logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Író és társadalom

Író és társadalom

Író és társadalomKönyvbemutató

Június 20-án, szerdán 15 órakor a Ráció Könyvkiadó Sándor István Író és társadalom. Fejezet a magyar felvilágosodás történetéből című monográfiájának könyvbemutatóját tartja a Néprajzi Múzeumban. A kötetet Szilágyi Márton irodalomtörténész mutatja be, a szerzőről Szilágyi Miklós néprajzkutató emlékezik meg. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!
 
Június 20-án, szerdán 15 órakor Sándor István Író és társadalom. Fejezet a magyar felvilágosodás irodalomtörténetéből című monográfiáját mutatja be Szilágyi Márton irodalomtörténész, egyetemi docens a Néprajzi Múzeumban. A kötetet először 1945-ben publikálták, de politikai okokból akkor visszhangtalan maradt. A szerző emlékét Szilágyi Miklós néprajzkutató idézi fel. 
 
 
A szerzőről:
 
Sándor István monográfiájának kiadása kései, de nem megkésett rehabilitálása egy jelentős, ám önnön lehetőségeit kényszerűen kiteljesíteni nem tudó irodalomtörténészi életműnek. A könyv először ugyanis igen szerencsétlen időpontban, 1945-ban látott napvilágot, éppen abban az évben, amikor a szerzőt – mondvacsinált okokból s egy törvénysértő igazolási eljárás keretében – megfosztották szegedi főiskolai katedrájától, s lehetetlenné tették, hogy oktatóként és irodalomtörténészként folytathassa a pályáját. A kötet így voltaképpen visszhangtalanná vált, s a későbbi irodalomtörténeti szakirodalomba nem is épültek be az eredményei. Pedig Sándor István munkája mindmáig a legjelentősebb kísérlet a 18. század végi, 19. század eleji magyar irodalom társadalomképének elemzésére. Az utóbbi években egyre erőteljesebbnek tűnő, társadalomtörténeti megközelítésekhez kapcsolódó irodalomtörténeti kutatások saját előzményeik egyik legérdekesebb hazai előfutárát fedezhetik fel ebben a monográfiában.
 
Helyszín: Bp. Néprajzi Múzeum

Cím: 1055, Bp. Kossuth Lajos tér 12, 213-as terem)
 
A kötet a bemutató helyszínén kedvezményes áron kapható.
www.ismertseg.hu