logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Divattervezéstől a tortakészítésig

Divattervezéstől a tortakészítésig

Raj RáchelSzerencsére egyre több élő kisközösséggel találkozhatunk a fővárosban. Ezek egyike a régi Gelencsér cukrászda hagyományait folytató hölgy, Raj Ráchel üzlete körül összpontosul. A divattervezőből lett tortaművészhez sok óvodás, iskolás jár, de ő a lelke az utca boltosainak is.

Ha Budapest belvárosában sétálunk, egy-egy eldugott utcában különleges kincsekre lelhetünk. Ilyen a nagyhírű Gelencsér cukrászda helyén álló üzlet is. A helységbe lépve egy fiatal anyukát láthatunk, amint a pult mögül nagy komolyan egy kisfiúval beszélget, – egyik törzsvendégével – nem messze mellette tízhónapos kisfia gőgicsél. A járóka körüli falon gyerekek rajzai, odébb az utca évente megrendezett ünnepének fotói láthatók. A környék lakói, boltosai csak úgy emlegetik az otthonos hangulatot árasztó cukrászdát: a Klub.

– Tíz évvel ezelőtt nyitottuk az üzletet. Mikor először sétáltam erre egy augusztusi délután, az utcát aranyló fények öntötték el. Rögtön beleszerettem a helybe. Később pedig a férjemet is itt ismertem meg – mesélte Ráchel, az üzlet tulajdonosa.                         

– Itt azelőtt is cukrászda állt: az akkori boltos, Márta néni maga ment naponta gyümölcsért a piacra, hogy minden friss legyen, és csak eredeti alapanyagokat használt. Ezt a hagyományt mi is megőriztük, annál is inkább, mert nagyon kedveljük a családias ízeket – tette hozzá. Bár egyik süteményüket, a házi recept szerint készült flódnijukat egy gasztronómiai műsor az Íz-nek választotta, minket leginkább a tortaköltemények ejtettek bámulatba. Egy hatalmas albumban tüllel, gyöngyökkel vagy épp virágokkal dekorált, az aktuális évszak színeihez, a megrendelők életkorához, egyéniségéhez igazodó esküvői torták fényképei sorakoztak. De láttunk női táskát, cipőt, állat- és mesefigurát formázó tortákat, sőt, volt olyan eset is, amikor valaki baseball-labda alakú süteményt rendelt. – Divattervezőnek készültem, most tortákat tervezek, ugyanolyan örömmel. Hosszasan beszélgetünk a megrendelővel minden egyes torta tervezése előtt: kitaláljuk az alaklomhoz, a személyhez milyen torta illik. Sajnos, munkánk fogadtatását általában nem láthatjuk, de egyszer egy kisfiú, Berci zsúrba vitte a tortáját, és már az üzletben megnézte. „Ez a legszebb torta, amit valaha kaptam!” – kiáltott fel. Az is nagyon jó érzés, ha valakinek elkészítjük az esküvői tortáját, aztán jön a keresztelés, majd a második baba – mondta a Klub fiatal háziasszonya.

É. B.