logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Búcsúzik a nyár

Megint elmúlt a balatoni nyár…

A KFT együttes sorairól a „magyar tenger" hullámzó habjai, homokos partjai, strandjai jutnak eszünkbe. A közel 10-12 ezer éves Balaton Európa legnagyobb sekély vizű tava, ami kiválóan alkalmas fürdőzésre. A tó nevének hallatán forró napsütésben fürdőzőkre, vitorlázókra, evezősökre, labdázó gyerekekre gondolunk, akik élvezik a kellemes hűst adó vizet. Ez a nyár azonban megtréfálta a nyaralni vágyókat: az igazi jóidő csak augusztusban köszöntött be. Az ősz azonban még izgalmas programokkal várja a Balaton szerelmeseit. Érdemes ilyenkor is ellátogatni a régióba, ha másért nem, egy jó hangulatú badacsonyi szüretre mindenképp!
 
Július második felében a 20 fokot se nagyon érte el a víz hőmérséklete, fürödni is csak kevesen merészkedtek be. A hűvös időjárás miatt sok család utazott haza a tervezettnél hamarabb, vagy el sem indultak a balatoni vakációra.
-Rosszkor jött a rossz idő a hazai szállodák számára. Az utóbbi időben egyre inkább a belföldi turizmusra építő hoteleket a háztartások romló anyagi helyzete mellett az is hátrányosan érinti, hogy nehézkesen megy a váltás az üdülési csekkről a SZÉP-kártyára – állítják a szakértők. - Van, aki lemondta korábban lefoglalt szállását, sokan pedig a tervezettnél korábban indultak haza - így jellemezhető a nyári szezon a hazai tóparti üdülőhelyeken. A kedvezőtlen időjárás főleg azoknak a vízparti szállodáknak jelentett roppant nagy veszteséget, amelyek nem rendelkeznek beltéri wellness részleggel. Hasonló okok miatt már a panziók és magánszállások érezhetik meg leginkább a kereslet csökkenését. Aztán augusztusban kitört a kánikula és hatalmas tömeg lepte el a strandokat.
 
vörösbor, Balaton
A jó bornak nem kell cégér?
 
Messze még a szüret, de a Balaton partján már javában tart a borfesztivál szezon.  A jó bornak nem kell cégér- tartja a mondás, a balatoni borvidékeken viszont úgy gondolják, hogy igen. A Balaton-felvidék ízletes nedűit adó nagy múltra visszatekintő ünnep a balatonfüredi borhetek. A borosgazdák augusztus 6–28. között a Tagore sétányon hangulatos borsátorokban fogadták a vendégeket. A szintén nagy népszerűségnek örvendő BB Boglári Szüreti Fesztivált a ha­­gyományokhoz híven a balatonboglári Platán strandon és környékén tartották. Itt adták át a balatoni borok versenyének díjait, és felavatták a Bonus Bonorum Borrend új lovagjait. Balatongyörökön is megünnepelték a hegy levét, sőt még bordalokat is énekeltek hozzá.
  
Kirándulások
 
Legyen bármilyen az időnk, túrázni, a vidéket bejárni minden időben érdemes.A környék gazdag botanikai és földtani értékeit, az erdők különleges madár-és állatvilágát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park óvja, hogy eredeti szépségében őrizze meg az utókor számára. A nemzeti park része a páratlan madárvilága miatt védett, természetvédelmi területté nyilvánított kis-balatoni mocsár. Kápolnapusztán ritka pillanatokat kaphatunk el a bivalyrezervátumban élő bivalyok életéből. Salföldön szürke marha, bivaly, valamint kirándulás, Badacsonyrackajuh legelészik békésen. Mintha évszázadokkal csöppentünk volna vissza a múltba. A Balaton északi partjának mai arculata a földet formáló legrobosztusabb erő, a vulkáni tevékenység eredménye. A kihűlt bazaltvulkánok koszorúja ma turistaparadicsom, a 300–400 méter magas csúcsok némelyikén romantikus várromok állnak évszázadok óta. A hegyek bazaltsapkáinak oldalában a kiömlő láva oszloposan szilárdult meg. A legnagyobb a Szent György-hegy bazaltorgonája, „sípjai” méternyi átmérőjűek. A Balaton vidéke rendkívül gazdag építészeti remekekben. Régi korok hangulatát idéző várromok, várak, középkori templomromok, csodálatos kastélyok őrzik múltunk építészeti emlékeit. A tihanyi bencés apátságon át, a Nagyvázsonyon álló Kinizsi Pál váráig, a balatonszentgyörgyi Csillagvárig, a Keszthelyen található híres Festetics-kastélyig sok mindent láthatunk. Megállhatunk például az ősi vár árnyékában, Szigligeten. Amellett, hogy kitűnő természeti adottságokkal rendelkezik, a település kellős közepére épült vár különösen vonzóvá teszi. Érdemes odafigyelnünk az épségben fennmaradt balatoni tájházakra is. Az oszlopokkal és íves tornácokkal díszített népi lakóházak, a „füstöskonyhás” házikók, a Káli-medence parasztházai idézik múltunkat.
 
Sportolási lehetőségek
 
A vitorlázás kipróbálása, a gyógyfürdők látogatása mellett hódolhatunk lovas szenvedélyünknek, hiszen a vidék kiválóan alkalmas lovaglásra. Nagy népszerűségnek örvendenek a környékbeli lovardák és lovastanyák: Pécsely, Kereki, Nagyvázsony, Nemesvámos, Tapolca, Keszthely és Balatonfenyves színes lovas programokkal várja látogatóit. Kocsikázás közben is felfedezhetjük a táj nevezetességeit, szépségeit. Vagy megnézhetünk egy fogatozást, díjugratást, csikós-, vagy huszárbemutatót, részt vehetünk egy izgalmas vadászlovagláson. Szeptember első hétvégéje kiváló alkalmat teremt, hogy egy kellemes bringatúrával jó társaságban búcsúztassuk a nyarat. Szeptember 2-án 3 napos kerékpártúrára vállalkozhatunk. A túra alkalmával a balatoni bringások visszafoglalják a Balatont, hiszen elkezdődik az őszi bringás szezon. Szeptember 23-án több helyszínről indul kerékpártúra a Balaton partján a Balatont körülölelő bringaútért. A bringások meg akarják mutatni, hogy a bringakörútért tenni kell, hiszen csak biztonságos, jól kitáblázott, jó minőségű kerékpárúton élvezhetjük túráinkat. 24-én a déli órákban mindenki a feje fölé emeli a bringáját, amellyel a balatoni bringások egységességet mutatva követelik a döntéshozóktól a jól használható, Balaton körüli kerékpárutat. Aki nem szeretné az egész Balatont megkerülni, az szeptember 24-én a Keleti-medencét kerülheti meg. Ősszel is látogassunk el tehát a Balatonra!

 
Balaton anno
 
A balatoni fürdő- és üdülőhelyeknek legfontosabb „gyógyító” hatása a nyugalom és a csend volt.  Sem vasút, sem autó nem zavarta a nyugalmat, s  vissza lehetett vonulni a világ zajától. A huszadik század első évtizedére már pezsgő fürdőélettől volt zajos a tó. Először Siófok mozdult meg, mert ezt lehetett Budapestről leghamarabb elérni. A siófoki parti vendéglőépületek voltak az első modern építmények a tó partján. A felső középosztály inkább Abbáziába járt, de a városi nép szívesen töltötte idejét a Balaton partján. Szórakoztatásukra a legtöbb fürdőhelyen térzene, tenisz, és mindenféle vízisport szolgált. A vendégek kezdetben, fürdőházban fürödtek, ami tulajdonképpen a tóra épített fedett uszoda volt. Ez megvédte a vendégeket a természet erőitől, mégis a szabad vízben fürdés élményét nyújtotta. Eleinte csak a katonaviselt, bátor urak hagyták el ezt a biztonságot nyújtó építményt, egy évtized múltán aztán már csak az idős hölgyek maradtak benne. A fürdés mellett elsőrangú szórakozást nyújtottak a gőzhajók és a vitorlások, azon túl pedig kisebb és nagyobb kirándulások, különösen az északi part vadregényes tájain..
 
 
Bényei Adrienn