logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Értékőrző magtárak

Értékőrző magtárak

Műemlékek a turizmus szolgálatában
Érdekes részét alkotják a hazai műemlékeknek, ipari emlékeknek az egykori magtárak. Szép számmal akad közöttük olyan, melyet várból, kastélyból esetleg kolostorból alakították át egykor, miután azok eredeti funkciójukban már nem voltak fenntarthatók. Új turista célpont, izgalmas látnivaló lehet az Észak-Magyarországon található Bódvaszilas, ahol a volt uradalmi magtárat állították helyre. Ez a magtár Kelet-Európa első természetművészeti központjának ad helyet.
 
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a szádalmási ALMA-Centrum együttműködésében megvalósult beruházásban - a Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program- két leromlott állapotú uradalmi magtár rekonstrukcióját végezték el, mintegy kétmillió euró értékben. 
 
A bódvaszilasi MagtArt művészeti alkotótérként helyet ad természetművészeti eseményeknek (alkotótáboroknak, szimpóziumoknak, előadásoknak, workshopoknak), kiállítótérként (állandó és időszakos tárlatok keretében) bemutatja a programok során létrejött alkotásokat és a régióban elsőként létrehoz egy természetművészeti gyűjteményt. A Nemzeti Park  célja, hogy a természetművészeti, pedagógiai, turisztikai, tudományos és kulturális programoknak köszönhetően a Művészetek Magtára a térség egyik kiemelkedő kulturális intézményévé váljon. A volt uradalmi magtár tetőterében kialakított apartmanok ideálisak akár a hosszabb programok résztvevőinek elhelyezésére, de ugyanígy alkalmasak a konferenciák, workshopok előadóinak elszállásolására, vagy a térségbe látogató turisták vendégül látására is.
A Művészetek Magtára állandó kiállításának első alkotásait olyan neves művészek készítették el a helyszínen, mint Alan Sonfist (USA), Ko Seug-hyun (Korea), Liu Po-chun (Tajvan), Pál Péter (Románia), Anke Mellin (Németország), Ahmad Nadalian (Irán), Bukta Imre (Magyarország), Erőss István (Magyarország), Pokorny Attila (Románia), Szigeti Gábor Csongor (Magyarország), Balázs Péter (Magyarország), Takács Máté (Magyarország), Tomas Gugyela (Szlovákia).
 
A felújított szádalmási magtár nagy szerepet játszik abban, hogy a látogatók megismerkedjenek a terület természeti értékeivel, az egykori Torna vármegye helytörténetével, hagyományaival, valamint az egykori Esterházy uradalom gazdasági, kulturális és társadalomszervező hatásaival. A Granárium átépítése és fejlesztése új teret nyit a Gömör–Tornai Karszt idegenforgalmának fellendítésére, melynek középpontjában a gasztronómiai- és a borturizmus áll. A felújított épület ad otthont a vidéki turizmus oktatóközpontjának, továbbá már most látogatható a Tornai Borút állandó borászati és borkultúra kiállítása is.
 
Bényei Adrienn