logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Indiai gasztronómiai nap

Indiai gasztronómiai nap

indiai konyha, gasztronómiaA világ legváltozatosabb ízei

Október 12-én, szombaton India gasztronómiai hagyományát mutatják meg az érdeklődőknek Budapesten, a Lélek Palotájában, a Krisna tudatú hívők központjában. Az egész napos rendezvényen megismerhetjük az Ájurvédára épülő étkezés szabályait, a különleges fűszereket felhasználását, gyógyító szerepét, gyakorolhatjuk a tálalás művészetét, de lesz kirakodóvásár, ahol a somogyvámosi Krisna-völgy élelmiszereiből és bio termékeiből is vásárolhatunk.
 
Indiai édességekA Lélek Palotája Indiai Gasztronómiai Nappal várja az érdeklődőket október 12-én, szombaton. A színes program során a látogatók bepillantást nyerhetnek India tradicionális konyhaművészetébe, amely a világ legváltozatosabb és legízletesebb főzési hagyománya. Az ételek különlegessége a jól társított és gazdag fűszerezésnek köszönhető, amely nemcsak kiváló ízt ad, hanem egészségünkről is gondoskodik. A jó étel jó emésztést biztosít, az emésztés békésen lobogó lángja pedig a testi egészség forrása.
Az Ájurvéda (egészség és élettan) tudománya szerint a hat alap íznek – sós, keserű, csípős, savanyú, fanyar és édes – egy étkezésen belül szerepelnie kell tányérunkon. Ekkor ételeink egyensúlyban vannak. Emiatt az ízes ételek igen színesek, táplálóak és változatosak is.
 
indiai fűszerekA rendezvényen tradicionális indiai menüket készítő szakácsok bemutatóján is részt vehetnek, személyes kérdéseket tehetnek fel és több csemege elkészítését a gyakorlatban is kipróbálhatják. Megismerkedhetnek különleges fűszerekkel, azok használatával, valamint az alapvető konyhatechnikai eljárásokkal. Terítékre kerülnek pl. a csatnik (édes-csípős szószok), lepénykenyerek, sós csemegék, szabdzsik (zöldséges főételek), aromás italok, fűszeres rizsek, az étkezés rítusos kezdőállomása, a mungóbab leves és izgalmas ízvilágú édességek. Bemutatják a panír (házisajt) elkészítését és felhasználási lehetőségeit is. Hagyományosan földből kiépített tűzhelyen történik a látványfőzés, melyet eredetileg tehéntrágyával fűtöttek. A tradicionális ételek elkészítése mellett tanácsokat kaphatunk az elkészített ételek gyógyító jellegű alkalmazásáról, különféle betegségekben alkalmazott diétákról, fűszerek segítő hatásairól. A főzés mellett gyakorolhatjuk a tálalás művészetét, kiegészítő dekorációk elkészítésének módját is. A kirakodóvásárban többek között képviselni fogja magát Krisna-völgy is, ahol biotermékeket tudnak vásárolni hazánk legnagyobb ökofalvából. A nap folyamán gasztronómiai témájú és Ájurvéda előadások is lesznek szórakoztató zsonglőr főzőbemutatóval fűszerezve. 

Időpont: 2013. október 12. szombat, 10-16 óráig, kötetlenül. Nagy része szabadtéri  lesz.

Belépőjegy: 1000Ft / felnőtt, 850Ft / nyugdíjas. A jegyár tartalmaz néhány kóstolót, de ezen felül van lehetőség vásárlásra is.
 
Cím:  Lélek Palotája, Budapest, III. ker. Csillaghegy, Lehel u. 15-17.

www.ismertseg.hu