logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Emberi képzések emberekért

Emberi képzések emberekért

Magyar VöröskeresztAz V. kerületi Vöröskereszt tanfolyamain jártunk

A balszerencse bárkit utolérhet bárhol, és bármikor. Ezért fontos tisztában lennünk az alapvető teendőkkel egy baleset során, vagy ha egy ránk bízott beteg, esetleg gyerek felügyeletéről van szó. A Vöröskereszt éppen ezért kínál ilyen kérdésekkel foglalkozó tanfolyamokat. Részt vehetünk akár házi betegápoló és bébiszitter képzéseken is. Megtanulhatjuk, hogyan ápoljunk egy idős embert, hogyan bánjunk egy gyerekkel, mire figyeljünk oda, hogyan állítsunk össze egy étrendet, és még sok más hasznos információt. Ezekről a kurzusokról Litzler Ferencnével, a Vöröskereszt V. kerületi képviselőjével beszélgettünk.
 
Régebben futott a tévében egy biztosító cég reklámja. Ebben a főszereplő útja során egyre több szerencsétlenséggel találkozik, de egy kis buborék mindig megjelenik az áldozatok feje felett a felirattal: „Valaki más”. Ha egy balesetről, beteg vagy elesett emberekről hallunk, önkéntelenül is azzal nyugtatgatjuk magunkat, hogy ez velünk nem történhet meg. De tudjuk-e mi a teendő, ha mégis? Az V. kerületi Vöröskereszt segít nekünk segíteni. Tanfolyamaikon bárkit szívesen látnak, aki támogatni, törődni, ápolni szeretné a rászorulókat, legyen az családtag, vagy idegen. Litzler Ferencnével, a Vöröskereszt kerületi vezetőjével, ezekről a kurzusokról beszélgettünk.
 
Útban a szervezet székhelye felé eszembe jutott egy megrázó élmény, amelyet nem több mint egy hete éltem meg. A peronon álltam, vártam a budapesti vonatra. A nagy hideg ellenére szinte mindenki kimerészkedett a napsütésre. Kicsit távolabb tőlem emberek gyűltek össze, később azt is megláttam miért: egy idős bácsi összeesett. Ő eszméletlen volt, a látvány pedig rémisztő: egy segítségére siető férfi újraéleszteni próbálta, az életéért küzdött. Baba-mamaSok mindenre gondoltam, többek közt arra, mi történt volna, ha csak én vagyok ott? Mit tettem volna, míg kiérnek a mentők? Hiszen nem értek ehhez. A gondolat elszomorító volt, ahogy az is, hányan vagyunk még ezzel így, hányan nem tudjuk még mit tegyünk egy eszméletét vesztettel, egy fekvőbeteggel vagy akár egy kisgyerekkel.
 
Amit a Vöröskereszt tanfolyamaival nyújthat, az, hogy mindezt - akár még többet is - megtanuljuk és szakképesítést is kapjunk róla. A szervezet kerületi vezetője néhány fontos tudnivalóról beszélt:
- Ez egyfajta szociális képzésnek fogható fel, amely az akkreditált iskolán belül történik, mégis lényegesen olcsóbb, mint a többi ehhez hasonló kurzus. Rendelkezünk bébiszitter, házi betegápoló-gondozó, elsősegély gyermekekért, elsősegély gyermekeinknek és munkahelyi elsősegély-képzésekkel. Ezek elvégzése után a résztvevő egy négynyelvű tanúsítványt kap nyilvántartási számmal ellátva. Természetesen komoly humánbázissal rendelkezünk, és a tanfolyamokat diplomás szakemberek tartják.
 
Ezeket mindenkinek lehetősége van látogatnia, nemtől és kortól függetlenül. A tanúsítvánnyal együtt annak a bizalomnak is részeseivé válhatunk, amellyel a világ már sok éve kitünteti a Vöröskereszt szervezetet, így lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk. Nem véletlenül népszerűek ezek a képzések a fiatalok, és nyelvtanárok körében, akik erőszeretettel próbálnak szerencsét külföldön mint bébiszitter, vagy házi betegápoló. Mellettük a középkorú és idősebb korosztály is gyakran látogatja tanfolymainkat, akik vagy hivatásból térnek be ide, vagy azért, hogy segíthessenek családtagjaikon.
Vöröskereszt oktatás, oktató-bábu-Munkanélküliek is szép számmal keresik fel szervezetünket. A résztvevők nagy része nem is kifejezetten perifériára szorult, inkább olyan, aki kiesett egy rendszerből. Ezek után nagy segítség, hogy bekerül egy olyan közösségbe, ahol mindenki hasonlóan emberszerető, és segíti a másikat. Egy önbecsülését vesztett hallgató, vagy alkalmazott itt támogatásra lelhet, pozitív megerősítést kaphat - mesélte Litzler Ferencné.
Egy ilyen kurzussal egyaránt gazdagítunk, és gazdagodunk mi magunk is. Ahogy a kerületi vezető fogalmazott:
− Ha a munkahelyi elsősegély-képzésre gondolunk, csapatépítésről is beszélhetünk, hiszen ilyenkor az igazgatótól a konyhásig mindenki összefog, a személyes kontaktus létrejön, ismeretségek, barátságok köttetnek. A tanfolyamok történetében már arra is volt példa, hogy szerelem, majd házasság szövődött a résztvevők között.
Nem is csodálkozom, hiszen egy stabil oldalfekvésbe helyezés során létrejött közelség, íme, különleges kapcsolatot is teremthet. Így ezek az órák saját lelkünket is melengethetik.
 
Persze a legfontosabb a képzettség, amely itt elsajátítható. Ez rengeteg ismeretet magába foglal:
− A házi betegápoló-kurzus, amely egy 42 órás képzés, tartalmaz személyiség és egészség modult, szociális ismereteket, baleset megelőzést és elsősegélynyújtást is. Megtanulhatjuk, hogyan alakítsuk ki a beteg környezetét, hogyan elégítsük ki igényeit, segítsük táplálkozását és higiénés tevékenységeit. Egy bébiszitter-képzésen és személyiségfejlesztő tréningen is át kell esnie a tanítványnak, hiszen ebben a munkakörben a bizalom kiépítése nagyon fontos. Az empátia és a felelősségtudat alapkövetelmények. A gyermekvigyázó-jelöltnek tisztában kell lennie egy kisgyerek minden életkori sajátosságával, mikor mit ehet, és mire kell odafigyelnie, baj esetén mi a teendő – tájékoztatott Litzler Ferencné.
 
Vöröskereszt babysitter tanfolyam, szemléltető eszközökAz órákat különféle demonstrációs eszközök, videofilmek, babák teszik színesebbé. Az én kedvencem például a rendkívül élethű - bár kissé elrettentő - sebkészlet volt, amely segítségével bármilyen sérülést könnyedén felismerhetünk a későbbiekben. A kurzust természetesen egy vizsga zárja, amely értesüléseim szerint közel sem olyan gyomorgörcsöt keltő, mint amilyenre először gondolnánk. A vizsgabiztos előtt néha fesztelen örömzenélés folyik, a barátok, tanárok, a kis közösség még utoljára eltölt együtt egy kis időt.
 
A Vöröskereszt kimondottan emberi képzéseket nyújt embereknek és emberekért. Központban a humánum, a segítség áll. Végül egy rövid történet, amelyet Litzler Ferencné mesélt. Egy erdélyi fiú részt vett a házi betegápoló-tanfolyamok egyikén. Súlyosan beteg feleségét hagyta otthon, aki maga is segítségre szorult. A fiú azonban képesítése megszerzése után külföldre utazott, hogy másokkal törődjön, ezzel megkeresse a pénzt, majd azt a gyógyszerrel együtt hazaküldje betegeskedő nejének. Az élet iróniája, hogy beteg társát kellet elhagynia egy időre egy másik beteg idegenért. A jó tett helyébe jót várj közhely, azonban annál igazabbá vált. A feleség meggyógyult, újra együtt lehettek, végül minden jóra fordult. Érdemes hát kicsit odafigyelni, tanulni és segíteni. Hogy a végén minden jóra forduljon, és a másik ne csak egy „Valaki más” legyen.
 
Szili Eszter