logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Bécs karácsonya

Bécs karácsonya

Az ünnepek előtt az osztrák fővárosba látogattunkBécs, Városháza

Karácsony közeledtével többen tapasztalhatjuk azt az érzést, hogy évről-évre egyre nehezebb átélni az ünnepi hangulatot, igazán meghitten várakoznunk. Már elmúlt a gyerekkori rajongás, az izgalom, és maradt a rohanás, a „már megint nincs rá pénzünk”, és a szorongás. A világ nagyvárosai mégis elszántan küzdenek adventkor, hogy előcsalogassák belőlünk az ünnepi kedvet, különlegesebbé tegyék számunka környezetünket. Bécs élen jár e törekvésekben…

Tapasztalataim szerint az utóbbi időben a magyar emberekben a karácsonyi vásár fogalma és Bécs között egyfajta asszociáció jött létre, ezért nem véletlen, hogy karácsony előtt az osztrák utcákon aligha lehet hallani mást, mint magyar beszédet. Rendkívül népszerűvé vált ez a város hazánkban, így szinte elsőszámú úticélunkká vált advent idején.
 
Fényáradat BécsbenSzámomra ez volt az első alkalom, hogy részt vehettem a híres bécsi karácsonyi vásáron, így kíváncsian vártam megérkezésünket. Sokat reméltem ettől az úttól, hiszen a minden évben várva-várt karácsonyi hangulatnak még a nyomát sem éreztem magamban. Már az első pillanatokban feltűnt, hogy bár még be sem sötétedett, még nem gyúltak ki az ünnepi fények, mégis valamilyen különös, sajátos légköre volt a tereknek, utcáknak. Valahogy még a dermesztő, szeles, bécsi hideg sem tűnt igazán zavarónak. A tömeg szinte ömlött, mégsem volt olyan bosszantó, inkább olyan érzés, mintha mindenkinek ugyanolyan különleges lenne az a séta, az a forralt bor. Az igazi csoda azonban mégis csak akkor jött el, amikor besötétedett. Egy csodavilág tárult a szemünk elé, az egész város ünnepelt, minden fényárban úszott. Akármerre sétáltunk, mindenhol a karácsony meghittsége vett körül bennünket. A fák, az épületek, a villamos, sőt, még az égbolt is a közelgő ünnepről beszélt. A vásárokban pedig tetőfokára hágott a hangulat. Több adventi bazár is várja a látogatókat a városban. Amelyik talán a legnépszerűbb, a Városház téren, a Rathausplatzon, Bécs szívében található. A hangulata káprázatos volt! Az illatok és a fények szinte egymásba olvadtak, mindenhol finomságokat kínáltak, gyönyörű játékokat és díszeket árultak. Mintha az emberáradat együtt ünnepelt volna a hatalmas, csodálatosan feldíszített karácsonyfák alatt. Ez volt a hamisítatlan karácsonyi hangulat! Nekem mégis a Schönbrunn kastély előtt felállított kis vásár lett a kedvencem. Ideérkezve már meglehetősen átfagytunk, de egy meleg ital, és a minket fogadó hangulat rögtön felmelegített. Az édes ünnepi sütemények, a forró puncs illata és kellemes adventi dallamok lengték körbe a kis teret. A gyönyörűen feldíszített karácsonyfa körül csodálhattuk meg a szebbnél-szebb kézműves portékákat. Különleges, egyedi darabokat lehetetett itt beszerezni játékokból, díszekből, és egyéb ünnepi kellékekből. Zongorakísérettel szólaltak meg az ünnepi énekek, s ez még meghittebbé, nyugodttá és családiassá tette a vásárt. Az érzés, a harmónia, amelyet itt éreztem, gyermekkorom emlékeit idézte.

Schönbrunn karácsonykorVégül a helyi Váci utcán sétáltunk egyet, ami tökéletes lezárása volt bécsi utunknak. Fejünk fölött határtalan csillogás pompázott, lenyűgöző díszek sorakoztak mindenütt: a szinte megelevenedett Karácsony ölelt körül bennünket. Kissé hitetlenül indultam neki ennek az utazásnak, vajon elhozza-e a szívembe a várva várt ünnepet? Azonban kellemesen kellett csalódnom. Bécs ugyanis egy valamit biztosan garantál: a gyanútlan látogatót percről-percre, egyre inkább karácsonyi hangulatba ringatja, amelyből itthonra is jut. Az adventi Bécs minden illatával, dallamával, fényével együtt azt üzeni: Boldog, békés és meghitt karácsonyt mindenkinek!

Szili Eszter