logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Kelet vonzásában

Kelet vonzásában

Burns KatalinBurns Katalin estje a Kárászy Szalonban

Burns Katalin énekesnő a Kárászy Szalon májusi alkalmán „Kelet felé nyílik az én ablakom” címmel magyar és moldvai népdaloktól közkedvelt pakisztáni dalokig, a szibériai torokéneklés technikáját is bemutatva adott varázslatos koncertet a vendégeknek. A helyszínen megtekinthettük Kárászy Szilvia zongoraművésznek, a szalon létrehozójának fotómontázsokból és festményekből álló kiállítását is.
 
Kárászy SzalonA belvárosban található Kárászy Szalon 2009 óta a művészek és a művészetek kedvelőinek találkozóhelye. A szalont Kárászy Szilvia zongoraművész, zeneszerző, összművészeti alkotó alakította át családi lakásukból. A helységeket barátságos, családias hangulat lengi be, és mindenhonnan a művészet, s annak szeretete árad. Havonta egyszer a művésznő kiállítást, zenei-, irodalmi- vagy színházi estet rendez, amelyekre olyan fellépőket hív, akik művészetükben illetve személyesen közel állnak hozzá. A rendezvények eredetileg a baráti kör találkozóiként indultak, de rövid időn belül híres lett a szalon és így szélesedett a vendégek köre. A hely  egyben a művésznő stúdiójaként is működik. A szalont jelenleg Kárászy Szilvia képei díszítik. Az előtér egyik falát első lemezéhez készült képek borítják. A többi falon és a belső helyiségben a művésznő saját művei találhatók. Láthatjuk még a PSYCHÉ Hang-Fény-Képei című összművészeti hangversenyhez kötődő, valamint számos zenéhez kapcsolódó fotómontázst illetve festményt.
 
Burns KatalinA májusi est előadója Burns Katalin énekesnő volt, Bártfai Gábor és Kiss Gergely zenei közreműködésével. Miután mindenki elfoglalta a helyét, Kárászy Szilvia köszöntötte a vendégeket és nyitotta meg az estet. Beszédében először a szalon kialakításának történetét mesélte el, majd arról beszélt, hogyan ismerkedett meg az énekesnővel.
– Burns Katalinnal egy színházi esten találkoztam, itt a szalonban. Nagyon érdekelt a torokéneklés, így mikor Katalin az előadás után odajött hozzám, és elmondta, hogy ő ezzel is foglalkozik, rögtön félrehívtam, hogy megmutathassa különleges énektechnikáját – mesélte.
 
Kárászy Szalon A bevezető után a zenéé volt a főszerep. Burns Katalin és zenésztársai különleges műfajt képviselnek: a hagyományos magyar illetve moldvai csángó népdalokat keleti ének- és zenetechnikák használatával dolgozzák fel.
– Mindig is vonzott a népzene. Viszont hamar rájöttem, hogy nem fogom tudni a magyar népzene fővonalát képviselni – beszélt Burns Katalin a kezdetekről.
 Az énekesnő bárszéken ülve énekelte magyar illetve keleti népdalokból álló műsorát.
– A bárszék nagyon fontos kellék. Ez képviseli az éneklés és a mesemondás közti átmenetet – magyarázta a hallgatóságnak.
 
A műsor keleties elemekkel feldolgozott magyar népdalokkal indult, s minden dallal egyre haladtunk kelet felé.
– Igazából annak, aki kelet felé fordul, nagyon nehéz megfogalmaznia, hogy mi fogta meg. Ez mindenkinek más. Nekem bizonyos hangsorok tetszettek meg először – mondta Burns Katalin személyes indíttatásáról.
 
Kárászy Szalon, Burns KatalinA zenei kíséretet a moldvai csángó kaval [fúvós népi hangszer] és koboz, [pengetős] az ütős hangszerként szolgáló kanna és egy basszusgitár alkották. A népdal feldolgozásokat egy dalgyűjtésből lett ballada, táncházas dallamok majd regösének követte. A regösének átmenetet képviselt a nagy Magyarország és a Kelet vidékei között, hiszen refrénjét szibériai torokének alkotta. Ezt követően Szibérián és a Kaukázuson keresztül megérkeztünk Pakisztán és India dalaihoz. A keleti dalokat Burns Katalin kétféleképpen adja elő: vagy eredeti szöveggel, vagy általa írt magyar szöveggel. Az est utolsó dalai Pakisztánból és Indiából származtak, s az énekesnő pakisztáni útja során ismerte meg őket, ahol két klasszikus zenésztől: művésznevükön Naptól és Holdtól tanult.
 

Kárászy Szilvia zongoraművész

Végül Kárászy Szilvia vette át ismét a szót. Beszédében lezárta a koncertet és megnyitotta a szalonélet következő szerves részét, a társalgást.  A vendégek izgatott beszélgetésbe merültek, s a két művésznő körül a gratulálók sorai kígyóztak. A nem mindennapi helyszín és előadás lenyűgözte a jelenlévőket. 
 
– Nagyon hiteles volt az előadás. Leginkább a torokének tetszett. A helyszín is csodálatos. Modern köntösbe bújtatja a múlt századi szalonokat – foglalta össze véleményét Karacs Ildikó mantra- és jazz énekesnő.
– Most először járok a Kárászy Szalonban, de a zenekart már ismerem – mondta Lovas András, református lelkész. A helyszínben az tetszett legjobban, hogy kicsi a befogadóképessége, így sokkal személyesebb, barátságosabb hangulat alakul ki – emelte ki.
 
Az est végének közeledtével Kárászy Szilvia a szalon jövőjéről mesélt:
– A jövő szalonévadban rendkívül nívós, gazdag programokkal, programsorozatokkal várjuk vendégeinket, melyről elsőként, augusztus 31-én, a Pozsonyi Piknik alkalmával kaphatnak kézhez ismertetőt és programfüzetet az érdeklődők.
Burns Katalin énekesnőt legközelebb a Múzeumok Éjszakáján láthatjuk, ahol a Kobza Vajk Grouppal fog énekelni.
 
Weisz Dorottya
/Fotók: Kárászy Szalon, Erhardt László/