logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Hallgatók a Közösség Szolgálatában

Hallgatók a Közösség Szolgálatában

HAKÖSZ Divat a diákok körében az önkéntesség 

A 2011. év az Önkéntesség Európai Éve volt. A Budapesti Corvinus Egyetemen működő Hallgatók a Közösség Szolgáltában diákszervezet 2008 óta foglalkozik az önkéntesség népszerűsítésével. Figyelemkeltő jelmondatuk: „Az önkéntesség szexi!" Bercsényi Kingával, a szervezet egyik oszlopos tagjával, korábbi alelnökével beszélgettünk.
 
– Mikor és milyen céllal alakult a szervezet?
 

Bercsényi Kinga, HAKÖSZ

– A Hallgatók a Közösség Szolgálatában diákszervezet 2008 novemberében alakult a Budapesti Corvinus Egyetemen. A szervezet alapítói olyan elszánt és lelkes egyetemisták voltak, akik az önkéntesség fontosságát felismerve ezt az üzenetet diáktársaik körében is népszerűsíteni szerették volna. Fontosnak tartják, hogy az egyetemről kikerülő diákok később a közösséggel szolidáris, környezetük iránt felelős állampolgárokká váljanak. Ehhez nyújtanak kiindulópontot önkéntes programjaik, melyek keretében a fiatalok belekóstolhatnak abba, milyen érzés is az, amikor önös érdekeiket háttérbe szorítva valóban hasznosan cselekednek a köz érdekében. A HaKöSz-ben különböző társadalmi ügyek köré szerveződő csoportok léteznek, úgy mint az állatvédelem, környezetvédelem, állami gondozott gyerekek, hajléktalanügy, emberi jogok, adományozás, idősügy, valamint sport és művészet. Az önkéntesek által leginkább kedvelt tevékenységek közé tartozik az ételosztás hajléktalan embereknek, menhelyi kutyák sétáltatása, kórházban fekvő betegekkel beszélgetés, valamint a gyermekotthonban rendszeresen tartott felolvasás és filmklub. Az egyesület sikerét mi sem mutatja jobban, mint hogy két és fél év alatt 150 önkéntes programon 1000 hallgatótársuk 2500-szor önkénteskedett velük. Létszámuk immáron 90 főre duzzadt, és minden évben újabb hallgatókat vonnak be a szervezet munkájába és az önkénteskedésbe.

Csomagosztás, HaKöSz

– Milyen projekteket valósítottatok már meg eddig? Mire vagy a legbüszkébb?
 
– A HaKöSz kiemelkedő jelentőségű projektjei közé tartozik az Egyetemi-Kistérségi Partnerségi Program, mely mind a szervezet, mind a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói és oktatói számára rengeteg fejlődési lehetőséget rejt magában. A program alapvető célja, hogy hozzásegítse az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségeinek egyikét – jelen esetben az Encsi kistérséget - egy, a mainál hatékonyabb és hasznosabb társadalmi kapcsolatrendszer kialakításához, a társadalmi, szellemi értelemben vett perifériális helyzet oldásához. A program célja továbbá, hogy a hátrányos helyzetű kistérséggel való kapcsolatépítés révén hozzásegítsék a társadalmi, gazdasági diszciplínákat oktató egyetemeket és főiskolákat ahhoz, hogy hallgatóik számára a mai magyar vidéki valóság mélyebb és közvetlen megismerésének lehetőségét tudják nyújtani, miközben a helyi kapcsolatok kialakítása révén csökkentik a szakmai gyakorlatok megszervezésének költségeit is.

HaKöSz

A HaKöSz a hallgatók bevonása, önkéntességgel való megismertetése céljából hívta életre nagyszabású programsorozatát, KözJóTett címmel. Az idén már negyedik alkalommal megrendezésre került rendezvénysorozat döntően gyakorlati önkéntes programokból állt, ám a programkínálatból nem hiányoztak a szakmai jellegű események sem. A látogatók szembesülhettek a társadalmi problémákkal és lehetőséget kaptak, hogy néhány órára belekóstoljanak az önkéntességbe. Az érdeklődők egy különleges fotókiállítást is láthattak az egyetem aulájában, „Roma vagyok, karriert akarok!” címmel. A megnyitó után lehetőség nyílt a képeken szereplő Romaversitas-os ösztöndíjasokat személyesen is megismerni. A Közjótett 4. egyik legsikeresebb programja pedig az éjszakai csomagosztás volt, melynek keretében az önkéntesek a környék hajléktalanjainak próbáltak legalább erre az estére ételt biztosítani.
 
HaKöSz
Az érdeklődők ezen kívül kerekasztal-beszélgetéseket hallhattak az önkéntesség témájában, kiderült, szexi-e az önkéntesség a CV-ben, és megismerhették a külföldi önkéntes lehetőségeket. A programsorozat zárásaként Novák Péter és a Szívlapát Egyesület zenekara a fenntarthatóság jegyében csapott a húrok közé. Az áprilisban megrendezésre került KözJóTett 4. az Önkéntesség Európai Évének egyik kiemelt rendezvénysorozata volt.
 
– Mivel motiváljátok az önkénteseket? Kapnak-e valamilyen jutalmat?

HaKösz logo

– Az önkéntesek munkájukért cserébe anyagi juttatást nem kapnak, helyette olyan életre szóló élményekkel gazdagodhatnak, melyeket más körülmények között nem igazán tapasztalhatnak meg. Miközben valaki mással jót tesznek, maguk is energiával töltődnek fel, önismeretet tanulnak, tapasztalatokat gyűjtenek. Az egyesületben való tevékenykedés során pedig mindezen túl releváns szakmai gyakorlat szerezhető a projektmenedzsment, rendezvényszervezés, marketing, kommunikáció stb. területein.
 
Az egyesületről további információkat www.hakosz.hu oldalon találnak.
Regenbach Zsófia

Kapcsolódó cikk:

Becsöngettek. Ifjúságvédelem a teljes életért >>