logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Etyeki Kúria Pinot Noir 2008

Pinot Noir 2008

Pinot Noire 2008, Etyeki KúriaEtyeki Kúria

Nem bírtam már ezt a borús, esős, május-novemberi időt.. úgy döntöttem, akkor is jól érzem magam..
 
Főztem.. ízesen, fűszeresen, mert hát ilyen "télidőben" arra vágyik az ember.. ..és kibontottam azt a palackot, amit már egy ideje teszegetek ide-oda, hogy "majd!".
Nos, most jött el az ő ideje.. egy gyönyörű, 2008-as Pinot Noir az Etyeki Kúriától..
Dobálhatnám a szakszavakat színről, illatról, bepötyöghetnék mindenféle gyümölcsöket, sorolhatnám, hogy tannin, savhangsúly, komplexitás, de nem teszem...
Pinot Noire 2008, Etyeki KúriaEzt a bort, kérem, nem lehet, nem kell "darabolgatni", elemezgetni..  ezt a bort, kérem, élvezni kell.. 
Rácsodálkozni az illatra, ami már a dugónál igen sokat ígér..  csodálni bíborát, ahogy a pohárba kerül..mélyen beszippantani az illatot, amely -mint az ezeregy éjszaka fűszeres kábítása-kúszik fel csendben az orron át, szétáradva nyugtatva le a zord idő miatt elmaradt program okán cincált idegeket..
 
Élvetegen forgatni a kortyot a szájban, élvezni minden apró rezdülését, minden selymességét, mely úgy terül a szájban szét, mint ahogy a masszőr keze alól csepeg a bőrre egy kényeztető napon a lágy olaj...
 
Leengedem a redőnyt, kizárom ebből a kellemes harmóniából a szürke, esős borongást..
 
...gyertyákat gyújtok, kezembe veszem a poharat, újra és újra minden érzékszervemmel paráználkodom a borral, ami – mint egy kacér szerető– hántja le magáról az újabb és újabb rétegeket, egyre többet villantva fel a palackba zárt érzékiségből..
 
Ételsorok villannak fel szemem előtt...  ..sóhajtásra ingerel a bor.. fűszeressége megszédít, torkomban huncutul csípked az alkohol, épp csak annyira, hogy ne andalodjak teljesen el..
 
Pocsék, esős nap volt...Ma nem mentem Etyekre, mert elmosta az eső.. 
 
Ma Etyek jött hozzám..
 
..újra rabul ejtve a szívemet..
 Szöllősi Hajni
(WSET bortanácsadó, sommeliere)