logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Borban az egészség

Borban az egészség

vörösborA vörösbor mértékletes fogyasztása egészségünkre válik

„Minden nap egy pohár vörösbor a hosszú életért!" – ismerjük mindannyian a régi bölcsességet. Valóban egészséges, vagy inkább káros, vagy esetleg haszontalan lenne? Úgy tűnik, a kutatók végre megoldották ezt a régóta sokakat foglalkoztató kérdést. A legfrissebb kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a vörösborban található vegyület a  hosszú életért felelős SIRT1-nevű gén viselkedését befolyásolja kedvezően.
 
Évek óta zajlanak kutatások a vörösborban található rezveratol nevű anyaggal kapcsolatban. Az úgynevezett Francia-paradox jelenség során évekkel ezelőtt megállapították, hogy a franciák, noha ugyanannyi zsíros ételt esznek, mint a norvégok, vagy a magyarok, mégis ötször kevesebben kapnak infarktust és más szív-és érrendszeri betegséget a rendszeres, ám mérsékelt vörösbor fogyasztásnak köszönhetően. A legfrissebb kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a vörösborban található vegyület a  hosszú életért felelős SIRT1-nevű gén viselkedését befolyásolja kedvezően.
 
SIRT1– A rezveratrol javítja a nagy zsírtartalmú étrenden tartott egerek egészségét, és növeli élettartamukat – foglalta össze a vegyület általános hatását David Sinclair, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa. Emellett, a Cell című szakfolyóirat által közzétett tanulmány először bizonyította be, hogy a rezveratol anyagcserére gyakorolt kedvező hatása nem tapasztalható azoknál az egereknél, akikben nem található meg az úgynevezett SIRT1, amelyet a hosszú élet génjeként is emlegetnek.
 
Különféle modellszervezeteken, például élesztőgombákon, férgeken és muslicán is végeztek kísérleteket, amelyek alapján a kutatók felderítették, hogy a vörösborban található vegyület előnyei nagyrészt annak köszönhetők, hogy az hatással van a SIRT1 gén működésére. Azonban arra is fény derült, hogy ezen kívül még sok más fehérje működését, sőt, az AMPK jelű gént is befolyásolja, ezért káros mellékhatásai is lehetnek. Sinclair és kutatócsoportja olyan génmódosított egereket hozott létre, amelyeknél felnőtt korukra kikapcsol a SIRT1 gén, vagyis teljesen felhagy működésével. A tesztek azt mutatták, hogy ezeken az állatokon nem segített a rezveratrol, egészségüket nem javította, életüket sem hosszabbította meg. A tudósok azt is megvizsgálták, hogy milyen dózisban, hogyan hat a vörösborból származó vegyület. Kimutatták, hogy a SIRT1 gén működésére csak akkor hat előnyösen, ha közepes a koncentrációja, nagyobb töménységben ugyanis már egy másik gén működését befolyásolja jobban.
 
Így tehát megoldásnak ismét az arany középút elve bizonyosul. Ennek fényében a kutatók hangsúlyozzák is, hogy a lehető legkisebb koncentrációban javasolt a reszveratol használata, amikor már kifejti egészségvédő hatását, de még nem kezd befolyásolni más vegyületeket, hogy káros mellékhatásai jelentkezzenek. Megnyugodhatunk, úgy tűnik nagyapáink egészségmegőrző módszere, a napi egy pohár vörösbor, valóban hatásos. A kulcsszó azonban a mértékletesség.
 
www.ismertseg.hu
/forrás: MTI/