logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Brazília ékkövei

Brazília ékkövei

gyűrű, ékkő, ékszer, Brazília, Nádor Galéria, BudapestEgy különleges ékszerkiállítás Budapesten

Brazília. A fergeteges karneválok őshazája, színek és formák kavalkádja. Ez juthat a dél-amerikai országról eszünkbe, meg az Amazonas őserdőktől burjánzó, törzsek által lakott vidéke. Ha pedig brazil ékszerekről esik szó, mi másra gondolhatnánk, mint természetes alapanyagokra, fára, az ősi motívumokra, színes és vad alakzatokra. Épp ezért meglepetés érhette a látogatót, aki a közelmúltban betért a budapesti Nádor Galériában megrendezett, különleges ékszerkiállításra…
 
Előkelőség, divat, fényűzés, elegancia és csillogás, könnyed egyszerűséggel. Ez fogad minket belépve a kiállítóterembe. Egy pillanatra elakad a szó, hiszen a brazil világnak egy egészen más, különleges oldala tárul elénk a csodaszép ékek közvetítésével. A környezet a kifinomultságot kiválóan tükrözi. Letisztultság, fények, lágy gyertyaláng és halk zeneszó. Tizenkét művész alkotásai láthatóak, név szerint: 

ékszerkiállítás, Brazília, Nádor Galéria, Budapest

Adeguimar Arantes, Claudia Coral, Bruna Bert, Cristiane Azevedo, Dorine Botana, Glenio de Castro, Julia Dorneles, Laura Moure, Maria Antonelle, Renata Salvadori, Sandra Guarnieri, és Vera Monfort kollekciói. Közülük Dorine Botanaval és Cristiane Azevedoval volt szerencsém találkozni. Szavaik hatására világossá vált számomra, hogy az először hiányolt természetesség és vadság közel semhiányzik az ékszerekből. Körbejárva a termet újra meg újra, ott volt minden: az ősi kultúra, a természet, a vallás és az egzotikum. Csak mindez egy kis csillogással és luxussal körítve. Talán összeférhetetlen párosításnak hangzik, de a legkevésbé sem az. A brazil művészek olyan harmóniával hangolnak össze különböző világokat, ami ámulatba ejtő. Azevedo ékszerésznő szavaival élve: „Szinkronban van az emberiség és a lakható világ, a vágyálom és a valóság.”
 A természet a díszítő kövekben, ásványokban mutatja meg magát.

nyakék Brazíliából

– Napjainkban fontos jelentőséget tulajdonítunk a természet védelmének, ezért én a köveimet úgy használom fel, ahogy a természetből kikerülnek. A kibányászott, semmitmondó kövekből én már látom, és elképzelem, mi lesz belőle a kezem munkája után. A természet alkotta kis szobrocskákhoz adom hozzá az én elképzelésemet, aranyból, ezüstből, így nemes és egyéni ékszerek születnek – mondta Dorine Botana. Nemcsak ékszerenként, ékszerészenként is stílusok váltakoznak. Megtalálható a klasszikus, tiszta stílus, a geometriai formák, változatos alakzatok, masnik, csillagok és virágok. Mindegyik művész alkotásaiban találni valamit, ami megragad. 
 
gyűrű BrazíliábólSzámomra Glenio de Castro művei különösen érdekes voltak, hiszen a kövek, a színek és a fémek egy olyan együttesét hozza létre, amely minden különbséget összehangol. Monumentális gyűrűk, színek sokasága és fényűzés. De még bármelyik más alkotót említhetném, például Vera Monfortot, aki fosszíliákkal és korallokkal is dolgozik. Renata Salvadorit, aki ásványokkal, tollal és üveggel is alkot, vagy Claudia Coralt, akit a mindennapi élet szép dolgai inspirálnak, és ez szépen tükröződik is a munkáin.
Mindegyikük egyaránt különleges, érdekes és exkluzív ékszereket készít. Közös vonás az is bennük, hogy mindannyian rendkívül fontosnak tartják a majdani tulajdonosokat. Hiszen akkor igazán tökéletes egy darab, ha az idomul viselője személyiségéhez. A brazil kultúra áhított tisztelete, az erre való visszavezetés is fontos pont művészetükben, de nem szabad megfeledkeznünk olyan ihletadó gondolatokról, amelyet Adeguimar Arantes is megfogalmaz: „Tehetséges és éleslátó édesapám tanította, hogy a boldogság a körülöttem lévő világban található.”
 
Szili Eszter