logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Egy korsónyi ajándék

Egy korsónyi ajándék

Abbaye bier, sör, karácsonyi sörök Karácsony és a sör

A karácsony közeledtével sokan különleges ajándékokon törik a fejüket, amelyek még az ünnepi hangulathoz is hozzátesznek valamit. Kovács Gábor tiszteletbeli sörszakértő természetesen külön erre az alkalomra főzött sörkülönlegességeket ajánl egy kis európai karácsonyi sörkörútra invitálva Olvasóinkat. Tartsanak velünk!

Samichlaus bierA karácsonyi söröknek évszázados tradíciói vannak. Bár ezt a legutóbbi időkig nemigen vettük észre a hazai kínálatban. Az európai sörfőzők azonban hagyományosan mindig is az évszaknak megfelelő söröket főztek. Mást-mást a tavaszi könnyedséghez, a nyári felfrissüléséhez és a hideg téli napokra.
Nálunk a karácsonyi sörök hiányát az is indokolta, hogy sokáig egyértelműen a nyári ital kategóriába soroltuk a sört. Ennek megfelelően a könnyű, sárga színű, nem túl karakteres sört preferálva. A karácsonyi sör erre rácáfol. Erős, sűrű, többnyire sötét borostyán színű; hozzávalói gazdagsága miatt, eredetileg arra szánták, hogy erősítse az embereket a tél támadásaival szemben. Az már csak hab, méghozzá gyönyörű, tartós és krémes a sörön, hogy egy évben egyszer a sörfőző is szabad utat ad kreativitásának. S a karácsonyi sörbe hajlamos olyan, ehhez az italhoz általában szokatlan fűszereket is használni, mint a fahéj, a koriander, a gyömbér vagy éppenséggel a méz.

Jule bier

A klasszikus karácsonyi sört az őszi árpaaratás után főzik. A hűvös őszi napok alatt bőségesen van ideje érlelődni, kiteljesedni, csendben öregedni egészen decemberig. Így válik ez az ital tökéletes párjává az ünnep ételeinek.
Az egyik leghíresebb karácsonyi sör a svájci Hürlimann sörfőzde Samichlaus azaz Mikulás-söre, amely 14 százalékos alkoholtartalmával sokáig a világ legerősebb sörének számított. A gyártásához olyan élesztőtörzset kellett előállítani, amely magas alkoholszintig tudja fermentálni a sört, hogy az élesztő ne pusztítsa el az általa termelt alkoholt. A Samichlaus sör – melyet néhány éve már Ausztriában főzik – másik különlegessége, hogy csak évnyi érlelés után dobják piacra.
 
Más európai országokban is szép hagyománya van a karácsonyi sörnek. Az észtek Tamás napján, december 21-én befejezik a munkaévet, s megkezdik az ünnepre való készülődést. Hozzálátnak az ételek elkészítéséhez és felteszik „főni”a karácsonyi sört, amit január 6-ig, a három királyok napjáig fogyasztanak. A skandináv államokban is szokás az otthoni tűzhelyen, nagymama receptje alapján karácsonyi sört főzni. Aki nem örökölt ilyen receptet, az megveheti palackozva az italüzletekben. A svédek gazdagon megrakott ünnepi asztaláról nem hiányozhat a fűszeres – nekünk kissé furcsa ízű – karácsonyi sör. Miként Dániában is preferálják ez idő tájt a Jule-t, ami a Tuborg sör egy karácsonyi változata, és a speciális Harboe-t, ami jól passzol az almás-fahéjas ünnepi tortához. A német sörisszák is szívesen váltják ki az ünnepi desszertekhez kínált édes vörös borokat a Stille Nacht nevű Dolle sörrel. Írországban még a jó öreg Mikulásnak is kikészítenek éjszakára az ajándékváró asztalra egy üveggel a karácsonyi sörből. Az ilyen ínyencségek főzése persze főleg a kisebb sörfőzdék műfaja. De a ma már egyre szaporodó kulináris lelőhelyeken nálunk is fellelhetőek némely produktumok.
 
Stille Nacht bier, DolleA karácsonyi sörök egy sajátos változatával pedig biztos találkozunk: ezek az ünnep tiszteletére alkalmi köntöst kapnak – a palackra új címke, a dobozra a hangulathoz illő grafika kerül – azaz a különböző márkákon belül csak csomagolásukkal térnek el a megszokottól. Az sem ritka, hogy a sörgyártók, megkönnyítendő az ajándékozás gondjait, ajándékdobozt készítenek az ünnepi sörrel, amihez söröspohár is kerül. Így a sör nemcsak az ünnep itala lehet, de jókívánságokkal fűszerezetten a karácsonyfa alatt is ott a helye.
Kovács Gábor

Kapcsolódó cikk:

Édes keserűségek >>