logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Gyermekkori elhízás

Gyermekkori elhízás

kövér gyerekAz egészséges életmódra nevelés a fontos

A túlsúly a cukorbetegség melegágya és az anyagcsere felborításában is jelentős szerepet játszhat. A többletsúly terhe alatt az ízületek és a gerincoszlop károsodhat, súlyos esetben a máj működése is romlik az elzsírosodás miatt. Ehhez társulhatnak lelki sérülések is. Az elhízott gyermeket társai kicsúfolják, ami miatt visszahúzódóvá, nehezen kezelhetővé válhat, akinek egyetlen öröme az evés marad. A gyermekkori elhízás problémájáról Dr. Báthori Zsuzsa gyermekorvost kérdeztük.
 

hamburger

Az elmúlt években folyamatosan nő a túlsúlyos gyermekek száma. Felmérések szerint a vékony tinik divatja ellenére a magyar középiskolások 15 százaléka túlsúlyos. Egy statisztika szerint 22 millió túlsúlyos és 5 millió kövér gyerek él az Európai Unió országaiban, ez a szám ráadásul évente 300 ezerrel emelkedik. Magyarország a mediterrán országokat és Nagy-Britanniát megelőzve, a középmezőnyben foglal helyet.
„A gyermekkorban felszedett kilókat később már nehezebben lehet leani. A helyes életmód kialakítása a fontos." /Dr. Báthori Zsuzsanna gyermekorvos/.
kövér gyerek– A gyermekkori elhízás genetikai tényezőkre, anyagcsere betegségre vagy a hormonokra is visszavezethető –  tájékoztat Dr. Báthori Zsuzsa. – Mindenesetre összetettebb probléma, mint a felnőtteknél, de leggyakrabban a rossz táplálkozási szokások, mint például a reggeli elhagyása tehető felelőssé a kialakulásáért. Rengeteg gyerek fogyaszt gyorséttermi, zsíros ételeket és a víz helyett a szénsavas és a cukorban gazdag üdítőitalokat.  A mozgásszegény életvitel pedig csak tovább ront a helyzeten. A gyerekek egészségesebb életmódra nevelését Magyarországon egy 2008-ban érvénybe léptetett jogszabállyal próbálták orvosolni, amely megtiltja, hogy az iskolák büféiben magas kalóriatartalmú, illetve adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket áruljanak. Ezt a többszöri felszólítások ellenére sem veszik mindenhol figyelembe. Az iskolai büfék tulajdonosai azt hozzák fel legfőbb indoknak, hogy képtelenség csak almát és szénsavmentes üdítőt eladni a fiataloknak. Így -  az intézkedés ellenére is - , a túlsúlyos gyerekek száma nemhogy csökkent volna, inkább fokozatosan nő évről-évre – mutatott rá a gyermekorvos.
 
vizilabdázó gyerekekAz elhízás megoldására a szakemberek elsősorban a sportot ajánlják, illetve a szülőknek segítenek a tudatos és egészséges életmód kialakításában. 
– Súlyos esetben kórházban, szigorú körülmények között, dietetikus segítségével kezelik a betegséget. A gyermekkorban felszedett kilóktól később sokkal nehezebben lehet megszabadulni. Az első években a szülők felelőssége, hogy milyen étrendhez szoktatják csemetéjüket, így testsúlyának gyarapodásáért is ők felelnek. Gyakori hiba, hogy a napköziből hazaérkező gyerek még egyszer kap ebédet. Fontos megjegyezni, hogy a fejlődésben lévő szervezet nem igényel kétszer annyi ételt, csak a megfelelő tápanyagokra van szüksége – hívta fel a figyelmet a doktornő.
 
Pici mozgással, egészséges és rendszeres táplálkozással és egy jó nagy adag szülői gondoskodással az elhízás kiküszöbölhető.
Németh Orsolya

Kapcsolódó cikk >>

A Prader-Willi szindróma >> A kényszeres evésről