logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Ismerd meg önmagad!

Ismerd meg önmagad!

Jóslásról, és arról, ami mögötte van

Mira jósnőHorváth Mária Mira jósnővel beszélgettünk
 
Az utóbbi évtizedekben, miként a világtörténetben mindig is, újra nagy keletje van a különféle jóslásoknak. Ahogy egyre kiszámíthatatlanabb az életünk, annál inkább tudni akarjuk a jövőnket, látni akarjuk a tőlünk független események alakulását, vagy mások gondolataiban szeretnénk olvasni. Noha én is ismerek néhány kártyavetési módot, és nem hiszek a véletlenben, mégis mindig kétkedéssel látom a különféle újságok hasábjain megjelenő jós-hirdetéseket. Betelefonálós, jóslós tv-műsorokat sem néznék szívesen: valahogy a sarlatánság légköre lengi körül ezt a szakmát, noha ismerőseim is meséltek már nagyszerű jövendőmondókról. A közelmúltban azonban végre, annyi év reménykedő várakozás után én is találkozhattam egy igazi jóssal: Mirával. A vele való beszélgetést osztom meg Olvasóinkkal, ami azt hiszem, valamennyiünk számára nagyon tanulságos lesz…
 

Kezdem az elején… 

Hogy ismertem meg Mirát?

Nemrég újságíróként azzal bíztak meg, hogy jegyzeteljem le egy jósnő szavait, akinek az volt a feladata, hogy két órán keresztül fogadja a betelefonálók kérdéseit. Egy fiatal lánynak tűnő jós foglalt helyet egy asztalnál a telefon mellett, elővett egy pakli cigánykártyát, és könnyedén, de mégis nagyon figyelmesen, rutinos mozdulatokkal vetette egymásra a lapokat, miután meghallgatta a vonal túlsó feléről érkező kérdést. Előtte megbeszéltük, hogy a lényeges elemekre visszakérdez, hogy értsem a válaszokat, majd hihetetlen bölcsességgel és szeretettel, a legválasztékosabb szavakat használva kezdte mondani a sorsuk felől érdeklődőknek, amit a kártyából lát.
Már az első tíz perc után leesett az állam.
 
cigánykártyaAbból a néhány kártyalapból olyan felvilágosításokat adott a betegségektől kezdve a munka-ügyekig, vagy párkapcsolati nehézségekig, hogy alig hittem a fülemnek. Ha kellett, komolyabb laborvizsgálatra szólította fel a kérdezőt, máskor szeretettel buzdított helytelen, problémákat okozó magatartásmintáinak megváltoztatására. A vonal túlsó feléről pedig minden esetben megerősítették, elfogadták, helyeselték állításait, megállapításait… Egyik legszebb jóslása az volt, amikor egy aggódó fiatalasszonyt nyugtatott meg: − Igen, jól érzi. A munkahelyét egy hónapon belül el fogja veszíteni. De ne bánja! Rengeteget idegeskedett, aggódott emiatt az elmúlt két évben, nagyon stresszes volt a munkája. Most kicsit megnyugodhat, magával foglalkozhat, újra megtalálja a harmóniát. Amire szüksége is van, mert néhány hónap múlva, szeptember körül áldott állapotba kerül.
Az volt a furcsa számomra, hogy egy kártyalapnak rengeteg különféle jelentése volt. Én csak azt láttam, hogy kijön ugyanaz a néhány ábra vagy figura, és egyszer embert jelölt, egyszer tulajdonságot, máskor eseményt, vagy éppen egy testrészt, szervet. Mira a második óra végére szemmel láthatóan elfáradt, mégis volt még ereje és kedve, hogy az én kérdéseimre is válaszoljon.
 

Személyes megtapasztalás

antik tükör, Ismerd meg önmagad!, jóslás, Ha eddig nem kápráztatott volna el eléggé, most aztán igazán lenyűgözött, amiket mondott.
Egy volt párkapcsolatomra kérdeztem utólag, mert évek múltával is rengeteg kérdés maradt bennem, amire nem kaptam választ. Mira szó szerint a volt párom szavait ismételte el, és egy az egyben megmondta a jellemét, és mindazt, ami ő volt. Kirázott a hideg. Olyan volt, mintha ismerte volna, tudta volna ki ő? Majd egy ismerősömet kérdeztem, akiről hasonlóan pontos diagnózist adott. Végül a munkámat nézte meg, és amit mondott, az valóban, az előre jelzett időn belül (egy hónap) meg is valósult.
Elhatároztam, hogy egy komoly riportot készítek Mirával, mert láttam, hogy amit ő tesz, az nem más, mint az emberek segítése a kártya és saját szeretete, bölcsessége és élettapasztalata, emberismerete által. Kíváncsi voltam, milyennek látja ő az embereket, miért akar segíteni nekik, mi motiválja őt, és hogy lehet az, hogy a kártya valóban megmondja a jövőt…?
 

Miránál

Mira otthonában került sor a következő találkozásra, ahol férje, Miklós is bekapcsolódott a beszélgetésbe és osztotta meg velünk ő is tapasztalatait, élményeit a mágiáról és a jóslásról, amivel Mira által került közelebbi kapcsolatba. Mialatt beszélgettünk, egy éves kisfiuk játszadozott körülöttünk.
 
cigánykártya, Mira, jóslás− Egy VII. kerületi bérházban nőttem fel – mesélt a kezdetekről Mira. − Rendszeresen összegyűltek nálunk az asszonyok beszélgetni, megtanácskozni az élet ügyes-bajos dolgait és persze ilyenkor előkerült a cigánykártya is. Mi, gyerekek pici korunktól kezdve messziről nézhettük csak: amíg be nem töltöttük a 18. évünket, nem is nyúlhattunk hozzá. Engem mindig is érdekelt a jóslás, hiszen ezeken a beszélgetéseken hallottuk, hogy a kártya által mondott jövendő legtöbbször meg is valósult. De feleslegesen soha nem használták: egyfajta tisztelet övezte a kártyát.
Ahogy nagyobb lettem, természetesen én is megtanultam a kártyavetést. Mindig volt kártya körülöttem: olyan nekem, mint másnak a só vagy a cukor. Ám apró-cseprő dolgok miatt soha nem faggattam. Első komoly élményem a kártyavetéssel kapcsolatban az volt, amikor egy távolabbi rokonunk egészsége megrendült. Megkérdeztem a kártyát, mi lesz vele? És a kártya a legrosszabbat mondta. Persze, ha az ember rossz hírt hall, nem akarja elhinni… Én is csak legyintettem, hogy áh, ez csak egy kártya, de azért nem beszéltem a jóslatról senkinek. Sajnos, pár hónap múlva rosszabbodott a rokonunk állapota és végül meg is halt. Csak ekkor mondtam el, hogy ezt jövendölte a kártya.
 
antik jósdaNoha mindig is foglalkoztatta a jóslás tudománya, az álmok, és az asztrológia, csak négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy hivatásos jós lesz.
− Hogy végül ezt a foglalkozást választottam magamnak, a férjemnek köszönhetem. Ő biztatott, hogy érdemes ezzel foglalkoznom, mert látta, hogy csak ezt szeretem, ez érdekel igazán – folytatta Mira.
 − Rengeteget olvasott, tanult, a külföldi szakirodalmat is tanulmányozta, ebben lelte örömét – vette át a szót Miklós. – Kezdetben baráti körben jósolt csak, de beváltak a jóslatai. Bátorítottam, hogy ha ennyire ez érdekli, ebben leli örömét és még tehetsége is van hozzá, képezze magát tovább.
− Felkerestem egy általam hitelesnek érzett halottlátót, Nadint, aki jóslásoktatással is foglalkozott – mondta tovább történetét Mira. − Ő is azt jósolta nekem, hogy ez lesz a hivatásom, ez van megírva a sorsomban. Ő mondta: „Hagyd, hogy beszéljen a kártya! Aki érti ezt a nyelvet, az tudja, mit mond.” Aztán anélkül, hogy bárhol is hirdettem volna magamat, el kezdtek jönni hozzám az emberek, mert szájról-szájra terjedt a híre, hogy jóslataim igazak. Azóta jósként az Ezo tv-ben dolgozom, illetve telefonon, vagy személyesen legalább ezer embernek segítettem.
 
Ahogy tovább beszélgettünk, kiderült, hogy Mira elsősorban az emberek jellemére kíváncsi, hiszen abból következik a jövőjük is. Saját magával kapcsolatban pedig nem firtatja a jövőt.
 

tovább  a cikk folytatásához >>

Édes Borbála