logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Egy mélyvízi festőről

Egy mélyvízi festőről

Sípos László, Nagy olvadás

Merülés – medúzák – Cousteau kapitány

Víz alatt a Lánchíd

Ahol a víz az úr: meghökkentő ötletek, szürrealitás, egy másik dimenzió. Külföldön nem ismeretlen a fogalom: „búvárfestő”. Hazánkban azonban újdonságnak számít. Cikkünk bepillantást nyújt az alkotó sajátos, néha bizarr, de tökéletesen megformált vízi világába.

Aki valami igazán szokatlant szeretne látni, jól teszi, ha megismerkedik Sipos László munkáival: cikkünk bepillantást nyújt az alkotó különleges univerzumába.

Sipos LászlóA néző, aki belekerül a képek által határolt térbe, úgy érzi magát, mintha víz alatti világba csöppent volna. Cápák és medúzák, zsánerképek búvárokkal, elsüllyedt világok ejtik rabul. Épp úgy jár, mint a festő, Sipos László, aki egyszer búvárként lemerült a vizek mélyére, és azóta ott él – bármi furcsának is tűnhet ez a kijelentés. Ez a tapasztalat döbbenti meg a látogatót is. Mert ilyesféle alkotásokat láthat: a Lánchíd és a Stonhenge víz alatt… Tábortűz (!) a tenger mélyén. Lámpagyújtogató az óceán fenekén. De a tengeristen, Poszeidón születésének is egészen újfajta értelmezését láthatjuk…

Sipos László mindössze pár éve fest. Első művét még (mert festőecset nem volt a keze ügyében) partvisból készült ecsettel készítette és sokáig rejtegette a nyilvánosság előtt. Szerencsére barátai felfedezték: nagy örömére a vizek és a búvárkodás szerelmeseinek. Azt lehetne róla mondani: amikor nincs éppen a víz alatt, akkor is ott van: képzeletben.

– Kis koromban, amikor megkérdezték tőlem, hogy mi szeretnék lenni, azt feleltem, hogy búvár – mesélte. Onnan ez a szenvedély, hogy hat évesen búvárkodott először, és a mélység különleges, sokszor bizarr világa teljesen lenyűgözte – tudtuk meg. – Amikor az ember merül, egy különleges állapotba, úgynevezett nitrogénnarkózisba kerül. Legtöbbször ekkor jutnak eszembe az ötletek, amiket megfestek – osztotta meg velünk Sipos László a képek keletkezésének történetét.

 Édes Borbála