logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Édes fű

Édes fű

stevia, Stevia Rebaudiana, krizantém-félék, édes fű, Canderel GreenTermészetes alapanyagú édesítőszer a hazai piacon

A vásárlói igényeket kielégítve dobta piacra a közelmúltban a Canderel termékeket gyártó Merisant cég a Canderel Green® nevű, stevia növény kivonatát tartalmazó, természetes hatóanyagú édesítőszerét. A Dél-amerikában őshonos Stevia Rebaudiana a krizantémok családjába tartozó gyógynövény, amelynek édesítő-értéke a hagyományos cukor háromszázszorosa. Paraguayban és Brazíliában évszázadok óta használják a növényt édesítésre és „édes fűnek” nevezik. A Canderel cukorbetegeknek is ajánlott új termékével már a hazai polcokon is találkozhatunk.
 
Az elmúlt években a vásárlói szokások nagy átalakulásának lehettünk szemtanúi az élelmiszer piacon. A fogyasztók egyre tudatosabban válogatják meg, milyen termékekért fizetnek, és döntéseikben nagy szerepet játszik, hogy egészséges-e az élelmiszer, vagy tartalmaz-e egészségkárosító adalékokat, szintetikus anyagokat? A Canderel® édesítőszereket gyártó Merisant cég közelmúltban végzett felméréséből kiderül, hogy a vásárlók egy része soha nem használna édesítőszert, mivel elutasítja a mesterséges alapanyagokat tartalmazó élelmiszereket. Ezért a cég nagyszabású kutatásba fogott: mivel lehetne kiváltani a jól ismert szintetikus édesítőanyagokat: az aszpartámot, a szaccharint, vagy a ciklamátot? S rábukkant a Dél-amerikában őshonos Stevia Rebaudiana nevű, évszázadok óta természetes édesítésre használt növényre.

Canderel Green sajtótájékoztató

A stevia Dél-Amerikában, Brazíliában, Argentínában és Paraguayban őshonos. Az ezeken a területeken jellemző klíma ideális a növény számára a szinte állandó 25°C-al, az 500 és 1500 m körüli domborzati adottságokkal és a homokos talajjal. Napjainkban pedig már olyan országokban is elkezdődött a stevia termesztése, mint Kína vagy Dél-Korea, de használják a növény hatóanyagait édesítésre Indiában és Japánban is.
 
Termesztése folyamatos odafigyelést és ápolást igényel; fejlődéséhez megfelelő mennyiségű eső és napfény is szükséges. Az évi háromszori-négyszeri betakarításhoz a stevia növény szárát öt centiméterrel vissza kell metszeni a földtől. Ha a hajtások, a tő és a levelek megfelelően gondozottak, a stevia leveleit ki lehet szárítani. Ez akár a napon, akár meleg levegőt fújó, szárító berendezések segítségével is történhet. Később a száraz levelekből, teafőzéshez hasonló eljárással, úgynevezett mikrofiltrációval kinyerik a Reb A elnevezésű hatóanyagot, amit aztán megtisztítanak. Miután a vízből kiszűrték a Reb A hatóanyagot, kristályosítják, a végeredmény pedig egy rendkívüli tisztaságú (több mint 95%-ban Reb A-t tartalmazó), erőteljes ízű természetes édesítőszer. 

Canderel Green termékcsaládAndres Aitor, a Canderel nyugat-, és kelet- európai, közel-keleti és észak-afrikai régiók piacainak menedzsere elmondta: a kutatások szerint, 1980 óta Európában duplájára nőtt a túlsúlyos emberek, ezáltal pedig a cukorbetegek száma is, ami komoly népegészségügyi kiadásokat is jelent. 

− Az Egészségügyi Világszervezet legújabb felmérései alátámasztják, hogy ma már minden második európai felnőtt és minden hetedik gyermek küzd az elhízással, és az ezzel járó problémákkal. Az EU tagországaiban ma nagyjából 25 millióra tehető a cukorbetegek száma, ami szintén riasztó számadat. Magyarország jelenleg a 10. helyen áll azon a negatív toplistán, amely szerint itt is rendkívül magas (18, 8%) a túlsúlyos felnőttek aránya. A Canderel Green a cukornál alacsonyabb kalória-és szénhidrát tartalmú édesítőszerként nem csak a betegek számára kínál hosszú távú és egészséges megoldást, hanem azoknak is, akik sosem szeretnének eljutni odáig, hogy a kilókkal kelljen harcolniuk és ezáltal az egészségük is veszélybe kerüljön. Az elmúlt két évben Belgiumban már sikerült elérnünk, hogy mindössze 15 hét alatt 150%-os növekedést érjünk el az édesítőszer-piacon úgy, hogy közben új vásárlókat győztünk meg arról: ez a termék nem csak innovatív, de rendkívül egészséges is. Reméljük, hogy a magyar fogyasztók is felismerik a steviával készült termékek előnyeit.
 
sütemények édesítőszerrel− Canderel Green® egészséges alternatívát kínál a cukor helyett azoknak, akik odafigyelnek a megfelelő kalória-bevitelre vagy diétájuk cukormennyiségére – nyilatkozta Klima Anita, a Canrel dietetikus szakértője, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja.
− A stevia-kivonat akár háromszázszor édesebb a cukornál, de annál kisebb a kalória tartalma.  A rebaudiozid A, vagy ismertebb nevén Reb A, a stevia növény legédesebb természetes összetevője. A Reb A-t aromákkal és más, szükséges vivőanyagokkal keverik össze, hogy tiszta, édes ízt adjanak a Canderel Green-nek, így már egy kisebb adag is elegendő egy kalória-mentes, vagy alacsony kalória tartalmú cukorpótló létrejöttéhez. A Canderel Green® segítséget nyújt abban, hogy a cukorbetegek könnyebben betartsák diétájukat úgy, hogy közben nagyobb változatosságot és rugalmasságot biztosít számukra a teljes szénhidrát-bevitelben. Ezen kívül azt is lehetővé teszi, hogy az édesség iránti vágyukat anélkül elégítsék ki, hogy károsan befolyásolnák vércukorszintjüket vagy inzulinszintjüket – tájékoztatott a szakember.
 

A Canderel Green® összetevői, kalória és szénhidrát tartalma

Canderel GreenCanderel Green® édesítőtabletta:
 
Összetevők: laktóz (tejalapú), édesítőszer (steviol glikozidok), ízesítők, hordozó (keresztkötésű karboxi-metil-cellulóz), csomósodás gátló anyag, zsírsavak nátrium, kálium és káliumsói, szilicium-dioxid)
 
Energiatartalom: 0,3 kcal / tabletta, 317 kcal / 100 g
Szénhidrát: 0,07 g / tabletta, 77,8 g / 100 g  (Megközelítőleg 0 kalóriájú tabletta). 
 
Canderel Green® granulált porkeverék:
 
Összetevők: maltodextrin, édesítőszerek: steviol glikozid, ízesítők
 
Energiatartalom: 1,88 kcal / teáskanál ( 0.5 g), 376 kcal / 100 g
Szénhidrát: 0,47 g / teáskanál (0,5 g), 94 g / 100 g
 
Édes Borbála