logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Budapesti Román Filmhét

Határon innen és túl

Budapesti Román Filmhét 

Az Uránia Nemzeti Filmszínház időről-időre más népek, országok filmjeit bemutató rendezvényt szervez. Október második hetében a mai román filmek legjobbjait tekintehtjük meg. Az alkotások között számos rangos nemzetközi díjat nyert filmet is levetítenek, mint a Morgen, Besszarábiai menyegző, Nicolae Ceauşescu önéletrajza vagy Legjobb szándék. A megnyitó diszelőadásra, amelyen a Morgen című filmdrámát vetítik, a belépés ingyenes!

2011. október 13–20. között a Budapesti Román Kulturális Intézet immár hatodik alkalommal rendezi meg a Budapesti Román Filmhetet az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával. Az idei filmhét mottója Határon innen és túl, amely több filmben is visszaköszön. A történetek jó része határokról és határhelyzetekről szól, a szó konkrét és átvitt értelmében egyaránt. A kiemelt filmek témái: egy kis tanya a román–magyar határon (Morgen), egy moldáv–román esküvő (Besszarábiai menyegző), vagy a határfolyó Duna partján zajló események (Loverboy). Mindenesetre bizonyos, hogy „a román film zavartalanul, útlevél nélkül kel át minden határon” írja Dr. Brînduşa Armanca a Budapesti RKI igazgatója a filmhét programfüzetének előszavában.
A többszörösen díjazott filmek mellett, mint amilyen a Morgen, Besszarábiai menyegző, Nicolae Ceauşescu önéletrajza vagy Legjobb szándék, a filmszerető közönség először láthatja Magyarországon az Elvek, Szia, mi újság, Pirkadat, A medve, A cet gyomrában vagy a Loverboy című filmeket. 

Az idei válogatás megpróbál választ adni arra a kérdésre, amely a Budapesti Román Kulturális Intézet és a Terror Háza Múzeum által közösen szervezett „Románia román szemmel” című vetítéssorozaton állandóan felmerült: „hogyan képesek a románok ilyen bátorsággal tekinteni a közvetlen múltra és a jelenre, illetve hogyan képesek mindezt egy meggyőző filmes üzenetté alakítani”, ahogy Schmidt Mária, a Múzeum igazgatója fogalmazott.

Október 13-án a Román filmhét nyitónapjának vendégei Marian Crişan rendező, valamint Elvira Rîmbu és Hatházi András színészek. 18:00 órától kerül sor a Díszteremben az ünnepélyes megnyitójára, amit a Morgen című román–magyar koprodukcióban készült film vetítése követ.

A nyitó előadás megtekintése ingyenes, a többi filmre a jegyek ára elővételben 660 Ft, a helyszínen 770 Ft.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Részletes program: http://www.urania-nf.hu/rendezvenynaptar/111013-20-roman_filmhet.php

www.ismertseg.hu