Birsalma
2013.október 31.
A birsalma
Illatos egészség
A birsről elsőként a gyerekkorom jut eszembe. Szinte érzem az orromban fanyar-finom illatát, látom a szekrények tetején sorakozó birsalmák, birskörték hadát. Szerencsére nagyanyám nem csak légfrissítőként szerette a nálunk bőségesen termő gyümölcsöt, hanem kompótnak, pikáns mártásnak, szósznak és birsalmasajtot is csinált. Azon túl, hogy csemegeként tiszteltük, gyógyszerként is szívesen alkalmazta emésztési problémákra, gyulladáscsökkentőként, görcsoldóként. Tehette, hiszen a nyers gyümölcs A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitamint tartalmaz, valamint a 27- féle ásványi anyagot (foszfor, kálium, vas, kalcium, stb.). Ma a gyümölcscentrifugák korában lényegesen jobb helyzetben vagyunk, ha a meglehetősen kemény szerkezetű gyümölcsből kívánunk levet nyerni, hogy azzal kúráljuk magunkat. Az említetteken túl szemre, bőrre, égési sebekre, fagyásra, és reumás tünetek enyhítésére is hatásos.
A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma. A pektin az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost, amely laktatóvá teszi az ételeket. A szintén egyedülálló a P-vitamin tartalma (citrintartartom) esetenként megelőzi a skorbutot, vagy elősegíti a vérzékenység gyógyulását és a koleszterinszintet is szabályozza.
Vincze Mara
»
- A hozzászóláshoz belépés szükséges
-