logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

A csíksomlyói búcsú programja

 SZÉKELY GYORS

Elsõ nap (június 10., péntek)

Találkozó: 
 04.00 órakor Budapest-Keleti pályaudvaron, a különvonatnál. 
(Figyelje a pályaudvar központi utastájékoztató tábláját, amely jelzi, hogy a vonat hányadik vágányról indul). 
Jelentkezés a vonat végén található utasfogadó pultoknál. 
Indulás várhatóan 04.55 órakor, a pontos idõpotról áprilistól tájékozódhat az utazási irodáknál!
További felszállási lehetõségek: Szolnok, Püspökladány.
Érkezés a határra (Biharkeresztes-Biharpüspöki) a déli órákban, majd indulás tovább a Nagyvárad (Sebes-Körös völgye) – Kalotaszeg – Kolozsvár – Szamosújvár – Dés – Déda – Gyergyószentmiklós – Csíkrákos útvonalon. Útközben áthaladunk és lehetõség szerint  megismerkedünk a települések kulturális és történelmi nevezetességeivel:
- a néprajzáról messzeföldön híres Kalotaszeggel, 
- Kolozsvárral, Mátyás király szülõvárosával, az örmények is lakta várossal, a Mezõség nyugati peremén épült Szamosújvárral, Rózsa Sándor nyughelyével, 
- a Kis- és a Nagy-Szamos összefolyásánál fekvõ Déssel, 
- Dédával, ahol Wass Albert közismert regénye, A funtineli boszorkány cselekménye kezdõdik, 
- Gyergyószentmiklóssal, valamint a Maros és az Olt forrásvidékével.
Megérkezés Felcsíkba, ahol több településen foglaljuk el szálláshelyünket: Csíkszentdomokos, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkrákos, Madéfalva
Elhelyezés: a faluturizmus kertében magyar-székely családoknál, fürdõszobás házakban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.

Második nap (június 11., szombat)

Reggeli után indulás a szálláshelyek vasútállomásairól az utaskísérõk irányításával. Érkezés Csíkszereda vasútállomására majd a keresztaljakkal gyalog megyünk Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol több százezer zarándok társaságában a Makovecz Imre tervezte színpadon felállított oltárnál részt veszünk a 12.30-kor kezdõdõ szentmisén. Ezt követõen érdemes egyénileg meglátogatni a Csodatévõ Szûz Mária szoborot a Csíksomlyói kegytemplomban.
A délutáni szabadidõben séta Csíkszereda központjában.
Estebéd a vendéglátóknál vagy falusi vendéglõben. 
Figyelem! Aki elszakadt a csoportjától menjen a csíkszeredai vasútállomásra az idegenvezetõje által megadott idõpontra!!!

Harmadik nap (június 12., vasárnap)

Reggeli a vendéglátóknál, majd indulás Csíkmadéfalva érintésével a Gyímesekbe, az Ezeréves határhoz.
Útvonal: Karakó-völgyhíd – Lóvész – Gyimesközéplok – Gyimesbükk, a történelmi Magyarország vasúti határállomása. Gyimesbükkön megtekintjük a Rákóczi vár romjait, és a vár tövében, az ezeréves határon álló, felújított, 30. számú MÁV õrházat (a MÁV egykoron legkeletibb õrháza) ezt követõen részt veszünk a kontumáci kápolna elõtt celebrált szentmisén.
A délutáni órákban visszaindulás Felcsíkba. Estebéd.


Negyedik nap (június 13., hétfõ)

Indulás a kora reggeli órákban Magyarországra. A különvonat a Gyergyószentmiklós – Déda – Dés – Kolozsvár – Nagyvárad útvonalon haladva ér a határra. Magyarországon leszállás céljából megállás Püspökladányban és Szolnokon.
Érkezés Budapest-Keleti pályaudvarra az esti órákban. 

 
 
CSÍKSOMLYÓ EXPRESSZ 2011

Első nap (2011. június 10., péntek)
 
Találkozó:  04.30 órakor Budapest-Keleti pályaudvaron, a különvonatnál. 
Indulás:  06.15 órakor (Figyelje a pályaudvar központi utastájékoztató tábláját, amely jelzi, hogy a vonat hányadik vágányról indul). 
Jelentkezés a vonat végén található utasfogadó pultnál. 
A pontos indulás idõpotnjáról márciustól tájékozódhat az utazási irodáknál!
 Figyelem: a vonat Sopronból indul, felszállási lehetõségek Budapestre érkezés elõtt a Dunántúlon: Sopron 02.33., Kapuvár 03.01, Csorna 03.11, Gyõr 03.30., Komárom 03,56., Tatabánya 04.19. órakor.
 További felszállási lehetõségek: Szolnok 7.38., Békéscsaba 08.59. órakor.
Érkezés a határra (Kürtös/Curtici), majd indulás tovább a Arad – Maros völgye – Déva – Gyulafehérvár – Tövis/Teius – Balázsfalva – Medgyes – Segesvár – Olt völgye – Brassó – Sepsiszentgyörgy – Tusnádfürdő – Alcsíki-medence – Csíkszereda – Madéfalva útvonalon. Útközben lehetőség szerint az idegenvezetők ismertetik és bemutatják az útvonal nevezetességeit, többek között:
- az aradi vesztőhelyet,
- a solymosi várat,
- a Maros számos völgyszűkületét,
- Bethlen Gábor szülőfaluját, Marosillyét,
- Gyulafehérvárat, az erdélyi római katolikus ma már érsekség 1000 éves központját,
- szászok hajdani földjét: Medgyest, Segesvárat és Brassó ősi városait,
- Persányi-hegységet, Olt völgyét, jó idő esetében a Fogarasi-havasok páratlan látványát,
- Székelyföldet: Háromszéki-medence a környező hegyekkel,
- Tusnádi Olt-szoros felejthetetlen panorámáját-
- Alcsíki-medencét a Hargitával és a Csíki-havasokkal.
Megérkezés Alcsíkba, ahol több településen foglaljuk el szálláshelyünket: Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Csatószeg, Újtusnád, Tusnádfürdõ.
Elhelyezés: Alcsík falvaiban, a faluturizmus keretében magyar-székely családoknál fürdõszobás házakban, esetenként panzióban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.. 

Második nap (június 11., szombat)

(Megegyezik a Székely gyors programjával.)
Reggeli után indulás a szálláshelyek vasútállomásairól az utaskísérők irányításával. Érkezés Csíkszereda vasútállomására, majd a keresztaljakkal gyalog megyünk Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol több százezer zarándok társaságában részt veszünk a 12.30-kor kezdődő szentmisén. Ezt követően érdemes egyénileg meglátogatni a Csodatévő Szűz Mária szobrot a Csíksomlyói kegytemplomban.
A délutáni szabadidőben séta Csíkszereda központjában.
Estebéd a vendéglátóknál vagy falusi vendéglőben. 
Figyelem! Aki elszakadt a csoportjától menjen a csíkszeredai vasútállomásra az idegenvezetője által megadott időpontra! 

Harmadik nap (június 12., vasárnap)
(Megegyezik a Székely gyors programjával.)
Reggeli a vendéglátóknál, majd indulás Csíkmadéfalva érintésével a Gyímesekbe, az ezeréves határhoz.
Útvonal: Karakó-völgyhíd–Lóvész–Gyimesközéplok–Gyimesbükk, a történelmi Magyarország vasúti határállomása. Gyimesbükkön megtekintjük a Rákóczi vár romjait, és a vár tövében, az ezeréves határon álló, felújított, 30. számú MÁV őrházat (a MÁV egykoron legkeletibb őrháza), illetve részt veszünk a kontumáci kápolnánál celebrált szentmisén. 
A délutáni órákban visszaindulás Alcsíkba. Estebéd .

Negyedik nap (június 13., hétfõ)

Indulás a kora reggeli órákban Magyarországra.
A különvonat a Madéfalva - Csíkszereda - Alcsíki falvak – Háromszéki medence - Brassó - Segesvár - Tövis - Gyulafehérvár - Déva - Arad – útvonalon érkezik a Kürtösi határra. Magyarországon leszállás céljából megállás Békéscsabán és Szolnokon.Érkezés Budapest-Keleti pályaudvarra az esti órákban.  A vonat Budapesttõl Sopronig ugyanazonokon az állomásokon megáll, mint az indulásnál.
 

A részvételi díj tartalmazza a különvonat útiköltségét másodosztályon, három éjszakai szállást magánházaknál, kétágyas, pótágyazható szobákban, félpanziós ellátással, transzfereket - szükség esetén - a vasútállomás és a szálláshely között. 
A részvételi díj nem tartalmazza: személyes kiadások, fakultatív programok, útlemondási biztosítás, fakultatív BBP biztosítás. A különvonaton nyugdíjas-, gyermek-, diák-, és egyéb kedvezmények nem vehetők igénybe.
A költőpénz kalkulációjánál figyelembe kell venni, hogy a romániai árszínvonal megközelíti a magyarországit. Lejt érdemes vinni.
A vonatba sorolva étkező-bisztrókocsi közlekedik, amelyen lehetőség van  ételek, illetve italok fogyasztására. Az étkezőkocsiban magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja az utasokat.
 
Bővebb információ: www.karpateuropa.hu