logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Egy igazi gokartbajnok

Egy igazi  gokartbajnok

gokart, Sparoka Ferenc, gokartbajnokSparoka Ferenccel beszélgettünk 

Sparoka Ferencet még szűkebb környezetében, Budapesten, az Arany János utcában sem ismerik fel a zöldségesnél, a közértben, nem veregetik hátba az utcán, nem gratulálnak neki az elmúlt hetek sikereihez. Ő azonban reméli, ez nemsokára megváltozik.
 
Minden hat évesen kezdődött. Mint Ferenc elmondta, akkor ült először gokartban.
- Persze nem amolyan vidámparki gépben, hanem rendes, gyerekek számára kialakított versenygépben. Nagyon megtetszett. Igazából nem tudom megfogalmazni pontosan, hogy mi fogott meg benne, de tény, alig lehetett kirángatni a gépből.
Egy idő után pedig alig lehetett legyőzni. Mármint Ferencet a versenypályán. Mert bizony az első találkozás talán örökre „megpecsételte” a most 22 éves fiú sorsát.
- Kis túlzással azóta minden napomat a gokartozással töltöm. Van egy barátom, Szekeres Tamás, aki szintén ebben a sportágban versenyzett, ő segített nekem sok mindenben. Egy pár évvel idősebb nálam és sok mindenre megtanított. A tapasztalata megvan, hiszen ő nem csak gokarttal, hanem túraautókkal is versenyzett egykor. Ám ebben a sportágban nem elég egyszerűen jónak lenni. A sikerhez nemcsak tehetség, de pénz, sok pénz is kell. Nekünk pedig az régebben sem volt, most sincs.
Már-már úgy tűnt, hogy a gyerekkori szerelem megmarad hobbinak, amikor a már említett Szekeres Gábor hazatért Ausztráliából.
- A kinti osztrák csapattársam, épp akkor szervezett egy csapatot Ausztriába. – vette át a szót Gábor - Kereste a tehetséges autóversenyzőket, és én ajánlottam neki Ferit. Persze az én szavam kevés lett volna a srác szerződtetésére, ahhoz kellett Feri nagyszerű teljesítménye is. Amikor kiment a három napos tesztre, meggyőzött mindenkit, hogy neki az új csapatban a helye.
Azóta már Sparoka Ferenc és Szekeres Tamás is a Wien Gokart Team csapatát erősítik: előbbi versenyzőként, utóbbi amolyan edzőként, tehetségkutatóként.
- A hét első négy napját itthon töltjük – folytatta Ferenc – Ám én akkor is eljárok edzeni például konditerembe – míg hétvégre megyünk Ausztriába. Az egyik héten edzünk és tesztelünk, a másik héten versenyzünk. Jól érzem magam a csapatnál, és bár almaimban már feljebb léptem a gokart sorozatnál, azt hiszem, most már megmaradok ennél a válfajnál. Persze, azt azért szeretném, ha itthon tudnának sikereimről, de azért egyáltalán nem szeretem a feltűnést. pedig a múltkor, amikor a vidámparkban Tamással együtt beültünk egy-egy gokartba, mindenki minket nézet. Senki nem tudott minket legyőzni, pontosabban Tamást nem tudta legyőzni senki. Mert ő bizony még nálam is jobb. Nem is értem, miért nem versenyez már. Persze, így legalább jobbnál jobb tanácsokkal tud nekem segíteni, de azért jó lenne őt egyszer a versenypályán megelőzni.
 
Fehér György