logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Britten és Strauss ünnep az Operában

Britten és Strauss ünnep az Operában

Benjamin BrittenŐsbemutató és sztárparádé

November 22-én, pénteken, Benjamin Britten születésnapján a Magyar Állami Operaház először tűzi műsorra a zeneszerző Lukrécia meggyalázása című operáját, majd november 28-án, december 1-jén és 3-án a közelgő Richard Strauss-év alkalmából a Salome  című operát láthatjuk külföldi művészek vendégszereplésével.

Benjamin Britten születésének 100. évfordulóján különleges bemutatóval kedveskedik közönségének az Operaház: november 22-én először tűzik műsorra a brit zeneszerző Lukrécia meggyalázása című operáját, félig szcenírozott előadásban. A közelgő Strauss-év nyitányaként pedig négy év után újra látható a Salome – ezúttal a világhírű dirigens, Pinchas Steinberg vezényletével.
 
Az angolok számára különös jelentőségű, hogy Henry Purcell után 250 évvel ismét nagy zeneszerzőt adhattak a világnak. Az 1913. november 22-én született Benjamin Britten különösen operaszerzőként alkotott maradandót, ezért is érzi fontosnak az Opera, hogy megemlékezzen róla. A korábbi években több darabja is színre került: az Albert Herringet, A kis kéményseprőt, Peter Grimest, A csavar fordul egyet című műveket láthatta a közönség, most pedig a Lukrécia meggyalázása című operát mutatják be, az Operaház történetben először. A minden szempontból kuriózumnak számító darab méltó tisztelgés a szerző előtt, akinek 100. születési évfordulójáról emlékezik meg a zenei világ. Az előadást, amelynek középpontjában  az asszonyi hűség áll, a magyar színházművészet sokoldalú egyénisége, Csányi János állította színpadra. A cselekmény kerete „a történetek könyvtára”, benne Lukrécia történetének könyvével, s ebből lép elő minden szereplő a megidézés szertartása által.
Előadják: Cser Krisztián, Wierdl Eszter, Simon Krisztina, Rezsnyák Róbert, Balatoni Éva, Jakab Ildikó, Csiki Gábor, Gradsach Zoltán, dirigense Hámori Máté. A különleges színrevitel idén csak a szerző születésének évfordulóján látható, a művet a jövő évadtól kamararepertoárjára veszi a Magyar Állami Operaház.
 
Richard StraussNovember 28-án, december 1-jén és 3-án a nemzetközi hangverseny- és operaélet ismert karmester-egyénisége, Pinchas Steinberg először dirigál operát a budapesti Operában. A hazánkban eddig csak hangversenyeket vezénylő művész keze alatt szólal meg Richard Strauss Salome című darabja, amelyet utoljára 2009-ben láthatott a dalszínház közönsége. Szikora János rendezése Csikós Attila gigantikus, látványos díszletében játszódik, ezúttal két nemzetközi hírű vendégművésszel: Heródes szerepében Gerhard Siegel, a Nürnbergi Opera állandó szólistája lép színpadra, aki vendégszerepelt többek közt Tokióban, Pekingben, Bayreuthban, Párizsban, New Yorkban, Budapesti szereplése előtt pedig Londonban énekelt egy sorozatot. Jochanaan szerepét Johannes von Duisburg énekli. A széles opera- és koncertrepertoárral rendelkező drezdai születésű basszbaritont az egyik legelismertebb Wagner-énekeseként tartják számon. Többek között a barcelonai Liceu állandó vendége, rendszeresen fellép  Németország, Olaszország, Kelet-Európa és Oroszország szinte összes jelentős operaházában, Tokióban José Curával szerepelt az Aidában. A Saloméban láthatta őt a közönség Tel Avivban, Vilniusban és Triesztben is. Dalszínházunkban a címszerepet Rálik Szilvia, Heródiás szerepét Wiedemann Bernadett alakítja.
 
www.ismertseg.hu