajosan vonja be ez a csodás, 1997-ben, hóban szüretelt, 6 puttonyos aszú a szám belsejét, megerősítve a nagyi lekvárjairól szóló emlékképeket.. 
Napokkal a korty után még mindig bennem alliterál e csoda! Szalagja szétterül számban, színesen, szagosan, szívem szerelembe szökken, szédülten, sziporkázva szívom szilvaillatát, barackjával bódítva borzongatja bőrömet a borostyán bor! Az aszú.
 
Árvay János 6 puttonyos aszúja, 1997-ből..
 
Itt és most –ha tehetném, ezzel a borral a számban –  megállítanám egy kicsit az Időt..
 
Szöllősi Hajni
WSET bortanácsadó, sommeliere