logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Házi vajas kifli

Házi vajas kifli

házi vajas kifliNagymamáink titka. Így készítsük!

Nincs is jobb annál, amikor a lakást belengi a frissen sütött péksütemény utánozhatatlan finom illata. A legjobb és legolcsóbb pedig az, ha saját magunk készítjük el otthon. Nem kell rohanni a pékségbe, nincs sorban állás, nem költünk vagyonokat, ha megkívánunk egy-egy finomságot és a családunk is sokkal jobban értékeli azt, amit mi magunk készítünk. Sőt, ha a gyermekeink is segítenek, egy igazán vicces és különleges programban lehet része az egész családnak. Süssünk együtt házi vajas kiflit, úgy, ahogy nagymamáink készítik.

Hozzávalók:

– fél csomag élesztő
– fél kg liszt
– 100 ml tej
– 100 ml víz
– só
– olvasztott vaj
 
Elkészítése:

házi vajas kifliÖsszegyúrjuk a hozzávalókat egy tálban úgy, hogy se túl lágy, se túl kemény ne legyen a tészta. Majd kétfelé osztjuk a cipót, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Bekenjük olvasztott vajjal a tetejét. Ezután nyolc kis háromszögre osztjuk a tésztát. (Először félbe vágjuk, majd ismét félbe, és újra félbe). Feltekerjük a háromszögecskéket, így kis kifliket kapunk. A tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, majd belisztezett, kivajazott tepsibe helyezzük őket.  A másik adag tésztával ugyanezt tesszük, így tizenhat kiflink lesz. A kifliket hagyjuk megkelni langyos helyen, egy tiszta konyharuhával letakarva, hogy melegen legyen és ne száradjon ki, ne koszolódjon. Ezután mehet a sütőbe: 10 percig erős lángon, majd közepes hőfokon süssük. A házi vajas kiflink 20-25 perc alatt elkészül. Jó étvágyat!

Ismertség Magazin ötlet:

vaj- Bátran használjuk az olvasztott vajat. Minél több a vaj, annál finomabb lesz!

 - Olyan tepsit válasszunk és használjunk, amiben 8-8 kifli fér el úgy, hogy maradjon bőven hely közöttük. A kiflik szépen meg fognak dagadni és így nem ragadnak össze.

 - A kiflik tetejét vaj helyett felvert tojással is megkenhetjük. Így a tetejük szép fényes lesz.

- Amikor feltekerjük a kis háromszöget, hogy kifli formát kapjunk, nem kell szorosan tekerni, csak finoman, lazán.

- A tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal is, de szezámmagot is használhatunk!

- Amikor kezd aranybarna lenni a kifli, akkor vegyük ki a sütőből!

              Koronczay Edit 

Kapcsolódó cikk:

Hókifli >>