logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Bujaság etióp módra

Bujaság etióp módra

Lalibela Étterem, BudapestA Lalibela Étterem sikerének titka

Sokan ismerhetik már Budapest első afrikai éttermét, a Nyugati térnél található Lalibela Éttermet. Tulajdonosa, az etióp származású Mamo Grum ma már szinte élő legenda, a vendéglátás egyik koronázatlan királya. Huszonöt éve érkezett hazánkba, hogy megismertesse velünk családi receptjeit, Etiópia különleges konyháját, fűszereit, töretlen sikerét azonban nem csak Afrika ízeinek köszönheti…
 
Lalibela Étterem grill, gyrosBudapest központjában, a Nyugati térnél található hazánk első afrikai, etióp étterme, a Lalibela Étterem. Nevét Etiópia híres városáról, a keresztények egyik különleges zarándokhelyéről, illetve legősibb keresztény sziklatemplomáról, a Lalibela sziklatemplomról kapta. A templomot Gebra Maskal Lalibela császár, más néven Szent Lalibela építtette és Etiópia egyik szimbóluma lett. Talán a névadó is közbenjárt Mamo Grum sikeréért, de ha belépünk az étterembe és kezünkbe vesszük az étlapot, máris kezdünk sejteni valami mást is…

Lalibela Étterem

Ez a más a hihetetlen szakértelem, a „vendég az első” szemléletmód. Hiába afrikai étterem, a tulajdonos úgy ismeri az idelátogató magyar és külföldi vendégek vágyait, mintha együtt lélegezne velük. Étterme időről-időre megújul, egyre nagyobb területen egyre többféle igényt elégítve ki. A bejáratnál ezért máris, – inkább az utcának szóló –, klasszikus giroszos és retró hamburgeres büfé fogad: a polcokról füzérben lógnak le a hazai csípős kalocsai paprikák, mögöttük házilag eltett savanyúságok sorakoznak, a hús pedig kiváló, hiszen Mamo Grum húsüzeme szállítja a főváros valamennyi giroszos éttermének a húst. Majd a tér finoman átalakul, és észrevétlenül egy elegáns, afrikai tárgyakkal, képekkel gazdagon díszített tágas enteriőrben találjuk magunkat: a tulajdonképpeni Lalibela Étteremben.   
Lalibela étterem Budapest– A dizájnerünk sokat foglalkozik a berendezéssel, – emelte ki a tulajdonos –, az afrikai hangszerek, lándzsák, szobrocskák, térképek, majmok, oroszlánok és zsiráfok között úgy érezhetik magukat a vendégek, mintha valóban Afrikában lennének. Az egyik képen még én is szerepelek, igaz, ifjú koromban – mesélte nevetve.
Ahogy haladunk előre az étteremben, még mielőtt helyet foglalnánk, sültekkel, salátákkal, kedvelt magyaros ételekkel, savanyúsággal és süteményekkel megpakolt catering-asztal, vagyis a grill étterem látványa fogad, ami mögött barátságos pincér várja az óhajunkat. Ha nem csábulunk el máris, és leülünk egy asztalhoz, (hiszen talán épp azért jöttünk, hogy megismerjük az étterem híres egzotikus ételeit és például tárkonyos krokodil ragut kóstoljunk), és kézbe vesszük az étlapot, kezd még pontosabban kirajzolódni előttünk a tulajdonos hozzáértése, jelleme, vendégismerete és valami kulináris tobzódás érzete kerít hatalmába. 
wot és injeraMert a klasszikus etióp ételek, mint például a kilenc fajta különleges fűszerrel ízesített zöldséges, csirkés, vagy marhahúsos wat a magyar palacsintára emlékeztető indzserával és tehéntúróval, vagy az afrikai samosa illetve báránypogácsa berberé mártással, a tibs, vagyis etióp fűszerezésű, chilis marhasült, vagy az afrikai csontleves, a jant sörba mellett a magyarok kedvenc fogásai is megtalálhatók az étlapon, de a leggazdagabb, legbujább változatokban! Például a libasültet káposztás cvekedlire tálalják, fokhagymás-vajas öntettel; ehetünk borjúpaprikást a klasszikus galuskás köret mellett tócsni tésztába töltve enyhén csípős paprikamártással (ez a kompozíció „ördöglángos” névre hallgat), de a juhtúrós sztrapacska, a csülök Pékné módra, vagy a rostonsült pisztráng is helyet kapott a hazai kedvencek között. Mind az afrikai, mind a magyaros étterem választéka olyan gazdag, hogy elkápráztatja a szemünk, a különlegességek között pedig strucc és kenguru fogás is szerepel. Igaz, ez utóbbi nem afrikai csemege, de Mamo Grum úgy gondolta, az egzotikus ételek sorába az ausztrál kenguru is beleillik, amiben nem is tévedett.

Lalibela Étterem Budapest

– A magyar és az etióp ízvilág és temperamentum hasonlít egymásra, mindkét nép egyik kedvelt fűszere például a pirospaprika – magyarázta Mamo Grum. – Az étteremben az Afrikából hozott fajtát használjuk etióp ételeinkhez, és általában szeretjük a csípős ízeket. Egyik jellegzetes fűszerünk a kororimá, amelyet különleges eljárással egy fának a leveléből készítenek. Mivel Budapest az utóbbi években igazi világváros lett és rengeteg a külföldi vendégünk, akik az afrikai ízek mellett kíváncsiak a magyar konyhára is, így a gulyáslevestől kezdve a töltött káposztáig minden hazai finomság megtalálható az étlapon. Azért fogalmazok így, mert nekem Magyarország a második hazám lett, nagyon szeretem én is a magyar ételeket.
Az exkluzív étterem árai meghökkentően barátságosak. A legdrágább az étlapon a krokodil, amely 4490 forint, a magyaros ételek 1500-1600 forint körüli áron kaphatók. Az utóbbi fél évben az egzotikus ételeken kívül a vendégek korlátlan fogyasztást is választhatnak, amely ebédidőben 1399 forint, vacsorának 1500 forint, hétvégén pedig 2000 forint.
 
Édes Borbála