logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Ha síelni indulunk

Ha síelni indulunk

síelésNéhány praktikus tanács, mielőtt útra kelünk

Beköszöntött a tél, itt az idő, hogy a téli sportoknak hódoljunk! Ám, mielőtt valamelyik síparadicsomnak vesszük az irányt, jó, ha alaposan felkészülünk a sportolásra. Horváthné Garami Judit síszakértőt, egykori versenysportolót kérdeztem, mire figyeljünk oda, ha első alkalommal, vagy ha már sokadszorra indulunk síelni.
 
− Akinek már van sífelszerelése, nagyon fontos, hogy száraz helyen tartsa és megtisztítva, kiszárítva, a cipőjét összecsatolva tárolja. Legjobb, ha síelés után adjuk be a síléceket egy szervizbe, hogy megfelelő állapotban tehessük el őket jövőre. Ha ezt elmulasztottuk megtenni, akkor síelés előtt kell ellenőrizni a léceket: nem rozsdásodtak-e be, meg vannak-e élezve, jó-e a talpuk, be vannnak-e vaxolva. Meg kell nézni a síkötést és a cipőket is: nincs-e letörve a csatt, jól működik-e minden rajta, rendben van-e a bélés? Aztán vessünk a síbotokra is egy pillantást: van-e rajta hótányér, csuklószalag? – javasolja Horváthné Garami Judit.
 
sícipőkAki először vásárol vagy kölcsönöz magának sífelszerelést, rendkívül fontos, hogy speciálisan rá igazított sportszereket használjon.
− A síelésnél a legfontosabb a megfelelő cipő kiválasztása. Ha ez nem személyre szabott, nincs biztonságérzete a síelőnek, fájni fog benne a lába és balesetveszélyes is. Mi nyolc tulajdonságát nézzük a lábnak, és az alapján választjuk ki és állítjuk be a sícipőt – mondja a szakértő. Ha az alapfelszerelés rendben van, fontos, hogy megfelelő ruházatunk is legyen. 
 
− A jó síöltözet kényelmes, könnyű és légáteresztő anyagból készül. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy pamutharisnyát vesznek, és egyéb pamut pólókat, pulóvereket. Ezekben nagyon hamar megizzadunk, és azt vesszük észre, hogy csurom vizes ruhában didergünk, amíg fölérünk a hegyre egy felvonóban. Az alapöltözet lehet egy speciális bambusz- vagy ezüstszálas nadrág, sízokni, (nem túra zokni, mert annak barázdái belenyomódhatnak a lábba) egy hosszú ujjú felső és erre szintén légáteresztő anyagból pulóver, könnyű, kényelmes dzseki. Szükségünk van még bukósisakra, síszemüvegre, − hiszen a sípályákon nagyon erős az UV sugárzás − kesztyűre, aki gondolja, vehet gerincvédőt; ezzel megelőzhető akár egy csigolyatörés is. Aki szeretne, nagy hidegben használhat símaszkot is, de fontos, hogy elöl lyukacsos legyen, jól szellőzzön, különben bejegesedik. Aki síelni megy, feltétlenül kössön síbaleset biztosítást – tanácsolja Horváthné Garami Judit. 

síelés

Jó, ha tudjuk: egy kezdőnek jobb felszerelés kell, mint egy gyakorlott sízőnek!
− A gyerekek sífelszerelésének kiválasztása szintén nagy körültekintést igényel. Ha nem érzi jól magát, mert nem rá szabott sportszereket kap, egy életre elmehet a kedve ettől a gyönyörű sporttól és nagyobb eséllyel sérülhet meg. Én azt mondom: inkább kölcsönözzünk egy jó felszerelést, szakemberek által beállítva, mintsem vegyünk rosszabb minőségűt olcsón. Az iskolákban is sokszor adnak felszerelést a gyerekeknek: kérjük ki még sítábor előtt és vigyük el egy síboltba megnézetni, beállíttatni.
 
A sídivat, trend évről-évre változik, de általában ötévente szoktak új léceket vásárolni a síelők. Azonban, ha egy sílécet megfelelően rendben tartunk, akármeddig használhatjuk. Akinek nincs sok pénze, vagy csak ki szeretné próbálni a síelést, elég, ha síszemüveget, kesztyűt és sízoknit vásárol, ha van olyan öltözete, amiben kényelmesen mozoghat. Egy felnőttnek 5 napra 15.000 forinttól, gyermeknek 10.000 forinttól lehet jó minőségű sífelszerelést kölcsönözni. A légáteresztő nadrág, felső 13-15 ezer forint körüli áron szerezhető be. Határ felfelé a csillagos ég. 

síelő gyerekek

Ami számít az ideális sícipő kiválasztásakor:
 
- a láb szélessége,
- hosszúsága,
- az achillesz mérete
- a boka magassága
- a rüszt nagysága,
- a vádli,
- talpminta,
- testsúly,
- sítudás.
 

síelők

Legek: 
 
Legkedveltebb sípályák Magyarországon: Mátraszentistván, Eplény, Kékestető
Legolcsóbb és leghosszabb pályák: Franciaország
Legjobb minőségűek: Olaszország, Svájc
Legközelebbiek: Ausztria, Szlovákia
 
 
 
Édes Borbála