logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

BMX nyeregben Európában

BMX nyeregben Európában

Külföldön több tízezren nézik a BMX Freestyle versenyeket

Herédi Zsolt nem mindennapi fiatalember. Nem, nincs benne semmi különös, ha csak az nem, hogy nem a futball, a kézi vagy a vízilabda a kedvenc sportja. Sokkal inkább szereti a veszéllyel járó sportokat. Sőt, nemcsak szereti, hanem kiválóan gyakorolja is.
 
Freestyle. Az ember „ízlelgeti, kóstolgatja” e szót, na meg jelentését: szabadstílus. Különböző sportágak különleges köntösbe öltöztetve. Ilyen például a kerékpározás, vagy ahogy ebben a közegben nevezik, a BMX Freestyle, ahol a versenyzők már-már életveszélyes mutatványokat mutatnak be a kerékpár nyergében. Na, ez az a sport, amit Herédi Zsolt is szívügyének érez.
A mindössze 20 éves egyetemi hallgató éppen gipszelt kézzel fogad az Arany János utcai családi fészekben. „Üzemi baleset” – mondja kezére mutatva.
- Amikor iskolás voltam, a társaim között sokan fociztak, sőt, egyikük ma már utánpótlás kézilabda válogatott. Érdekes, engem sosem vonzott a labdajátékok világa. Mivel azonban sokat lógtam a játszótereken – régebben a Magyar Televízió előtt négy-öt játszótéren is el lehetett ütni az időt – és mivel természetesen volt BMX kerékpárom, adta magát a lehetőség. Egyik napról a másikra, autodidakta módón tanulgattam a trükköket a kerékpár nyergében.
Egy idő után talán Zsoltot találta meg a hasonló érdeklődésű társaság, talán ő találta meg a társaságot, de tény: négy-öt évvel ezelőtt bekerült egy bandába, melynek tagjai különböző bemutatókon, versenyeken mutatják be tudományukat.
- „Hétköznapi” emberek talán el sem tudják képzelni, mennyi ilyen Freestyle verseny van Európában. Szinte minden hétvégén másik városban lépünk fel. És hogy miből? Nos, határainkon túl több tízezer ember őrjöng végig egy ilyen versenyt, és erre bizony a szponzorok, támogatók, hirdetők is rájöttek.
És hogy mennyire veszélyes ez a sport?
- Az eszem tudja, hogy nagyon, de a szívemet ez nem érdekli. Az évek során mostani a kilencedik csonttörésem, de többször volt agyrázkódásom, zúzódásom, és ficamom. De ez nem zavar, bár azt is tudom: nem valószínű, hogy 6-8 év múlva is egy BMX nyergében fogom tölteni napjaim.   
 
Fehér György