logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Ha nyűgös a kicsi

Ha nyűgös a kicsi 

alvó babaNéhány praktika a nyugodt babáért

Sokszor könnyelműen kijelentik a hozzánk látogatók, hogy sírós gyermekünk van. De valójában így van? Vagy csak rossz napja van? Az első néhány hét néha igazi erőpróba a kórházból hazatérő újszülöttnek és szüleiknek. Most megpróbálunk néhány praktikus tanácsot adni arra az estre, ha úgy gondolják, nincs több ötlet: mindent megtettek, mégsem nyugszik meg szemük fénye. A következő néhány pontban összeszedtem, hogy nekem mi segített, azokon a bizonyos nehezebb napokon, amikor a kislányom vagy a kisfiam nem találta a helyét ebben az új nagyvilágban.
 
Attól a pillanatól kezdve, hogy világra hoztuk csemeténket, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a legjobbat adjuk számára. Vannak azonban helyzetek, amikor tanácstalanul állunk mi lehet a probléma. Én mindig az alap szükségletekkel kezdtem.
 
1. Eleget evett előzőleg? Lehet, hogy szomjas, adjunk neki pár korty tejet, vagy ha teáztatjuk akkor teát, esetleg babavizet.
 
2. Ha még nem cseréltuk ki a pelust, akkor itt az idő tegyük meg most, elképzelhető, hogy nem szereti ha tele a bugyor.
 
3. Ellenőrizzük le, nincs-e melege, vagy esetleg nem fázik-e? A babákat általában egyel több rétegben kell öltöztetni, mivel még nem alakult ki a hőháztartásuk. Ha melege van, akkor a tarkója, háta izzad, ha fázik, akkor általában keze-lába hideg.
 
4. A csecsemők számára ismeretlen nagyvilág a miénk, ezért sokszor csak az a baj, hogy megijed saját magától, kapálódzó végtajaitól, s szeretne anyához bújni, érezni páratlan illatát, óvó ölelését, feltétlen szeretetét. Ne aggódjunk, ha vannak olyan napok, amikor szinte le sem tudjuk rakni porontyunkat, ezzel csak erősítjük őt abban, hogy ránk mindig számíthat.
 
5. Sokszor nem is gondoljuk, de az időváltozások őket is legalább annyira megviselik, mint minket. Lehet a baba nyugtalan, ha szeles az idő, hidegfront van, netán havazás várható. Erre a problémára sajnos nincs bevált recept, de segíthet, ha többet foglakozunk a kisdeddel, esteleg karunkban altatjuk.
 
babahinta6. Mikor új jövevény érkezik a családba, jönnek a rokonok, olykor ha kell, ha nem. Ez is kibillentheti tűrőképességéből a csemetéket. Ha túl sok új inger érik őket kimerülhetnek, elfáradhatnak. Nekik az is fáradságos munka, hogy nézelődéssel, kézről-kézre járással töltik a napot. Ha úgy látjuk, ez gondot jelent gyermekünknek, akkor fektessük le, hagyjuk pihenni, hiszen ő nem tudja azt mondani, most már elég. Csak sírással tudja jelezni ha valami nem stimmel.
 
7. A zajok és fények még szokatlanok, megijeszthetik a babákat, ekkor próbáljuk ki, hogy tompítjuk a fényeket, s olykor egy kellemes, lassú zene is nyugtatólag hat a kicsikre.
 
8. Bizonyított, hogy a babák álmodnak, állítólag már az anyaméhben is. Mikor gyermekünk hirtelen ordítva sír fel, nem zárható ki, hogy rosszat álmodik. Ekkor is segít egy kis babusgatás.
 
9. A sírás elűzésére bevethetjük a táncolj! praktikát. Sokszor előfordult velem, főképp az első néhány hétben, amikor a babák még csak tanulják a szopizás, böfizés folyamatát, hogy beszorult egy kínzó légbuborék. Volt, hogy éppen csak fel kellett emelni a kicsikét és már jött is a böfi, de van, hogy néhány perc kis táncolás kell, hogy el ne maradjon a siker. (Nagyon óvatos, lassú mozdulatokkal, soha ne hirtelenkedjünk és mindig fogjuk a fejecskéjét a babának).
 
10. A csemeték nagyon szeretik a kellemes ringatózást. Be lehet szerezni csecsemőhintát, pihenő foteleket, melyek zenélnek, ringatnak és tele vannak mindenféle színes figurákkal, melyeket nézegethet a gyermekünk. Ezek is biztosan segíthetnek néha jobb kedvre deríteni szemünk fényét.
 
cumik10+1. Vannak babák, akik nagyon szeretnek szopizni, nem a tejért, csak magáért a folyamatért, mert nyugtatólag hat rájuk, s szemrehányóan ordítanak ha anya ettől szertné megfosztani őket.  Ebben az estben, hogy ne anya legyen a cumi, elkezdhetünk foglalkozni a gondolattal, hogy szeretnénk-e hogy cumizzon a gyermek?
 
Remélem tudok, tudtam segíteni ezzel a néhány hasznos tapasztalattal, mit tegyünk, ha csemeténk nyugtalan, sír, esetleg már órák óta nem aludt el. Sokszor hallhatjuk a különbőző módszereket, hogyan neveljük már első perctől kezdve babánkat, de nem gondolom, hogy minden esetben követnünk kell azokat, sőt... A legjobb tanács, amit valaha gyermekneveléssel kapcsolatban kaptam: " Hallgass meg mindenkit, érts egyet, de mindig csak azt tedd, amit Te helyesnek gondolsz" - mert az anyai ösztön csalhatatlan.
 
Puskás Gabriella
/A fotók a szerző felvételei/