logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Kell a kultúra

Kinek kell ma a kultúra?

Kovács Péter Balázs

A műteremben dolgozó képző- és iparművészek az internetes világ vesztesei lehetnek

A Belvárosi Művészek Társasága tizenhat esztendővel ezelőtt alakult, majd pár évvel később Budapest Belváros-Lipótváros Önkormányzatával közösen létrehozták a Nádor Galériát, hogy a belvárosi képző-és iparművészek számára egy szakmai közösséget és kiállítási lehetőséget teremtsenek. A kulturális missziót folytató nonprofit egyesület számos rangos kiállítással és művészeti kiadvánnyal járult hozzá a Belváros hírnevéhez, ma mégis a fennmaradásáért küzd. A közel száz tagot számláló társaság vezetője, Kovács Péter Balázs képzőművész szerint az információrobbanás és a számítógépek elterjedése olyan gyökeresen változtatta meg a világot, hogy úgy tűnik, a klasszikus, műtermi művészetre ma már egyre kevésbé van szüksége az embereknek.
 
Zöld Anikó, KitekintésA művészethez pénz kell, amit a különböző történelmi korokban az állam, illetve gazdag mecénások finanszíroztak. De ennél több is szükségeltetik: igény a műalkotásokra. Annak elismerése, hogy a művészek mással nem pótolható értéket, gondolkodásmódot, egyedi kérdésfeltevéseket és válaszokat és az esztétikum minőségét hozzák világunkba, amely hozzájárul életünk és önmagunk mélyebb megismeréséhez, teljességéhez. Ma mégis komoly válságban van a művészet. Az 1994-ben létrehozott, közel száz képző-és iparművész részvételével működő Belvárosi Művészek Társasága ma a létéért küzd. A Vörösmarty térhez közel eső, hangulatos kiállítóteremben Kovács Péter Balázs, a társaság alapító-elnöke -maga is képzőművész- fogadott bennünket. A Nádor Galéria egyfajta klubként is működik.
– A Belvárosi Művészek Társasága azzal a céllal alakult, hogy szakmai közösséget hozzon létre az itt élő, vagy itt alkotó képző-és iparművészek számára – mondta Kovács Péter Balázs.
– A fiataloknak bemutatkozási lehetőséget biztosítunk, több idősebb művész pedig az általunk szervezett tárlatnak köszönhette, hogy munkásságáért kitüntetést kapott. Arra is volt példa, hogy miniszter adott át díjat egy-egy kiállításunkon. Fontosnak tartjuk, hogy nálunk pályakezdő művészettörténészek, kurátorok is szakmai tapasztalatot szerezhetnek, kiadványainkban publikálhatnak, ami nagy segítséget jelent számukra. Fennállásunk alatt számos rangos kiállítást szerveztünk, (például Harmónia-Diszharmónia, Tényérzet, 25 Év 25 Művész, Mandarin, Harangszó-Harangzúgás, Grafika Mesterei, Mű-Tér) igényes művészeti kiadványokat és exkluzív, kis példányszámú művészeti képeslapokat jelentettünk meg, amelyeket előszeretettel vásároltak külföldiek is. Ma már sajnos drága könyvkatalógusok helyett csak az olcsóbb leporellókra futja. A Belváros egy ideje annyira kihalt lett, hogy jószerivel csak azok járnak errefelé, akik itt dolgoznak. Pedig a Nádor Galéria a kerület központi helyén van, majdhogynem a Gerbeaud mellett. Ám a lakók a kerület nagy részéből elköltöztek, fiatalok pedig nem jönnek a helyükre, a turizmus pedig igen gyér. Most, a forráshiány miatt csak kéthavonta tudunk egy-egy kiállítást megrendezni, de annak sem jut el a híre a nagyközönséghez. Úgy látszik, a médiának ma már csak a felszínes szórakoztatóipar a fontos. Az emberek kultúrához való viszonya pedig gyökeresen megváltozott az információrobbanás és a számítógépek, az internet elterjedése óta.
 
Édes Borbála