logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Eszter-lánc

Eszter-lánc

Eszter-lánc, Kárász Eszter, Dalolka

Mesezenekar kicsiknek

A Minivilág interjúja

Kárász Eszter, a Minivilág egyik matinézó művésze új feladatokat keresett, izgalmas kihívásokra vágyott. A méltán népszerű Dalolkán túllépve igazi zenekari hangzásban képzelte el kedvenc dalait. Zenekart alapított, amelynek tagjai, a koncertet nézve és hallgatva, hasonlóan lelkes és tehetséges zenészek, mint ő maga.

Épp időben érkezünk a Kacifánt játszóházba egy napsütéses szombat délelőttön. A hangszerek már a helyükön voltak, a gyerekek játszottak, míg az Eszter-lánc mesezenekar készülődött a koncertre. A teremben szinte soha sem látott izgalom ült ki a családok arcára, és Kárász Eszter keze is mintha kicsit megremegett volna, mikor köszöntötte a lelkes közönségét. Ez egy egészen más helyzet, mint amiben eddig láthattuk őt. Zenekar áll mögötte. A kiránduláson, melyre hívnak minket, nem csupán Eszter és a gyerekek vesznek részt, hanem a kedves és mosolygós zenészek is, akiknek közreműködésével egészen másképp szólaltak meg a megszokott és új dalok. Nagy élmény volt! A koncerten a Dalolka egyes ismerős elemeivel is találkozhattunk, ám egészen új dalok, dallamok, versikék is kísérték a zenekar és a gyerekek közös útját. A szemünk előtt életre kelt történet a zene, bábok és a gyerekek segítségével a mese-erdő közepébe kalauzolt bennünket. A zenekarról, a dalokról és a friss élményekről is kérdeztem kedves matinés művészünket, Kárász Esztert. 
 
Kárász Eszter, Eszer-lánc mesezenekar Hogyan kezdődött? Mikor fogalmazódott meg benned, hogy zenekart alapítanál?
 
– Én mindig csapatban szerettem létezni, a Dalolkán is, bár egyedül vagyok, mindig zenekart alapítunk a gyerekekkel, és együtt visszük végig a történetet. Régen foglalkoztat, hogy milyen jó lenne valami hasonlót csinálni zenekari formában, és az élet most hozott össze, mintegy véletlenül azokkal a zenészekkel, akikkel hasonlóan gondolkodunk. Egy jótékonysági eseményen találkoztam össze Molnár Gyurival, a gitárosunkkal. Mindketten zenéltünk egy hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó iskolában, és utána sokat beszélgettünk gyerekdalokról, versekről, és kiderült, hogy nagyon ugyanazt gondoljuk a gyerekeknek zenélésről, zenéről, minőségről. Dobosunkkal, Clemente Gáborral egy Weöres Sándor-estet csináltunk már közösen. Ott jórészt improvizált a versekre, figyeltünk egymásra, és ott, abban a pillanatban alakult ki az előadás. A zenekari koncerteken is sok az improvizáció, igyekszem teret adni annak, hogy a gyerekek ötletei is irányíthassák a koncert menetét. Így fontos, hogy mi, zenészek jól egymásra legyünk hangolódva, tudjunk közösen improvizálni is. Hegedűsünk, Veér Csongor komolyzenész, saját vonószenekara is van, és nem mellesleg kisgyerekes apuka, így nagy örömmel vágott bele, hogy gyerekeknek készítsünk igényes muzsikát. Becze Gábort, a nagybőgősünket azt hiszem, senkinek nem kell bemutatni. Közülünk bizonyára sokan nőttek föl a Kaláka zenéjén. Nagy öröm vele együtt muzsikálni, és utánozhatatlan humora is sokszor megmutatkozik a koncerteken.
 

Kárász Eszter, Eszter-lánc, Dalolka

 A műsor fő elemeit gyerekdalok, népdalok és kortárs költők megzenésített versei adják. Hogyan válogattok? 
 
– Egyre több saját dalunk születik kortárs költők verseinek megzenésítésével. Elsősorban Molnár Gyuri írja a zenéket, de magam is megpróbálkoztam már néhány Varró Dani vers megzenésítésével. De játsszunk jól ismert gyerekdalokat és népdalokat is, amiket sokszor a szülők és a gyerekek is velünk dúdolnak. Mindig csodálatos pillanat, amikor elengedik magukat a szülők is, és önfeledten énekelnek a koncerten a gyerekekkel. Remélem sikerül kicsit a kortárs gyerekverseket is közelebb vinnünk a közönséghez. Hihetetlenül tehetséges és ötletgazdag költőink vannak. Jó lenne, ha a mai gyerekek is úgy együtt élnének egy Lackfi, Varró, Csukás vagy Kányádi-sorral, ahogy régen a mindennapok részei voltak Weöres Sándor vagy Zelk Zoltán versei.
 
 Milyen hangszerek szólalnak meg egy koncert alkalmával?
 
– Természetesen az én örök barátom, hangszerem az ukulele nem hiányozhat a koncerteken sem, ám itt, a zenekarban egymás mellett van nagytestvérével, a gitárral. Az ukulele mellett pedig a furulya és fuvola is megszólal a kezemben. Velünk zenél a gyerekek nagy kedvence a nagybőgő, és persze a dobok, cintányérok, csengettyűk. Az ütős hangszerek között megszólal még Gábor kezében a sokak által alig ismert derbuka és cajon is. Ezek mellett persze van egy csomó pici hangszer, amikkel mindenféle állat hangját lehet utánozni. Régóta gyűjtögetem az ilyen különleges hangú népi hangszereket.
 

Eszter-Lánc mesezenekar, Kárász Eszter

– A koncert végén a hangszer-simogatón közelről is megismerkedhetnek hangszerek és gyerekek. Milyen fogadtatása van ennek a különleges lehetőségnek?

 

– Nagyon lelkesen vetik magukat a hangszerekre a gyerekek, és az az érdekes, hogy érzik maguktól is általában, hogy vigyázni kell rájuk. Szerintem, ha látják, hogy a zenészek tisztelettel bánnak a hangszerükkel, ez nekik is természetes lesz és óvatosan, kedvesen simogatják, pengetgetik őket. Persze a dobok mindig a legnépszerűbbek, de nagy csodálattal nézik a számukra óriási nagybőgőt is, és örömmel pengetik az ukulelét is. Számomra nagyon fontos, hogy a zene, a hangszerek ne egy távoli, „különleges”, idegen valami legyen nekik, hanem természetes közegükké, az élet részévé váljanak. Zenész-családban nőttem fel, így az éneklés, a muzsika olyan természetes része volt az életemnek mindig, mint az evés, vagy alvás. Ezt az élményt szeretném tovább adni.
 
– Hogy érzitek magatokat a koncerteken, minden alkalommal tanultok valami újat?
 
– Minden koncerten más a közönség, így minden koncert más, egyedi és pontosan úgy sosem lesz még egyszer. Én nagyon sokat támaszkodom a közönségre, a visszajelzéseikre. Divatos szóval lehet mondani, hogy erősen interaktív mindegyik alkalom. A zenészek is sokszor dobnak be új ötletet a koncert alatt, erős közöttünk a figyelem, és bármelyikünk elviheti egy zenei ötlettel új irányba a történetet. Így meglehetősen improvizatívak a koncertek, de persze van egy tervezett menete. Próbálunk figyelni arra is, hogy legyen a dalok között megnyugtató, lírai dal és pezsdítő, táncra késztető is. Reméljük, sikerül teljes élményt nyújtani.

 Soós Anita

Forrás: Minivilág

www.minivilag.hu