logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Évadnyitó az Operában

Évadnyitó az Operában Budai Lívia, Arnaud Bernard, Halász Péter, Falstaff premier, Magyar Állami Operaház, sajtótájékoztató

Falstaff-premierrel kezdődik a szezon

A múlt hétvégi látványos jelmezes divatbemutató és show után újabb szabadtéri eseményre vár mindenkit szeptember 21-én, szombaton az Operaház. Az idei évadot Verdi Falstaff című vígoperájával kezdik, amelyet kivetítőkön az Operaház előtt – akárcsak tavaly a Hunyadi Lászlót – ingyenesen több ezren élvezhetnek. A 16 órakor kezdődő eseménysorozaton egy kisebb vígjátékot, Gian-Carlo Menotti A telefon című darabját is bemutatják a Hajós utcai szfinx szobor előtt, majd a kerékpáros napra való tekintettel az Operaház művészei kerékpárokon érkezve foglalják el helyüket az ország dalszínházában. 
 
Falstaff-plakátNagyszabású eseménysorozattal ünnepli idén is az évad kezdetét az Operaház. Szeptember 21-én, szombaton két darabot is bemutatnak: előételnek 16 órától Gian-Carlo Menotti, A telefon című kétszemélyes minioperáját az Operaház Hajós utcai bejáratánál, majd este 19 órától Verdi Falstaff című vígoperájának premierje következik a világhírű Arnaud Bernard rendezésében. A két operai produkció között kísérőprogramok lesznek: kisfilmeket sugároznak az Operaház előtti óriás kivetítőn 16.30 órától a kétezer fő számára megépített nézőtéren, majd fél 6 órától Hassay Zsófia polgármester és Ókovács Szilveszter igazgató köszöntője után zenés produkciók és modern balett következik. A premier előtti szabadtéri előadás az Operaház, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, valamint Terézváros Önkormányzata együttműködésében valósul meg. A színpadra a szövetség öltözéktervezői nyolc darab, három méter magas óriásbabát készítettek – ezekből bújnak elő a Magyar Nemzeti Balett táncművészei, akik Jellinek György koreográfiáját adják elő. A díszlet, akárcsak az előadás, Liszt örökérvényű művészete előtt tiszteleg. Majd kerékpáron érkeznek az Operaház énekes- és balett művészei, akiket ebben az évadban hallhatunk.
 
Budai Lívia és Arnaud BernardA 19 órakor kezdődő Verdi Falstaff című  vígoperája különleges előadásnak ígérkezik. A rendező, Arnaud Bernard álmodta meg a díszletet és a jelmezeket is, amelyet Milánó, Bilbao és Lausanne után Budapesten is láthat a közönség. A rendkívül energikus rendező fizikailag is keményen „megdolgoztatta" az énekeseket és a zenekart, a díszlettervezők pedig csupán egyetlen kelléken, egy 14 méter széles, 9 méter magas fán egy teljes hónapot dolgoztak... Arnaud Bernard tizenharmadszor viszi színre Verdi remekművét, a Falstaffot, amelyről így nyilatozott:
– Verdi a Falstaffot nem testamentumként, hanem operai életművének kiteljesítése, és ezzel annak megkoronázása gyanánt komponálta. A Falstaff a Verdi életművében elfoglalt helyét tekintve semmiképpen sem ítélhető könnyű műnek: rendkívüli mesterségbeli tudással megalkotott, filozofikus vígopera ez, amely feltárja előttünk derűs melankóliáját és az időskor bölcsességét – mondta Arnaud Bernard rendező.
 
Kiril Manolov, Falstaff, Magyar Állami OperaházA címszerepet Kiril Manolov alakítja. A bolgár bariton előtt sorra nyílnak meg Európa színpadai, karrierje az utóbbi esztendőkben egyre inkább kiteljesedik. Budapest után Zágráb, Lucca, majd Ravenna operaházai várják. A darabban Mrs. Quickly szerepében ismét itthon üdvözölhetjük nemzetközi hírű mezzoszopránunkat, Budai Líviát, akinek pályája során nemcsak e kontinens – többek közt London, Hamburg, Róma, Firenze, Bologna, Róma és Barcelona – operarajongói tapsoltak, hanem a New York-i Metropolitan közönsége is, ahol Luciano Pavarotti és Joan Sutherland partnereként debütált.
A darabot az Operaház új megbízott főzeneigazgatója, a külföldről hazatért Halász Péter dirigálja, aki kiemelte: „Az idős szerzők gyakran melankóliába, miszticizmusba fordulnak életük végén. Kevés példa van arra a művészetben, amit Verdi produkált, hogy bölcs mosollyal és élettapasztalattal áthatott, de könnyed, fiatalos mű szülessék egy hosszú alkotói pálya végén. A mester egy halhatatlan remekművel és egy nagy, szeretetteljes, életigenlő mosollyal ajándékozott meg bennünket.”
          
Operaház,Wagner-maraton, 2013, szeptember 14Az Opera szezonnyitó bemutatója után folytatódik a szabadtéri eseménysorozat: a Magyar Nemzeti Balett művészeinek produkcióját 22 óra után megismétlik, immár a sötét égbolt alatt, az Operaházra vetített különleges videóinstallációk előterében. A vetítés, és a ruhaszobrokkal kapcsolatot teremtő modern koreográfia izgalmas látványvilága méltó befejezése lesz az Opera évadnyitányának.
A ruhaszobrok alkotói: Földi Kinga, Latin Anna, Surányi Szilárd, Simonffy Márta, Kormány Vera és Dúzs Melinda. A videóinstallációkat Lóránt Demeter, Nagy Gábor, Gábor Éva Mária, Pál Gábor és Balogh Zsolt tervezte.
 
A Falstaff nyilvános főpróbáját a Mindenki Operája sorozatban szeptember 19-én tartotta az Operaház. Az eseményen csaknem ezer határon túli vendég vett részt Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, a Vajdaságból, de még Svájcból és Németországból is érkeztek külhoni magyarok, akik közül több, mint harmincan a Magyar Állami Operaházban, ünnepélyes keretek között tették le állampolgársági esküjüket.

Gian-Carlo Menotti: A telefon

Előadás szeptember 21-én 16 órakor az Operaház sarkánál, a Hajós utcai szfinx szobor mellett 
 
Valóban olyan rossz ez a világ, amelyben élünk? Valóban káros, hogy több csatornán – e-mailen, chaten, Skype-on, Facebook-on, telefonon stb… – tudunk kommunikálni egymással? Valóban veszélybe kerültek az igazi emberi viszonyok?
Ben valójában kommunikációképtelen. Lucy pedig imád folyamatosan kommunikálni. Hogy lehetnek ők egy pár? Főleg, hogy Bennek el kell utaznia.  Kis segítséggel ma már minden megoldható… Hiszen ott A TELEFON.
Az előadásban Sáfár Orsolya és Bátki Fazekas Zoltán komédiázik, a „címszerepben” Poroszlay Kristóf, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze tűnik fel öt táncos kíséretében, a többszörösen díjazott koreográfus, Pataky Klári irányításával. A street art ihlette jelmezeket a fiatal tervező, Lisztopád Krisztina alkotta. A rendező a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Opera Programjának vezetője, Almási-Tóth András.
 

Címlap

GIUSEPPE VERDI: FALSTAFF
Bemutató a Magyar Állami Operaházban
2013. szeptember 21.
 
Rendező: Arnaud Bernard
Díszlettervező: Arnaud Bernard
Jelmeztervező: Arnaud BernardZávodszky Dalma
Karmester: Halász Péter
Sir John Falstaff: Kiril Manolov
Ford: Alik Abdukayumov
Fenton: Balczó Péter
dr. Cajus: Megyesi Zoltán
Pistola: Gábor Géza
Bardolfo: Horváth István
Mrs. Alice Ford: Fodor Beatrix
Nannetta: Baráth Emőke
Mrs. Quickly: Budai Lívia
Mrs. Meg Page: Gál Erika
  
További előadások: szeptember 24., 27., 29., október 1., 3., 5., 8.
 
A Falstaff-premiert élő adásban közvetíti a MTVA.
 

 
É. B.
/Fotók: Magyar Állami Operaház/

Kapcsolódó cikk: 

Hunyadi László-premier >>