logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Kerékpáros Tervezői Fórum

Kerékpáros Tervezői Fórum

biciklizni szabadA közösségi közlekedés és a kerékpározás kapcsolata

Vitafórum

Március 16-án szerdán, 14-17 óráig Kerékpáros Tervezői Fórumot tart a Budapesti Városvédő Egyesület Bp. V. ker. Kossuth Lajos utcai bemutatótermében a Város az autón túl: Budapest-alternatívák című kiállításhoz kapcsolódva. Téma: a közösségi közlekedés és a kerékpározás kapcsolata. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A Budapesti Városvédő Egyesület által rendezett Város az autón túl: Budapest-alternatívák című jelenleg látható kiállítás a városi közlekedés különféle lehetőségeit mutatja be. Ehhez illeszkedve a Magyar Kerékpárosklub a Budapesti Városvédő Egyesülettel együtt szakmai vitafórumot rendez a közösségi közlekedés és a kerékpározás kapcsolatáról.

 

biciklis fiú− Nagyívű elképzeléseket hallunk mostanában a közösségi közlekedés fejlesztéséről, miközben a kerékpáros közlekedés fejlesztése is napirenden van. Fontos lenne a kettőt integrálni, hogy ezek erősítsék egymást − nyilatkozta.Bencze-Kovács Virág, a Magyar Kerékpárosklub műszaki tanácsadója.
− Ebből a célból szakmai tanácskozásra hívjuk azokat a szakembereket, akik a jövőben alakítani fogják Budapest közlekedését. Ismerjük meg egymás szempontjait, keressük meg a kapcsolódási pontokat. Gyűjtsük össze a korábban indult kezdeményezéseket és segítsük azok egységes, összehangolt megvalósítását.
A rövidtávú, 5 km alatti utazások esetén ugyanis a kerékpár a leghatékonyabb közlekedési mód, nagyobb távolságokban pedig a közösségi közlekedésselm lehet versenyképes.  A közösségi közlekedés lefedettsége, kihasználtsága és hatékonysága is nő, ha kerékpárral nagyobb távolságból is elérhetők a megállók, ha van biztonságos kerékpártárolási lehetőség az átszállási pontokon, ha bizonyos járatokon (pl. hegyvidék, külváros) van lehetőség a kerékpárral történő együtt utazásra −hangsúlyozta Bencze-Kovács Virág.
 
A szakmai fórum témái:
Milyen lehetőségek vannak a közösségi- és kerékpáros közlekedés kombinálására? Milyen kerékpártárolók szükségesek a B+R jellegű eszközváltáshoz a peremkerületekből illetve a belvárosi R+B utazásokhoz? A HÉV-en való kerékpárszállítás helyigénye, valamint a kerékpárbérlet használatának eddigi tapasztalatai. Van-e igény, illetve reális megoldás kerékpár szállítására buszon vagy villamoson, metrón? Mi a nyereség és a veszteség a közös busz és kerékpársávok használata esetén? A közbringa is része lehet a közösségi rendszernek? Milyen kerékpáros szolgáltatás integrálható egy elektronikus közösségi közlekedési bérletbe?
 
• Közös és busz- és kerékpársáv alkalmazásának
feltételei (buszsávok átalakításának lehetosége)
• Kerékpárszállítás buszon, metrón, villamoson
(jelenlegi helyzet bemutatása, fejlesztési
lehetoségek - küszöbön álló busz/villamos vásárlás,
4-es metró)
• B+R kerékpártárolók létesítése a megállókban,
végállomásokon (elokészített tervek, fejlesztési
koncepció)
 
Szakmai előadók: Somodi László (BKK), Lendvai Gábor (BFFH), Domszky Zsolt (BKV), Kovács Gergely (COWI), Bencze-Kovács Virág (MK)
 
A témákat két szakmai előadó vezeti fel a korábbi projektek, elképzelések, vizsgálatok ismertetésével, közlekedéspolitikai célok, a jogi környezet és az együttműködési lehetőségek felvázolásával, amelyet a résztvevők hozzászólása és nyílt vita követ. A fórum célja a szakmai érvek és a lehetőségek megismerése, hogy azt az irányítási szintre és stratégia alkotásba a szakemberek továbbvihessék.
 
A jelentkezéshez regisztráció szükséges. (on-line regisztráció itt: http://piciurl.hu/5sm)
Kérjük jelezze, ha szeretne egy rövid felszólalással készülni. A hozzászólások után kerekasztal beszélgetés lesz. Mindegyik témára kb. 1 órát szánnak a szervezők, a fórum végén pedig összegzik az elhangzott megállapításokat, javaslatokat. A vitafórum sajtónyilvános.
 
További információ:
Bencze-Kovács Virág, kozlekedes@kerekparosklub.hu, 30-8942098
http://kerekparosklub.hu/KTF3


Helyszín:  a Budapesti Városvédő Egyesület Bemutatóterme
Bp. V. Kossuth lajos utca 14-16.
 
Időpont: március 16., szerda, 14-17 óráig.